92% din bugetul Ministerului Economiei se duce pe sprijinirea firmelor din mediul privat. Cum sunt cheltuiţi banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Parlamentul României a adoptat Legea Bugetului pe anul 2021. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului are alocat pentru acest an un buget de aproape două ori mai mare decât anul trecut, creditele bugetare aprobate totalizând 6,6 miliarde de lei.

92% din acest buget va fi folosit pentru ajutoare acordate sectorului privat, afectat de măsurile impuse de stat pentru controlul pandemiei COVID 19.

Ministerul va administra anul acesta mai multe programe de ajutor pentru economie.

Potrivit legii bugetului, unul dintre ele este Programul pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19.

Obiectivul principal al sprijinului financiar este să asigure continuitatea activităţii operatorilor economici din sectorul turistic, structuri de cazare, structuri de alimentaţie,

agenţii de turism, grav afectaţi de impactul economic al epidemiei de coronavirus prin îmbunătăţirea accesului la lichidităţi, pentru a-i ajuta să îşi continue activitatea şi să

păstreze locurile de muncă.

În acest sens, Programul a fost legiferat deja prin recenta OUG 10/2021, denumită generic "Ordonanţa HoReCa", prin care ajutorul se acordă

beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfăşurarea activităţilor aferente codurilor CAEN specifice turismului.

Ministerul continuă şi anul acesta măsurile de ajutor din Programul de granturi pentru IMM. Pe lângă Măsura 1, care vizează microgranturile (ajutoare de stat de câte 2.000 de euro pentru microîntreprinderi), şi Măsura 2, granturi pentru capital de lucru, va fi operaţionalizată şi Măsura 3, granturi pentru investiţii, blocată momentan până la remedierea unor probleme apărute la modul de selecţie a firmelor solicitante.

Obiectivul principal al acestei scheme de ajutor de stat îl constituie acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, denumit în continuare POC, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă sau îngrădite pe perioada stării de alertă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite