În 18 iulie, va fi prezentat un nou pachet de măsuri de criză pentru lapte, carne de porc, legume şi fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 18 iulie, va fi prezentat un nou pachet de măsuri de criză pentru lapte, carne de porc şi legume-fructe
În 18 iulie, va fi prezentat un nou pachet de măsuri de criză pentru lapte, carne de porc şi legume-fructe

La Consiliul miniştrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene, din 18 iulie, va fi prezentat un nou pachet de măsuri de criză pentru sectorul laptelui, cel al cărnii de porc şi cel al legumelor şi fructelor, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Din păcate, Federaţia Rusă a confirmat continuarea embargoului pentru produsele din UE, deşi în urma discuţiilor s-a deschis o breşă. Sunt produse pentru copii pentru care au fost stabilite o serie de contingente. Sunt semne îmbucurătoare care ne dau speranţe că, în sfârşit, într-un termen previzibil o să reuşim să mai deblocăm puţin piaţa europeană şi să îndreptăm din nou exporturile către piaţa rusă”, a precizat Irimescu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că la nivel european se discută şi despre reglementarea pe lanţul alimentar a relaţiei dintre producător, procesator şi supermarket, iar în câteva luni un Task Force constituit în acest sens va prezenta concluziile. Irimescu a adăugat că în agricultură există provocări importante pe fondul standardelor înalte impuse de UE, dar şi datorită volatilităţii preţurilor şi schimbărilor climatice care se resimt din ce în ce mai puternic.

„Este o nevoie stringentă ca UE să investească, în principal, în inovare, pentru că altfel nu poate face faţă concurenţei internaţionale. (…) Trebuie să găsim noi măsuri pentru a oferi producătorilor şansa de a fi cât mai competitivi pe piaţa europeană, să putem face faţă atât concurentei externe cat şi cerinţelor”, a adăugat Irimescu.

În opinia ministrului, anul 2016 este momentul în care Europa este tot mai preocupată de ceea ce întâmplă la nivel global pe lanţul agroalimentar, iar cercetarea agricolă şi aplicarea ei în agricultură ar trebui să îi preocupe tot mai mult şi pe fermierii români.

„Avem un mare obstacol: felul în care producătorii noştri sunt organizaţi. Ştim că la nivel european sunt sectoare unde fondurile europene se distribuie prin organizaţiile de producători”, a mai spus Irimescu.

Reprezentanţi ai Ministerelor Agriculturii din mai multe state europene se întâlnesc, vineri, la Bucureşti, în cadrul „Forumului Internaţional al Alimentaţiei: Investim în viitorul agriculturii”, organizat de Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu Farm Europe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite