În ceasul al 12-lea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ceasul al 12-lea, guvernul a ajuns să dea dreptate tuturor celor care spuneam că OUG 114 va aduce scumpiri în lanţ în toată economia, pornind de la creşterea preţului la energie.

Într-un document oficial al Ministerului Energiei, trimis către Parlament, se recunoaşte faptul că prin obligarea Hidroelectrica şi Nuclearelectrica de a furniza cea mai mare parte din energia produsă (65%) către consumatorii casnici, la preţuri impuse, se va ajunge la o creştere a preţului la energie în piaţă, iar mulţi se vor îndrepta către importul de energie electrică, mai ieftină, deoarece ne aflăm într-o piaţă liberă. 

În condiţiile în care cele două companii de stat  sunt obligate să livreze 65% din ce produc pe piaţa reglementată, la un preţ mic, pentru piaţa liberă mai rămâne disponibilă doar 35% din producţia lor. Astfel, pe piaţa liberă, acolo unde se află companiile, va fi doar energie mai scumpă, pentru că toţi operatorii din sectorul energetic ar urma să fie taxaţi cu 2% din cifra de afaceri.

Şi cum afacerile sunt afaceri, toţi îşi doresc să supravieţuiască, iar pentru asta trebuie să vină şi ei cu scumpiri. Astfel, facturile pe care le vor plăti în special IMM-urile vor fi mult mai mari decât în prezent. În lanţ, pentru a supravieţui, IMM-urile vor fi fi obligate şi ele să majoreze preţurile, iar consumatorii finali, cetăţenii, vor plăti şi ei mai mult produsele şi serviciile din piaţă.

Nu trebuie să fi citit multe tratate de economie ca să îţi dai seama că în momentul în care un producător de pâine va fi obligat să plătească mai mult la factura de energie electrică, pentru a rămâne pe piaţă el trebuie să crească automat preţul la pâine, pentru a-şi acoperi costurile de producţie.

E important că şi guvernanţii văd acum acest lucru şi aşteptăm paşii următori. Prin acest document oficial, Ministerul Energiei admite astfel că Ordonanţa 114 afectează dezvoltarea unei pieţe interne competitive în domeniul energiei şi, în paralel, duce la creşteri de preţuri în toată economia.

Aşa funcţionează economia şi, în sfârşit, guvernanţii îşi dau şi ei seama că nu pot reinventa regulile economiei de piaţă, nici măcar în anii electorali.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite