Încă o agenţie de rating estimează că România va creşte cu numai 3%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exporturile României au înregistrat o creştere semnificativă.

Agenţia de rating japoneză JCRA susţine că România va înregistra o creştere economică de numai 3%, în anul 2019, spre comparaţie cu estimarea optimistă de 5% a Guvernului.

Agenţia de rating Japan Credit Rating Agency (JCRA) a reconfirmat vineri rating de ţară acordat României (BBB/BBB+), pentru datoria pe termen lung în valută, respectiv în monedă locală, cu menţinerea perspectivei stabile.

Agenţia susţine că ratingul este susţinut de o bază economică relativ dezvoltată a ţării şi de niveluri mici ale datoriei guvernamentale. Cu toate acestea, japonezii susţin că există contrângeri ale sistemului financiar, încă în proces de îmbunătăţire.

Agenţia susţine că, în 2018, creşterea economică a României a decelerat, ca urmare a unei expansiuni mai încete a consumului privat, datorată unui efect tot mai mic al creşterilor salariale şi al altor stimuli, precum şi din cauza inflaţiei mai mari.

JCRA se aşteaptă ca avansul economic al României să încetinească până la 3% în 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii creşterii în Uniunea Europeană, principalul partener comercial al României, dar estimează o revigorare a investiţiilor în contextul creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene.

Agenţia menţionează că Guvernul s-a angajat să menţină deficitul fiscal sub limita de 3% din produsul intern brut, pe termen mediu, targetând un deficit de 2,8% din PIB în 2019.

JCRA precizează că în anul 2019 a fost implementată încă o majorare a salariilor din sectorul public şi este programată şi o creştere a pensiilor în septembrie, iar Guvernul plănuieşte să finanţeze aceste măsuri prin taxe adiţionale în industrii specifice, inclusiv bancar, dividende mai mari plătite de către companiile deţinute de stat şi vânzarea de licenţe 5G, pe lângă măsurile luate pentru a îmbunătăţi colectarea de taxe.

De asemenea, agenţia japoneză susţine că, deşi s-a înregistrat o creştere a deficitului de cont curent la 4,5% din PIB în anul 2018, finanţarea acestuia s-a realizat prin fluxurile stabile de capital, preponderent prin investiţii străine directe şi fonduri europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite