Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Încep înscrierile pentru noua sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice. Condiţii noi pentru folosirea voucherelor

0
18 Nov 2021 16:43:42
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, anunţă că vineri încep înscrierile pentru noua sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice, o sesiune de sărbători, cu un buget de 34 de milioane de lei.

Potrivit acestuia, programul se va desfăşura în trei etape: prima pentru maşini de spălat rufe/vase şi frigidere/congelatoare, a doua pentru televizoare, laptopuri şi tablete şi a treia pentru aparate de aer condiţionat,
uscătoare de rufe şi aspiratoare. 
 
„Lansăm o nouă sesiune, o sesiune de sărbători, cu un buget de 34 de milioane de lei, pentru cei care vor să-şi achiziţioneze electrocasnice mai prietenoase cu mediul, electrocasnice care consumă mai puţin curent electric şi emit astfel, indirect, mai puţin dioxid de carbon în atmosferă", a arătat ministrul.
 
El a explicat că sesiunea va începe cu o perioadă de înscriere.
 
„Această perioadă de înscriere începe mâine, 19 noiembrie, dată de la care timp de şapte zile, o săptămână, cei interesaţi se pot înscrie în program sau cei care s-au înscris în prima sesiune vor putea beneficia şi ei de acest sprijin din sesiunea a doua", a detaliat Tanczos Barna.
 
Ministrul a arătat că, după perioada de înscriere, vor fi trei sesiuni separate pentru diferite tipuri de echipamente electrocasnice.
 
„Am introdus o condiţie mult mai riguroasă pentru folosirea voucherelor, ele sunt nominale, netransmisibile şi acest lucru este prevăzut în noul ghid astfel încât să limităm şi să eliminăm practic traficul sau vânzarea acestor vouchere după rezervare", a precizat acesta.
 
 
 
 
Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), începând de vineri, de la ora 10.00, va fi lansată o nouă sesiune pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.
 
„Cea de-a doua ediţie de anul acesta a programului se va desfăşura la fel ca prima şi anume etapizat. Începând de vineri, 19 noiembrie, ora: 1000 , persoanele fizice au la dispoziţie 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică. ”, anunţă reprezentanţii AFM.
 
Potrivit acestora, toţi cei interesaţi să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să îşi creeze un cont de utilizator.
 
„Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veţi putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveţi deja un cont de utilizator, creat în prima ediţie de anul acesta a programului, nu trebuie să vă creaţi alt cont, ci doar să vă autentificaţi utilizând adresa de e-mail şi parola setată de dumneavoastră. 
 
În cazul în care aţi uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând paşii descrişi în aplicaţia informatică”, a explicat preşedintele AFM, Lóránd-Árpád FÜLÖP. 
 
Conform sursei citate, după înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi. 
 

Calendarul de desfăşurare a programului pentru această sesiune 

- Înscrierea persoanelor fizice în aplicaţie, prin crearea conturilor de utilizator (19.11.2021, ora 10:00 – 25.11.2021, ora 23:59);
 
- Etapa I: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (26.11.2021, ora 10:00 - 02.12.2021, ora 23:59 );
 
- Etapa II: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (03.12.2021, ora 10:00 - 09.12.2021, ora 23:59); 
 
- Etapa III: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (10.12.2021, ora 10:00 – 16.12.2021, ora 23:59). 
 
„Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.”, precizează AFM.
 
Bugetul alocat în anul 2021 pentru noua etapă a Programului este de 34 milioane lei. 
 

Echipamentele incluse în program şi sumele aferente fiecărui echipament 

- 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C; 
 
- 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D; 
 
- 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 
 
- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E; 
 
- 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G; ü 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 
 
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 
 
- 500 de lei pentru laptopuri; ü 300 de lei pentru tablete. Pentru laptopuri şi tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepţia laptopurilor şi tabletelor vechi. 
 
„De asemenea, pentru maşinile de spălat vase, precum şi pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.”, precizează reprezentanţii AFM.
 
Potrivit acestora, noutatea acestei sesiuni este introducerea a două noi clase energetice pentru televizoare, astfel că în ediţia aceasta se vor putea achiziţiona televizoare având cel puţin noua clasă energetică G. 
 
O altă noutate o reprezintă introducerea unei prevederi clare cu privire la caracterul netransmisibil al voucherului. 
 
„Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică. Listele cu beneficiarii aprobaţi vor fi publicate pe site-ul instituţiei, www.afm.ro, la secţiunea dedicată programului. 
 
Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.”, informează sursa citată.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările