Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Începe etapa a III-a programului Rabla pentru electrocasnice. Ce vouchere se pot genera de astăzi

4
18 Jun 2021 07:25:23
Autor: News.ro
Electrocasnice rabla maşină de spălat FOTO Shutterstock
Electrocasnice rabla maşină de spălat FOTO Shutterstock

Cea de-a treia etapă a programului Rabla pentru electrocasnice începe vineri, putând fi generate vouchere pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare. Bugetul acestei etape este de 15 milioane de lei.

Potrivit Ministerului Mediului, începând de la ora 10.00, se pot genera vouchere pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.

Valoarea voucherelor este de 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;  200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.
Bugetul alocat acestei etape este 15.000.000 de lei.

Cea de-a treia etapă a programului Rabla pentru electrocasnice se desfăşoară până în 1 iulie, ora 23.59, sau până la epuizarea bugetului.

Programul are anul acesta un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa, estimându-se peste 200.000 de beneficiari. 

În total, sunt eligibile nouă categorii de produse: maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiţionat, televizoare, aspiratoare, laptopuri şi tablete.

Persoanele care doresc să beneficieze de oricare dintre cele nouă categorii de echipamente trebuie să intre în platforma de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să îşi genereze contul de utilizator. 

Programul a fost structurat în trei etape. Etapa 1 (21 mai - 4 iunie), pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi aparatele frigorifice, Etapa 2 (4-18 iunie), pentru televizoare, laptopuri şi tablete, Etapa 3 (18 iunie - 2 iulie), pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.

Sumele care se asigură sub forma unor vouchere sunt următoarele: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, 400 de lei pentru maşini de spălat vase, având cel puţin noua clasa energetică D, la maşinile de spălat rufe cel puţin clasa energetică C, 400 de lei pentru aparatele de aer condiţionat care trebuie să fie în cel puţin A++, 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare clasele energetică cel puţin E, 400 de lei pentru televizoare, având cel puţin clasa energetică E, 400 de lei pentru uscătoarele de rufe A++, 200 de lei pentru aspiratoare, consumul să fie mai mic de 43 kilowatti oră pe an şi 500 de lei pentru laptopuri, 300 de lei pentru tablete. 

"În ediţia trecută au fost probleme în momentul înscrierii beneficiarilor, sistemul a cedat, motiv pentru care am regândit acest sistem şi în prima fază, printr-un proces foarte simplu se vor înregistra beneficiarii în sistemul informatic. Trebuie să menţioneze nume, prenume, localitate, judeţ, cod numeric personal, adresă de email şi număr de telefon valid şi are opţiunea de a încărca pe loc un buletin de identitate sau o carte de identitate şi o declaraţie pe propria răspundere că punem la dispoziţia AFM datele personale”, afirma ministrul Mediului, Tanczos Barna.
 
Citeşte şi:
 
Rabla pentru electrocasnice: nici măcar jumătate dintre voucherele pentru televizoare şi laptopuri n-au fost folosite
 
Tichete de la Rabla pentru electrocasnice, vândute pe internet. AFM: Nu putem opri fenomenul, dar să ştie că nu au cum să le folosească

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Amdo Odma
18.06.2021, 08:03:22

Inca un ajutor pentru producatorii straini.

-3 (5 voturi)
defu gabi
18.06.2021, 09:39:45

Etapa a treia de sifonat bani de la buget catre firme importatoare si, indirect, catre producatori straini... Economia autohtona e pe punctul de a fi eradicata...

-3 (5 voturi)
Ion Tamis
18.06.2021, 09:40:47

Un program stupid si inutil, care distorsioneaza economia de piata si rispeste banul public!

0 (2 voturi)
T. Tanos
19.06.2021, 07:45:22

Acum e timpul să scoată rusofilii fierul vechi din casă și să îl schimbe pe produse noi chinezești >< nu mai pot :)

-5 (5 voturi)
Modifică Setările