Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Închisoare pentru datornici: Teodorovici propune o pedeapsă de până la 7 ani

88
15 Sep 2019 09:03:12
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Mediafax/Andreea Alexandru
FOTO Mediafax/Andreea Alexandru

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a depus vineri la Senat un proiect de act normativ care propune pedeapsa cu închisoare pentru datornici, atât persoane fizice, cât şi juridice.

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 6 ani reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul scadent prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, se arată în documentul depus vineri la Senat.
 
Taxele şi impozitele prevăzute în Anexă, pentru neplata cărora se propune pedeapsa cu închisoarea, sunt: 
 
Impozitul pe dividende; 
 
Impozitul pentru veniturile din activităţi independente; 
 
Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală; 
 
Impozit pe venitul din salarii şi asimilate salariilor; 
 
Impozitul pe veniturile din arendă; 
 
Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi; 
 
Impozit pe veniturile sub formă de dividende; 
 
Impozitul pe veniturile impozabile obţinute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului; 
 
Impozitul pe veniturile din pensii; 
 
Impozit pe veniturile din premii şi jocuri de noroc; 
 
Impozit pe veniturile din alte surse; 
 
Impozitul pe veniturile obţinute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică şi o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II şi III din Codul fiscal;
 
Contribuţia de asigurări sociale; 
 
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate; 
 
Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi; Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal;
 
Contribuţia la Fondul pentru mediu.
 
Potrivit proiectului iniţiat de Teodorovici, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.
 
Teodorovici propune şi pedepsirea tentativei, dar şi ascunderea unor bunuri în scopul sustragerii de la plata taxelor.
 
Astfel, potrivit art. 9 al proiectului, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:
 
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală sau ale Codului de procedură penală.
 
Dacă prin faptele enumerate mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei nationale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o treime.
 
Dacă prin faptele sus-amintite s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.
 
 
   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

88 Comentarii

Red Reddington
15.09.2019, 09:24:44

Si mie cine imi plateste timpul petrecut pe la cozi in trafic,sau reparatiile masinii din cauza infrastructurii? Cine imi plateste,ca nu sunt tratat lcorespunzator la spital?Cine imi plateste educatia precara de o primesc,copiii mei la scoala? De ce nu faceti o treaba buna,si va anchetati pe voi si pe ai vostri intai?Ca acolo este grosul. Mai aveti un pic si sariti de acolo,si apoi sa va vedem.

+20 (22 voturi)
Constantine Constantine
15.09.2019, 09:27:51

Pai voi, politicienii sinteti cei mai datori fata de poporul roman, in 30 de ani ati indatorat tara cum nu a fost niciodata.Asa ca ideia cu pedeapsa cu inchisoare e buna , dar terbuie triplata. ca acolo in puscarie va este locul.

+19 (19 voturi)
Constantine Constantine
15.09.2019, 09:29:40

Probabil ca asta a uitat cind se carau banii cu sacii de au trebuit taiati 4 de zero.

+13 (13 voturi)
Un cititor
15.09.2019, 09:33:49

"Închisoare pentru datornici: Teodorovici propune o pedeapsă de până la 7 ani." Scoate banii de la politrucii (datornici) din inchisori sau scapati de voi....de inchisoare, de la marii afaceristi care au devalizat tara ! Ce s-a intamplat cu dosarul Microsoft etc....?! Ex Tariceanu , Voiculescu etc.... Nu ati depus o asa lege pana acum vis-a-vis de acesti datornici ! Sa intre mafiotii din nou in inchisoare daca nu dau banii furati ! Nu-i eliberati pana nu dau banii ! Ticalosilor !

+7 (7 voturi)
Mergeti la vot
15.09.2019, 09:34:07

Astia reinventeaza inchisoarea datornicilor din evul mediu. La prima abatere si pentru sume mici, pusi la jug cu fum de ardei iute si balegar, si batuti la talpi. Urmeaza taxe noi, fumaritul, ferestritul si vacaritul.

+8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (88)