Încrederea în sensul economic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuvântul de ordine, în această fază, este încrederea: avem încredere în toţi actorii implicaţi în procedura de vânzare-cumpărare a activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. Sistemele economice si sociale occidentale spre care aspirăm se bazează pe respectarea regulilor şi pe încredere.

Suntem principalul ofertant pentru activele platformei chimice, iar acest lucru ne dă curaj şi încredere că de aceasta data procesul de selecţie va fi unul corect şi transparent, cu rezultate satisfăcătoare pentru mediul de afaceri si pentru societate. În fond, achiziţionarea acestor active de către Chimcomplex - investitor român, este favorabilă pentru Oltchim, pentru că oferim garanţia reală de stabilitate şi dezvoltare a activităţii industriale la Râmnicu Vâlcea. Prin viziunea noastră si strategia pe care o vom implementa pe platforma integrata rezultata in urma acestei tranzactii, Compania Romana de Chimie, dorim sa recladim increderea inginerilor si specialistilor romani, ca se poate construi solid si temeinic chiar in tara noastra.

În cursa pentru Oltchim sunt depuse mai multe oferte, însă avem încredere în faptul că oferta noastră este cea mai competitivă şi atractivă pentru vânzători, pentru comunitatea locala si pentru viitor. Aşa cum am comunicat în momentul depunerii acesteia, avem alături de noi ca partener comercial gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, 5 bănci internationale şi 2 fonduri de investiţii. Consider că o tranzacţie de asemenea anvergură nu poate fi făcută decât într-o echipă sudată, bine închegată şi perfect sincronizată.

În practică, lucrurile stau in felul urmator: decidenţii au de ales, de fapt, între două entităţi - un fond de investiţii ce poate oferi un preţ mai mare, dar care nu posedă experienţă de fond în domeniul chimiei (de unde putem deduce că soarta Oltchimului va fi oarecum incertă) sau investitorul român ce oferă un preţ corect, cu sens economic, ce va dezvolta apoi Oltchimul pentru a căpăta relevanţă regională, cu garaţii bine structurate şi asumate pentru următorii şapte ani. Decizia ar trebui să fie simplă.

Avem exemple recente din alte ţări vecine, cum ar fi Grupa Azoty din Polonia, care a regrupat sub aceasi umbrela unitati de productie divizate in urma procesului de privatizare si a reusit astfel sa duca spre performanta de talie europeana o ramura a economiei Poloneze care suferea si era pierduta in anonimat datorita farmitarii. Conceptul Companiei Române de Chimie, nu urmareste altceva decat replicarea aceleasi strategii de integrare si crestere a competitivitatii, care de altfel, e strategia aplicata la nivel global in industria chimica.

Mediul academic din Romania a inteles importanţa pe care o are această acţiune de cumpărare a activelor Oltchim de către Chimcomplex si o sprijina pentru ca ofera o sansa transferului peste generatii a experientei si cunostintelor deosebite a scolii romanesti de chimie, dupa o perioada in care s-au inchis peste 15 combinate chimice si multe alte zeci de companii din acest sector.

Este credinţa mea şi, probabil, a numeroşi români, că ţara noastră are nevoie de un exemplu de succes din punct de vedere industrial şi trebuie să demonstreze că rezolvarea unei situaţii economice delicate, care trenează de mult timp, se poate face în mod profesionist şi concret, fără abordări cu cântec, iar industria chimică poate fi primul episod dintr-un şir lung de rezultate pozitive.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite