Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Înfrângere pentru Drulă. Curtea de Apel Bucureşti a decis că rezilierea contractului pentru tronsonul Cheţani – Câmpia Turzii din A3 nu a fost legală

3
12 May 2021 16:27:59
Autor: Melania Agiu
Foto: Asociaţia Pro Infrastructură
Foto: Asociaţia Pro Infrastructură

Rezilierea contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului de autostradă Cheţani – Câmpia Turzii de pe Autostrada A3 Transilvania nu s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, a decis, miercuri, Curtea de Apel Bucureşti, care a menţinut decizia Tribunalului Bucureşti, transmite Economedia.

În martie, Tribunalul a admis plângerea antreprenorului şi a dispus, prin Ordonanţă Preşedinţială, suspendarea efectelor rezilierii.
 
Decizia CAB: „Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că: Respinge capătul de cerere referitor la suspendarea executării scrisorii de garanţie ca inadmisibil. Păstrează celelalte dispoziţii ale sentinţei. Obligă apelanta pârâtă să plătească intimatei reclamante suma de 10.258,60 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă”.
 
Pentru acest contract, Compania de Drumuri a trimis notificarea de reziliere pe 11 martie. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, explica decizia de reziliere prin lipsa de activitate pe şantier.
 
La momentul rezilierii, lotul Cheţani – Câmpia Turzii avea un stadiu fizic de execuţie de doar 38%, cu lucrări începute în 2016, valoarea contractului fiind de 280 milioane lei.
 
Constructorul român Straco a cerut însă Tribunalului Bucureşti să suspende rezilierea contractului dispusă de CNAIR pe lotul Cheţani – Câmpia Turzii de pe Autostrada A3 Transilvania, iar instanţa i-a dat dreptate. 
 
Mai precis, Tribunalul Bucureşti a admis plângerea constructorului şi a dispus, executoriu, prin Ordonanţă Preşedinţială, suspendarea efectelor rezilierii contractului pentru lotul de Autostradă Cheţani – Câmpia Turzii de pe A3 Transilvania.
 
Ulterior, Straco a cerut Companiei de Drumuri daune de aproape 100 de milioane de euro (461 milioane lei), potrivit Economedia.
 
Ministrul Cătălin Drulă anunţa, pe 22 martie, imediat după decizia Tribunalului, că va ataca decizia la CAB, amintind: „Este vorba de un contract care trebuia să dureze 12 luni, început în 2016, şi care astăzi este la stadiul de 40%, iar în ultimele 6 luni constructorul în insolvenţă a executat doar 1% din lucrări. UNU LA SUTĂ ÎN 6 LUNI!”
 
„Abia la Curtea de Apel, CNAIR va putea să explice judecătorilor care este situaţia acestui contract, cum s-au derulat în bătaie de joc lucrările, în timp ce pe drumul naţional alăturat traficul e infernal şi mor oameni în accidente în fiecare an”, spunea atunci Cătălin Drulă.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

IonIon Codreanu
12.05.2021, 16:38:35

Minunat! Un contract nerespectat nu poate fir reziliat! Motive absolut corecte: cererea nu a fost editată cu fontul potrivit și nici culoarea nu era cea corectă!

-3 (9 voturi)
G M
12.05.2021, 19:32:09

Beneficiarii pensiilor nesimțite mai mari ca salariul țin partea puturoșilor. Căpușe la căpușe nu-și scoate ochiul.

-3 (7 voturi)
Charles Franc
12.05.2021, 20:30:10

nu s epoate totusi face in asa fel ca astfel de "constructori"care uita sa execute contractul sa nu mai pupe vreodata un contract pe bani publici?ce e asa de greu sa se intorduca la licitatii penalizari de pucntaje pentru cei care au avut cintracte si nu le-au respectat?atat ca persoane juridice, cat si ca persoane fizice actionare in firma

-6 (8 voturi)
Modifică Setările