Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Îngroapă Comisia Europeană energia nucleară aşa cum a făcut şi cu producţia de cărbune?

4
11 Sep 2019 21:59:17
Victor Grigorescu

Această toamnă aduce cu sine o discuţie extrem de spinoasă la Bruxelles. Care investiţii din sectorul energetic vor avea, în viitor, dreptul să primească finanţare din fonduri europene sau de la unele din principalele instituţii financiare internaţionale? Mai precis, vom mai putea finanţa din bani UE activităţi în sectorul nuclear, care pentru România este vital?

Un grup de lucru tehnic, înfiinţat de Comisia Europeană, se îndoieşte că producţia de energie nucleară este sustenabilă din punct de vedere al combaterii schimbărilor climatice. Asta chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul nuclear sunt aproape de zero. Motivaţia experţilor este aparent simplă: nu au pricepere tehnică suficientă pentru a evalua întreg lanţul de producţie din sectorul nuclear. Raportul acestui grup tehnic pentru clasificarea aşa- numitelor investiţii sustenabile, prietenoase cu mediul, este în consultare publică încă o zi, până pe 13 septembrie 2019.

Situaţia este greu de explicat în contextul în care tot Comisia Europeană definea în 2018 energia nucleară ca fiind parte din coloana vertebrală a sistemului energetic care va contribui esenţial la decarbonarea Europei. Este neclar de ce oficialii de la Bruxelles au decis să asiste nepăsători la blocarea potenţială a finanţărilor în sectorul nuclear european. Asta în condiţiile în care, în Europa, există astăzi peste 120 de reactoare nucleare operaţionale care produc peste 25% din electricitatea pe care o consumăm în interiorul Uniunii.

Problematica discutată în acest grup tehnic este de resortul ministerelor de finanţe ale statelor membre. Nu am văzut nicio luare de poziţie de la oficialii români responsabili, în condiţiile în care România mai doreşte să dezvolte reactoare nucleare, proiect definit de importanţă strategică de către CSAT. Vocile din sectorul nuclear european reunite la Bucureşti la conferinţa Foratom au transmis directorului general adjunct de la direcţia generală pentru energie a Comisiei îngrijorarea lor serioasă. Lipsa suportului politic de la Bucureşti face ca vocea lor să se piardă în mulţime.

În cadrul discuţiilor pe marginea programului care va înlocui Planul Juncker de investiţii sunt voci care doresc excluderea explicită a finanţării pentru sectorul nuclear, inclusiv a investiţiilor de decomisionare, adaptare sau modernizare a centralelor nucleare. Mai mult, la finalul lunii martie 2019, Parlamentul European a votat să nu acorde investiţiilor din sectorul nuclear eticheta de investiţii “verzi”, care protejează mediul ambiant. În fapt, vechiul Parlament a respins această etichetă şi pentru investiţiile în gaze naturale, şi, evident, pentru cărbune.

În aceeaşi linie de gândire, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare nu mai finanţează de ceva vreme dezvoltarea de centrale nucleare. Măcar dânşii sprijină încă proiecte de decomisionare a reactoarelor scoase din uz sau de depozitare a combustibilului nuclear uzat.

În iarnă, votarea în grabă a pachetului de legi europene denumite pentru “Energie curată”, cu câteva săptămâni înainte de preluarea preşedinţiei române, a pus producţia de electricitate din cărbunele românesc dar şi din alte state membre pe o traiectorie accelerată de încetare a activităţii. Fără măsuri adecvate de protecţie socială, fără bani şi proiecte de reconversie industrială în zonele afectate! O privire aruncată peste mandatul noului comisar pentru energie, Kadri Simson, lămureşte clar că misiunea eliminării accelerate a cărbunelui, pentru a pune în practică ceea ce noi am votat cu mâna noastră, este o piatră de căpătâi a noului Executiv European.

După discuţii purtate preponderent în timpul preşedinţiei române a UE, un grup de lucru tehnic conchide că atuul nostru major pentru eliminarea emisiilor poluante, şi unul din sectoarele de tehnologie de vârf din România, nu poate fi clasificat ca “sustenabil”. Din chichiţe administrative şi întorsături de condei, o să ajungem să folosim “sustenabil” doar lemnul de foc. Toate acestea, cu concursul direct al celor care ar trebui să ne apere interesele.

Om fi în ceasul al doisprezecelea, dar niciodată nu e prea târziu să ne trezim din amorţeala proverbială şi să adoptăm o poziţie fermă, pentru a clarifica lucrurile cu finanţările din sectorul nuclear!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Iulian Arion
11.09.2019, 22:37:21

Pentru a distinge intre diverse procese de producere a energiei electrice: fotovoltaice, eoliene, hidroelectrice, termoelectrice, nucleare trebuie analizati mai multi factori. 1. Poluarea. Oxizii materialelor semiconductoare reprezinta materiile prime pentru obtinerea semimetalelor semiconductoare. Acesti oxizi sunt realizati prin legaturi covalente puternice. Necesita consum energetic mare pentru obtinerea semiconductoarelor. Acest consum energetic este necesar purificarii chimice, topirii si electrolizei. Reziduurile acestor procese sunt foarte poluante si se pot neutraliza cu alte consumuri energetice. Trebuie stocate. Sunt puternic corozive. Nici aceasta metoda nu este rentabila economic. China, aproape singurul producator mondial de semiconductoare, deverseaza aceste deseuri ne-neutralizate direct in mediul inconjurator. Ajung in rauri si fluvii. In final, in Marea Chinei de Sud, adica in oceanul planetar. Ceea ce vedem la tv ca este energie curata, este dupa faza obtinerii materialelor semiconductoare pure din China. Oameni in halate albe care cresc in laborator monocristale ultrapure. Din acestea se obtin straturile ultrasubtiri care se aplica pe celule, creandu-se captatoare de energie solara. Aceste captatoare au eficienta energetica din ce in ce mai mica. Procesul fotovoltaic este unul distructiv. Cumparati o lampa fotovoltaica de gradina. Veti constata ca dupa 2-3 ani nu va mai produce nimic. Pe ansamblu timpului de utilizare, celula fotovoltaica produce mai putina energie decat cea consumata pentru producerea ei! Energia electrica fotovoltaica este cea mai poluanta pe acest lant al producerii din faza materiei prime chinezesti, pana la cele scoase din uz si abandonate. Similar stau lucrurile cu generatoarele eoliene, in cazul obtinerii neodymium, din care se obtin magneti puternici, fara de care energia eoliana nu putea deveni o industrie. Din nou, Cina este producatorul mondial#1. Cautati imagini cu neodymium waste in China

+5 (5 voturi)
Iulian Arion
11.09.2019, 22:42:46

Decidentii UE in privinta energiei sunt influentati de propaganda mincinoasa ca energiile fotovoltaice si eoliene sunt curate. Faceti o documentare serioasa si prezentatile adevarurile despre poluarea realizata de aceste "energii curate". Cautati imagini si filme. Faceti remarca ca le utilizati "fair use, non-commercial" Fair use is a doctrine in the law of the United States that permits limited use of copyrighted material without having to first acquire permission from the copyright. Din pacate, in aceste organisme, atat in Romania cat si in strainatate lipsesc profesionistii. Acestia au fost inlocuiti pe baza ideologiei de gen cu femei si tineri cu profesii in domeniul discilinelor umaniste, fara a avea o pregatire tehnica minimala.

+6 (6 voturi)
Iulian Arion
11.09.2019, 22:51:16

Victor, Ca absolvent al facultatii de drept ai fost doar expert, Cate rapoarte de expertiza in domeniul energiei ai intocmit, singur sau impreuna cu altii? Unde pot fi citite? Victore, Daca nu ai intocmit niciun raport de expertiza, nu poti fi expert, in niciun domeniu. Nu maine -poimaine ci azi ne-ai anuntat ca UE s-ar putea sa decida ca lemnul de foc este cel mai ecologic. Asta e!

+4 (4 voturi)
ovidiu preda
12.09.2019, 10:09:20

S-a investit pina acum un euro fonduri europene in energie nucleara la noi?? Pai si atunci cum e vital, de fapt chiar nu cnteaza

+1 (3 voturi)