Întreprinderile mici şi mijlocii cer Guvernului să nu mai modifice Codul Fiscal până în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroasele modificări aduse Codului Fiscal, care doar anul trecut au atins cifra de 261, bulversează nu numai angajaţii, ci şi întreg mediul de afaceri. Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii cer guvernanţilor să nu mai modifice Codul Fiscal până la sfârşitul mandatului lor, pentru că este nevoie de mai multă predictibilitate.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) cere noului Guvern predictibilitate, stabilitate şi transparenţă şi nemodificarea Codului fiscal până la finalul mandatului în 2020.

CNIPMMR mai cere totodată înfiinţarea băncii pentru IMM-uri, care să susţină creditarea IMM-urilor şi a programelor speciale de creditare a micilor întreprinzători.

”Consiliul cere totodată debirocratizarea sistemului, astfel încât niciunui întreprizător să nu îi fie solicitat un act sau o informaţie pe care o altă instituţie publică o deţine”, spune preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Potrivit acestuia, ar trebui implementat programul ”România digitală”, prin care toate taxele şi impozitele către stat să fie plătite prin intermediul internetului. De asemenea, trebuie create fondurile de investiţii/capital de risc, consideră oficialii CNIPMMR.

Alte solicitări  ale micilor întreprinzători privesc crearea unor fonduri pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători şi a dezvoltării antreprenoriatului, dar şi ale unora cu capital de risc pentru finanţarea imm-urilor/start-up-urilor inovative şi a proiectelor din industriile de vârf, alimentate cel puţin parţial din fondurile europene şi cele de la bugetul statului.

CNIPMMR mai cere şi luarea unor măsuri pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat  prin înfiinţarea de instituţii pentru prestarea serviciilor publice în domenii în care statutul nu are expertiza necesară: Institutul de Export, Agenţia de Ocupare pentru Tineri, Organizaţia Română de Turism, Organizaţia Română  de Antreprenoriat, implementarea schemei “Graranţii pentru tineri”.

Potrivit CNIPMMR, aplicarea acestor măsuri ar avea efecte benefice recuperării decalajelor faţă de ţările din UE, media UE fiind de 60 de IMM-uri la 1000 locuitori, precum şi rezolvarea deficienţelor apărute în mediul de afaceri, prin schimbările repetate ale Codului Fiscal şi restabilirea climatului favorabil pentru uşurinţa desfăşurării afacerilor (în Doing Business 2018, România se află pe locul 45 întregistrând o scădere făţă de anul 2017, când ocupa locul 36, la fel şi în Global Entrepreneurship Index rankings 2017, locul 46, faţă de locul 42 în 2016).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite