Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Şedinţă de Guvern. Executivul îşi asumă răspunderea pe legea plafoanelor. Orban: Abrogăm mare parte din Ordonanţa 114. Fondul de Dezvoltare trebuie desfiinţat!

3
10 Dec 2019 15:27:44
Autor: Elena Deacu
Guvernul Orban pregăteşte terenul pentru adoptarea bugetului FOTO gov.ro
Guvernul Orban pregăteşte terenul pentru adoptarea bugetului FOTO gov.ro

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea plafoanelor bugetare, necesară pentru adoptarea legii bugetului, a anunţat premierul Ludovic Orban. El a mai spus că va discuta în primă lectură un proiect prin care sunt abrogate mare parte din prevederile Ordonanţei 114.

„Al doilea proiect pe care ne vom asuma răspunderea este proiectul de lege privind plafoanele care este iniţiat de Ministerul Finanţelor. Este absolut necesară adoptarea cât mai rapidă, pentru că legea bugetului de stat nu putem să o adoptăm în Guvern şi să o înaintăm spre dezbaterea Parlamentului decât după intrarea în vigoare a legii plafoanelor”, a declarat Ludovic Orban, în deschiderea şedinţei de Guvern, menţionând că celelalte două proiecte pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea sunt cel privind prorogarea unor termene din justiţie şi Ordonanţa 51 referitoare la transportul intrajudeţean.

Orban a anunţat că va exista un proiect pentru modificarea Ordonanţei 114, care „înseamnă în mare parte abrogare”, având în vedere „efectele devastatoare ale acestui act normativ criminal care a fost adoptat de pe o zi pe alta fără niciun fel de dezbatere publică şi care a generat efecte nocive care riscă să afecteze economia şi societatea în ansamblu”.

„În mod obligatoriu va trebui să modificăm prevederile din domeniul energiei, plafonarea preţului. Se ştie foarte clar că noi liberalizasem preţul la energie şi PSD a revenit la plafonarea preţului pentru producători, încălcând în mod evident legislaţia europeană. De asemenea a fost introdusă o altă restricţie la export, care de asemenea încalcă legislaţia europeană. Suntem sub ameninţarea unei proceduri de infringement şi va trebui să anulăm aceste prevederi. Efectul ordonanţei este devastator. Pentru a-şi menţine profitabilitatea, companiile producătorii au mărit preţul către companii, iar la ora actuală toate companiile în care în structura costurilor costul cu energia electrică sau cu gazul metan are o pondere semnificativă – siderurgia de exemplu sau petrochimia – la ora actuală sunt, din cauza preţurilor crescute care sunt aproape duble faţă de preţurile din Germania... Practic asta a afectat dramatic competitivitatea actorilor economici româneşti provocând pierderi foarte mari”, a declarat premierul.

El a spus că a avut o discuţie cu ministrul Economiei şi cu ministrul Finanţelor, iar Guvernul va trebui să pună la punct „o schemă de ajutor de stat care este folosită în ţările europene, validată de UE, pentru a da o gură de oxigen acestor companii, pentru că altfel riscăm să pierdem zeci sau sute de mii de locuri de muncă”.

Tot în privinţa Ordonanţei 114, Orban a subliniat că „bine că nu au plecat companiile care administrează sumele din Pilonul 2”.

„Aici trebuie abrogate toate prevederile care de fapt provoacă pierderi acestor companii”, a spus premierul.

El a adăugat că sunt prevederi cum este şi Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. „Am fost întrebat ce avem de gând. Răspunsul meu a fost foarte clar: trebuie desfiinţat! Este o şmecherie electoralistă, în care li s-a dat iluzia unor primari că pot să realiza proiecte de investiţii fără să existe banii pentru susţinerea acestor investiţii în buget”.

Premierul a precizat că mai sunt o mulţime de alte articole din această ordonanţă care au provocat perturbări majore în funcţionarea multor sisteme publice şi care vor trebui abrogate.

„O să avem o primă lectură asupra actului normativ şi mi-aş dori să parcurgă cât mai rapid procedura de avizare”, a spus Orban.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Manole Scarlat
10.12.2019, 15:46:59

A cam îmbulinat-o guvernul Mandolină, nu se poate atinge de pensiile speciale. Deja încep protestele: poliţiştii ameninţă cu pensionarea în masă, paznicii de la penitenciare cu demisii în masă, oamenii o să iasă în stradă, va fi o nouă Revolution.

-1 (1 vot)
Aurel Paun
10.12.2019, 20:02:34

Daca guvernul Orban nu poate desfiinta pensiile speciale ale magistratilor, fiind "blindati" cu decizii ale CCR, poate sa le plafoneze sau sa le supraimpoziteze astfel incat valoarea cea mai mare sa nu depaseasca salariu de bugetar cel mai mare (salariul Presedintelui Romaniei). La militari nu este nevoie de eliminare, dar si acelea pot fi plafonate sau impozitate progresiv.

LochRoagPM
11.12.2019, 05:30:22

Acesta este guwernerul de care avem nevoie! Cu oameni ca #ludoviccelfalnic, violenta de la muncă și cu vasîli cîțu țara va fi scăpată de ruși. Foarte bine și cu specialele. Să fie eradicate total. Ce înseamnă atâta dezmăț din banu public ?! Mai bine să facem concerte dă muzîcă în primăriile pesedelei ca să se mănînce șî gurile lui ghiorlăilă-chirilă, smiley, andra, antonia, holografe...șamd. Lumea are nevoie dă spectacole bine plătite șî încântate cu salam săsăsc. La treabă, vasîli că ai susținere totală dă la Președintele mieu șî de la pedeleaua brătiană!

Modifică Setările