Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul reglementează şomajul tehnic pentru bugetari. Orban: Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei. Şi şefimea, adică noi

9
9 Apr 2020 17:11:55
Autor: Elena Deacu
Sedinţă de Guvern FOTO gov.ro
Sedinţă de Guvern FOTO gov.ro

Guvernul Orban se reuneşte joi, la ora 17.00, în a doua şedinţă din această săptămână. Premierul Ludovic Orban a anunţat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea şomajului tehnic pentru bugetari.

UPDATE Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să analizeze proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea şomajului tehnic în rândul bugetarilor, iniţiat de ministrul Muncii Violeta Alexandru.
 

„Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii, toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt un milion şi jumătate de angajaţi din mediul privat la care putem adăuga pe toţi cei care au activitate ca PFA, Întreprinderi Familiale sau alte forme de profesii liberale. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize”, a declarat Orban. 

Premierul a precizat că a hotărât împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor să găsească o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi printr-o formă de solidaritate, mecanism pe care Orban a spus că l-a gândit şi din raţiuni epidemiologice.

„În instituţiile publice, angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate în fiecare birou, astfel încât să se asigure funcţionalitate. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile - 10 zile de lucru, practic –şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate. Cele 15 zile echivalează şi cu perioada de izolare în care se manifestă simptome şi putem să diminuăm răspândirea virusului. Pe de altă parte acestă procedură urmează să asigure funcţionalitatea instituţiilor, asigurarea serviciilor către cetăţeni. Solicitarea este să analizaţi pe fiecare domeniu de activitate, pe fiecare entitate pe care o aveţi în subordine”, a spus premierul.

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a declarat că prima variantă a ordonanţei care vizează şomajul tehnic este gata, iar în perioada următoare va circula varianta pe care ministerul o propune, astfel încât să fie pregătită de adoptare la începutul săptămânii viitoare.

Premierul Ludovic Orban a transmis să a primit „zeci de cereri de derogare şi motive care mai de care mai stranii” şi că „trebuie să facem o analiză cât mai obiectivă”.

„Am primit şi eu şi facem o analiză”, a răspuns Violeta Alexandru.

Ea a subliniat că măsura privind şomajul tehnic se referă la starea de urgenţă.

Ludovic Orban i-a mai transmis: „Să găsiţi o măsură de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică şi pentru noi”.


Premierul Ludovic Orban a anunţat că rectificarea bugetară nu va fi dezbătută în şedinţa de Guvern de joi, este în curs de analiză, urmând să aibă loc consultări cu partenerii sociali şi reprezentanţii autorităţilor locale.

În schimb, sunt aşteptate măsuri pentru reglementarea şomajului tehnic pentru bugetari. 
 
Ludovic Orban a declarat miercuri seară, la B1TV, că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care angajaţii instituţiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus şi efectelor sale vor fi trimişi acasă în şomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalţi care au asigurat funcţionarea repectivelor instituţii.
 
Pe ordinea de zi oficială a şedinţei apare că Guvernul urmează să aprobe rectificarea bugetului Trezoreriei Statului pe acest an pentru alocarea sumelor necesare combaterii efectelor negative ale epidemiei cu noul coronavirus. 
 
„Bugetul Trezoreriei Statului pe anul 2020 (…) se diminuează la venituri cu suma de 30.000 mii lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 54.625 mii lei, rezultând un deficit în sumă de 84.625 mii lei”, prevede proiectul de hotărâre de Guvern.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

AdrianGrecu
9.04.2020, 17:47:56

zi mai bine ca nu mai ai bani sa platesti. oricum nu erau nici inainte

-2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
9.04.2020, 17:54:07

Comentariu considerat abuziv.

doru ionescu
9.04.2020, 18:42:40

a nu se uita de pensiile speciale, sunt multi bani . si nu ma refer doar in perioada asta , impozit 95% . si se poate renunta la finantarea partidelor si a ONG-urilor, deasemenea foarte multi bani. de bun simt ong-ul UDMR ar trebuie sa doneze ce primeste de la statul Roman, macar pe vreo cateva luni.

+2 (2 voturi)
Sybil
9.04.2020, 18:59:33

15 zile acasa , 15 in somaj e de departe cea mai proasta decizie luata de guvernul Orban, ce cu siguranta nu va fi uitata si sanctionata exemplar ( la alegeri si prin alte modalitati). Daca vrea sa reduca veniturile bugetarilor, sa spun asta clar, nu sa arunce in fata ca vrea sa ii protejeze si alte prostii. Sa reduca saptamana de lucru de la 5 zile la 4 si astfel le reduce venitul cu 20%. Daca o reduce de la 5 la 3 zile, le reduce venitul cu 40%. Pot merge la servici luni,miercuri si vineri, asigurand astfel continuitatea si-l fac fericit pe Orban, ca le-a scazut salarul cu 40%. Insa sa-i pui sa stea acasa din 2 in 2 saptamani e o anomalie. Ar trebui el sa stea acasa, permanent, ca numai ineptii debiteaza!

-2 (4 voturi)
Un cititor
9.04.2020, 20:08:50

"La alții se poate: preşedintele și parlamentarii vor avea salariile reduse cu 30%, pe fondul pandemiei de coronavirus" https://renasterea.ro/mica-publicitate/ De luat aminte ....domnule Prim-Ministru. Putina jena !!! Si asa ati intervenit asupra bugetarilor abia dupa o luna. ....si cu mare sfiala.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările