„Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii, toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt un milion şi jumătate de angajaţi din mediul privat la care putem adăuga pe toţi cei care au activitate ca PFA, Întreprinderi Familiale sau alte forme de profesii liberale. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize”, a declarat Orban.
Premierul a precizat că a hotărât împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor să găsească o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi printr-o formă de solidaritate, mecanism pe care Orban a spus că l-a gândit şi din raţiuni epidemiologice.
„În instituţiile publice, angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate în fiecare birou, astfel încât să se asigure funcţionalitate. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile - 10 zile de lucru, practic –şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate. Cele 15 zile echivalează şi cu perioada de izolare în care se manifestă simptome şi putem să diminuăm răspândirea virusului. Pe de altă parte acestă procedură urmează să asigure funcţionalitatea instituţiilor, asigurarea serviciilor către cetăţeni. Solicitarea este să analizaţi pe fiecare domeniu de activitate, pe fiecare entitate pe care o aveţi în subordine”, a spus premierul.
Ministrul Muncii Violeta Alexandru a declarat
că prima variantă a ordonanţei care vizează şomajul tehnic este gata, iar în
perioada următoare va circula varianta pe care ministerul o propune, astfel
încât să fie pregătită de adoptare la începutul săptămânii viitoare.
Premierul Ludovic Orban a transmis să a primit
„zeci de cereri de derogare şi motive care mai de care mai stranii” şi că „trebuie
să facem o analiză cât mai obiectivă”.
„Am primit şi eu şi facem o analiză”, a
răspuns Violeta Alexandru.
Ea a subliniat că măsura privind şomajul
tehnic se referă la starea de urgenţă.
Ludovic Orban i-a mai transmis: „Să găsiţi o măsură de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică şi pentru noi”.
Premierul Ludovic Orban a anunţat că rectificarea bugetară nu va fi dezbătută în şedinţa de Guvern de joi, este în curs de analiză, urmând să aibă loc consultări cu partenerii sociali şi reprezentanţii autorităţilor locale.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
9 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
zi mai bine ca nu mai ai bani sa platesti. oricum nu erau nici inainte
Comentariu considerat abuziv.
a nu se uita de pensiile speciale, sunt multi bani . si nu ma refer doar in perioada asta , impozit 95% . si se poate renunta la finantarea partidelor si a ONG-urilor, deasemenea foarte multi bani. de bun simt ong-ul UDMR ar trebuie sa doneze ce primeste de la statul Roman, macar pe vreo cateva luni.
15 zile acasa , 15 in somaj e de departe cea mai proasta decizie luata de guvernul Orban, ce cu siguranta nu va fi uitata si sanctionata exemplar ( la alegeri si prin alte modalitati). Daca vrea sa reduca veniturile bugetarilor, sa spun asta clar, nu sa arunce in fata ca vrea sa ii protejeze si alte prostii. Sa reduca saptamana de lucru de la 5 zile la 4 si astfel le reduce venitul cu 20%. Daca o reduce de la 5 la 3 zile, le reduce venitul cu 40%. Pot merge la servici luni,miercuri si vineri, asigurand astfel continuitatea si-l fac fericit pe Orban, ca le-a scazut salarul cu 40%. Insa sa-i pui sa stea acasa din 2 in 2 saptamani e o anomalie. Ar trebui el sa stea acasa, permanent, ca numai ineptii debiteaza!
"La alții se poate: preşedintele și parlamentarii vor avea salariile reduse cu 30%, pe fondul pandemiei de coronavirus" https://renasterea.ro/mica-publicitate/ De luat aminte ....domnule Prim-Ministru. Putina jena !!! Si asa ati intervenit asupra bugetarilor abia dupa o luna. ....si cu mare sfiala.
Vezi toate comentariile (9)