Şefa Fiscului: Oricine a primit o somaţie. Şi eu am avut popriri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Şefa Fiscului, Mirela Călugăreanu, a declarat într-un interviu acordat profit.ro că oricine a primit o somaţie de la ANAF şi că şi ea a avut poprire pe conturi.

Preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a declarat că şi ea a avut parte de o poprire, dar în trecut, când era şefă a DGRFP Bucureşti, scrie profit.ro.

“Cine nu a primit o somaţie? Am primit şi eu când eram director la Bucureşti, nu doar somaţie, ci şi o poprire pentru o amendă pe care o luasem în calitate de conducător al instituţiei şi de care nu ştiam. Am avut şi eu o poprire. Acum aştept să vedem poprirea electronică după 25 octombrie.

Noul sistem e-poprire ne va feri pe toţi de greselile din trecut”, a declarat şefa ANAF.

Potrivit Ordinului Ministerului Finanţelor 1.665/2020, care a intrat în vigoare la 27 martie (dar ale cărui prevederi nu au fost aplicate pe perioada situaţiei de urgenţă), aplicaţia e-Popriri funcţionează în felul următor:

 1.  Fiscul transmite electronic, în fiecare zi, adresele de înfiinţare a popririlor bancare către Unitatea de Imprimare Rapidă, care le procesează şi le validează.

 2.  De la Unitate, informaţiile din adrese sunt preluate de e-Popriri şi sunt comunicate electronic băncilor până la ora 24:00 (se consideră comunicate la începerea următoarei zile bancare).

 3.  Băncile răspund Fiscului şi îi spun, până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor, ce sume se pot plăti.

Notă: În situaţia în care datornicii n-au bani în conturi la înfiinţarea popririlor, procedura se aplică atunci când intră efectiv bani în conturile poprite.

 4.  Până la ora 24:00, e-Popriri analizează sumele comunicate de bănci şi emite ordonanţările de plată, astfel încât instituţiile financiare să vireze banii (această analiză va împiedica reţinerea din conturile bancare a unor sume mai mari decât datoriile prevăzute în adresele de înfiinţare a popririlor, chiar dacă sunt implicate popriri la mai multe instituţii financiare).

 5.  În următoarea zi bancară, instituţiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanţările de plată.

Altfel spus, e-Popriri va automatiza înfiinţarea şi ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie şi să se ridice în timp real, dar şi să se evite situaţiile în care din conturi sunt reţinute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite