Şefii Agenţiei de Resurse Minerale, daţi pe mâna parchetului. În 2018, Vâlcov reclama un „jaf de 2 miliarde de dolari“ din neactualizarea preţului la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov Foto Inquam Photos
Darius Vâlcov Foto Inquam Photos

Şefii Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM) ar putea fi anchetaţi de procurori, după ce Corpul de Control al Guvernului a descoperit o serie de nereguli care au adus grave prejudicii bugetului de stat.

Corpul de control al prim-ministrului a finalizat o acţiune de control la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), care a vizat perioada 01.01.2017 – 31.10.2019.

ANRM funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea Prim-ministrului, printr-un consilier de stat, fiind autoritatea competentă abilitată să aplice dispoziţiile Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii petrolului nr. 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

ANRM este condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a Prim-ministrului Guvernului României, iar finanţarea acesteia se realizează, integral, de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, preşedintele Agenţiei având calitatea de ordonator terţiar de credite.

Obiectivele controlului au constat în verificarea respectării prevederilor legale privitoare la organizarea şi funcţionarea ANRM, la activitatea de emitere a avizelor, a licenţelor de concesiune minieră şi a permiselor de exploatare, la modul privind stabilirea şi încasarea redevenţelor, taxelor şi tarifelor, precum şi la cel aferent atribuirii şi derulării contractelor la nivelul entităţii.

Raportul privind controlul efectuat la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a fost finalizat la data de 24.06.2020 şi transmis, spre valorificare/informare către Prim-Ministrul Guvernului României, Secretariatul General al Guvernului, Curtea de Conturi a României, Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Agenţia Naţională de Integritate, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, precum şi către unitatea de parchet competentă.

În urma desfăşurării acţiunii de control au fost identificate o serie de deficienţe/nereguli, în ceea ce priveşte:

-       activitatea de emitere/ retragere a avizelor, licenţelor de concesiune minieră şi a permiselor de exploatare;

-       evidenţa redevenţelor şi taxelor miniere datorate şi achitate de către titularii de licenţe petroliere, respectiv de titularii de licenţe/permise miniere;

-       determinarea şi încasarea unei redevenţe, reprezentând o cotă procentuală din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiuni petroliere de transport prin sisteme de transport, altele decât Sistemul naţional de transport al petrolului, precum şi din operaţiunile petroliere efectuate prin terminale petroliere, altele decât cele aflate în proprietate publică a statului, având consecinţe în ceea ce priveşte prejudicierea bugetului de stat;

-       o evidentă incoerenţă la nivelul actelor decizionale ale Agenţiei, coroborate cu posibile conflicte de interese, cu consecinţe privind gestionarea resurselor umane şi financiare;

-       organizarea şi funcţionarea Compartimentelor de Inspecţie Teritorială, cu consecinţe directe în ceea ce priveşte controlul activităţii titularilor de licenţe petroliere şi de licenţe/permise miniere.

Menţionăm faptul că, la data de 09.01.2018, a fost finalizată o altă acţiune de control efectuată la ANRM, ce a vizat perioada 2013 – 2017, ocazie cu care s-au reliefat o serie de deficienţe, cu privire la care reprezentanţii Agenţiei nu au întreprins demersuri în vederea remedierii, astfel că acestea s-au perpetuat, fiind constatate şi pe parcursul verificărilor finalizate în anul 2020.

Totodată, echipa de control a formulat o serie de propuneri/recomandări cu privire la îmbunătăţirea activităţii ANRM.

Sinteza acţiunii de control, ce include concluziile actului de control, poate fi consultată AICI

Acuzaţiile lui Vâlcov

În august 2018, Darius Vâlcov, pe-atunci consilier al premierului Viorica Dăncilă, a prezentat o notă de informare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) care arată că bugetul ar fi pierdut 2 miliarde de dolari din cauza neactualizării preţului la gaze în ultimii 12 ani. Cu toate acestea, tocmai ANRM, aflată în subordinea Guvernului, era cea care trebuia să facă modificarea, dar a ignorat ani la rândul avertismentele în acest sens ale Curţii de Conturi.

„Aşa arată un jaf de 2 miliarde $. Ce ar fi însemnat aceşti bani pentru România? Alocaţiile tuturor copiilor pentru 2 ani. Sau construcţia a 10 spitale mari, complet utilate, cu câte 600 de paturi fiecare. Sau construcţia şi dotarea a câte 3 grădiniţe în fiecare localitate din România. Sau finalizarea autostrăzii Ploieşti-Braşov”, scria Vâlcov, pe Facebook.

Darius Vâlcov prezintă o notă în care a solicitat ANRM date privind impactul asupra bugetului de stat a neactualizării preţului de referinţă pentru gazele naturale pe perioada 2006-2018.

Răspunsul, venit din partea preşedintelui de atunci al ANRM, Gigi Dragomir, folosea date dintr-un raport al Curţii de Conturi care arată că în perioada 2006-2010, prin neactualizarea preţului de referinţă al gazelor,  a fost diminuată redevenţa cuvenită bugetului de stat cu suma de 2,407 miliarde lei.

De asemenea, în perioada 2011-2015, din cauza perpetuării situaţiei, prejudiciul s-a majorat cu 4,671 miliarde de lei. Totodată, din aceeaşi cauză, şi anii 2015-2018 au adus o diferenţă de redevenţă datorată bugetului de stat de 975,985 milioane de lei.

Mesajul lui Vâlcov venea în contextul în care preţul de referinţă pentru gazele naturale a fost actualizat în februarie 2018, moment din care redevenţele pentru gazele româneşti s-au calculat în raport cu preţul din Austria, de la bursa de la CEGH Viena.

„În februarie 2018, ANRM a actualizat preţul de referinţă pentru gazele naturale. Ca urmare a aplicării noului preţ de referinţă, în semestrul I al anului 2018 a avut loc o creştere a încasărilor redevenţelor cu 117.031.604,16 RON”, se arăta în nota prezentată de Vâlcov.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite