Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Şeful Consiliului Concurenţei: „Preţul carburanţilor, fără taxe, a scăzut cu 20%”

0
27 Jan 2015 15:08:02
Autor: Dan Străuţ
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei FOTO Eduard Enea
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei FOTO Eduard Enea

Companiile din România au redus preţul fără taxe la carburanţi cu aproximativ 20%, la fel ca în alte state din Europa, în urma scăderii semnificative a preţului petrolului, a declarat marţi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Vedem o scădere a preţului fără taxe la combustibil de 20%, similar cu cele pe care le vedem în alte state. Nu pare să fie diferit comportamentul companiilor din România faţă de piaţa benzinelor din alte ţări", a explicat Bogdan Chiriţoiu, întrebat despre comportamentul companiilor petroliere din România în contextul ieftinirii petrolului.

Preţurile la benzină şi motorină în statele UE sunt în principal influenţate de cotaţiile internaţionale ale petrolului.

Preţul petrolului Brent a coborât sub 50 de dolari pe baril pentru prima oară din mai 2009 până în prezent.

Ţiţeiul, cel mai mare declin de după criza din 2008

Preţurile petrolului au scăzut cu 48% în 2014, consemnând cel mai mare declin de la criza financiară din 2008 până în prezent, în condiţiile în care OPEC a decis să nu reducă producţia de petrol, pentru a nu pierde cota de piaţă pe care o deţine la nivel global în favoarea producătorilor din Statele Unite.

OPEC furnizează 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

La începutul lunii ianuarie, premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor Transporturilor şi Finanţelor să discute cu companiile petroliere despre preţul carburanţilor, astfel încât acesta să ajungă la un nivel "corect şi rezonabil" în România, în contextul scăderii cotaţiei mondiale a petrolului şi al nemajorării accizelor şi taxelor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările