Şerban Nicolae revine cu legea „paradisurilor fiscale“, în variantă mai îndulcită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae Inquam Photos / George Călin
Şerban Nicolae Inquam Photos / George Călin

Şerban Nicolae a depus din nou proiectul prin care vrea să instituie reduceri de taxe pentru restaurante, cazinouri şi pensiuni de pe insule şi grinduri şi a îndulcit uşor anumite prevederi, după ce legea a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României (CCR).

În luna aprilie, trecea de Parlament un proiect depus de Şerban Nicolae, prin care erau acordate facilităţi fiscale unor antreprenori care construiesc cazinouri, săli de jocuri de noroc, pensiuni, dar şi afaceri cu energie regenerabilă pe terenuri concesionate de la autorităţile locale şi care „nu sunt productive”. Suprafeţele la care se referea Nicolae erau insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică.

Deputatul USR Stelian Ion spunea că legea este „cu dedicaţie” şi că „se creează tot felul de paradisuri fiscale pentru nişte băieţi deştepţi, spre exemplu pentru cei care au pus mâna pe Insula Belina”.

Totuşi, legea a fost declarată neconstituţională în ansamblul ei de către CCR, după ce şi preşedintele Klaus Iohannis, dar şi opoziţia au atacat iniţiativa legislativă.

Cel mai probabil, CCR a luat această decizie pentru că proiectul a fost adoptat în Senat cu depăşirea termenului constituţional de 60 de zile stabilit pentru prima Cameră sesizată, dar şi fără a avea avizul Consiliului Economic şi Social. Acestea au fost unele dintre argumentele invocate de preşedinte în sesizarea de neconstituţionalitate.

Încearcă din nou

Acum, Şerban Nicolae îşi încearcă din nou norocul şi a depus pentru a doua oară acest proiect la Senat, pentru a fi dezbătut de asemenea în procedură de urgenţă, la fel ca prima dată.

Cu toate acestea, el a adus mici ajustări la iniţiativa legislativă. De exemplu, propunerea iniţială obliga autorităţile să reducă taxele şi impozitele locale cu 50% pentru construcţiile şi activităţile economice realizate pe terenurile prevăzute de lege. Acum, prevederea a fost îndulcită şi arată că „taxele şi impozitele locale se pot reduce cu 50%”.

De asemenea, iniţial, legea prevedea un regim de TVA pentru terenurile vizate de Şerban Nicolae comparabil cu paradisuri fiscale precum Insulele Canare. Noua propunere vine cu o schimbare, respectiv deputatul PSD propune să se aplice o cotă redusă de TVA, de numai 5%, pentru anumite bunuri şi servicii, pentru livrarea locuinţelor, a clădirilor şi inclusiv a terenului pe care sunt construite.

Mai mult, Şerban Nicolae a renunţat şi la o altă scutire de taxe. Dacă înainte propunea ca terenurile să fie scutite de impozitul pe teren şi taxa pe teren, acum el solicită ca ele să fie exceptate doar de la taxa pe teren.

Totodată, Şerban Nicolae propune acum să fie excluse prevederilor legii numai terenurilor din Rezervaţia Delta Dunării, precum şi terenurilor care au un regim de arie naturală protejată. Iniţial, lista excepţiilor era mai lungă, incluzând, pe lângă cele enumerate deja, şi terenurile aflate în parcuri urbane şi în zone de agrement intravilan, terenurile inundabile, terenurile folosite pentru exploataţii agricole sau piscicole şi terenurile pentru care există deja un regim fiscal derogatoriu.

O prevedere care arăta că, pentru jocurile de noroc, se reduc cu 50% toate taxele şi impozitele prevăzute de ordonanţa Guvernului privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, acum a dispărut.

În schimb, dacă iniţial Şerban Nicolae făcea referile la insule, grinduri şi alte suprafeţe „care fac parte din domeniul public al statului”, acum a renunţat la această prevedere, făcând referire la un spectru mai larg de suprafeţe. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite