Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Şomajul tehnic şi Kurzarbeit au fost prelungite până la 31 iunie 2021

1
6 Nov 2020 17:06:07
Autor: Elena Deacu

Executivul a decis prelungirea cu şase luni, până la 31 iunie 2021, a măsurilor de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de pandemia de COVID-19, respectiv şomajul tehnic şi programul de muncă flexibilă Kurzarbeit.

„A fost propus un proiect de ordonanţă de urgenţă, (...) iniţiat de Ministerul Muncii, care priveşte aplicarea măsurilor de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de pandemie, cu şase luni, până la 31 iunie 2021. Vorbim atât de indemnizaţia de şomaj tehnic, cât şi de aplicarea programului flexibil de muncă. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, măsurile de sprijin adoptate de Guvern în perioada stării de alertă pot fi prelungite la 31 iunie 2021 pentru domeniile unde există în continuare restricţii privind desfăşurarea activităţilor sau pentru companiile care solicită program flexibil de muncă pentru angajaţi”, a declarat vineri şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Autorităţile estimează că vor beneficia 700.000 de persoane de şomaj tehnic suportat de stat în 6 luni 2021, iar suma medie pe lună/angajat va fi 1.656 lei.

În ceea ce priveşte activităţile independente: 60.000 de persoane, suma medie fiind de 2.931 lei.

În cazul programului Kurzarbeit este clarificată interdicţia de angajare de personal, raportându-se strict la nivelul locurilor de desfăşurare a activităţii angajatorului la nivelul cărora se aplică măsura.

Totodată, a adăugat Dancă, Executivul a dezbătut în primă lectură, în şedinţa de joi seară, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind introducerea semnăturii electronice în contractele de muncă.

„Este încă un pas în digitalizarea relaţiilor dintre instituţiile statului şi cetăţeni”, a explicat Ionel Dancă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

eu doar constat
6.11.2020, 18:45:59

A folosi o denumire preluata de la altii, fara a prelua si condittiile de la autorii acesteia, e o imensa idiotenie. Kurzarbeit inseamna, in germana, "Munca scurta", sau cum se practica pe la noi, "program redus". In esenta, programul redus inseamna a te prezenta la serviciu (nu acasa) doar 4, sau 6 ore zilnic, in loc de 8 ore si nu munca de acasa, adica fara a semna condica de prezenta, pentru ca cei care lucreaza acasa, daca sunt buni slujbasi, vor munci pana la epuizare, nu numai cateva ore zilnic. Nici vorba de Kurzarbeit in cazul lor! Folosirea notiunii de "Kurzarbeit" este la fel de polpulista, precum intreg guvernul Orban, care este total depasit de situatie. Doar astfel de excese populist-propagandiste mai are la dispozitie, pentru a incerca sa mai castige din plaja pierduta a sustinatorilor, desi nu inteleg care ar fi castigul acestei miscari de Kurzarbeit? Sa fie o miscare similara, precum cea care a dus la plasarea pe frontispiciul de la Auschwitz a sloganului "Arbeit macht frei"?

+1 (1 vot)
Modifică Setările