Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ţara în care trăieşte cea mai mare comunitate de români se apropie de recesiune

30
2 Aug 2019 15:04:53
Autor: Afrodita Cicovschi

Circa un milion de români care muncesc şi trăiesc în străinătate vor fi puternic afectaţi de stagnarea creşterii economice a ţării care-i găzduieşte, arată date oficiale publicate de Institutul de Statistică.

Potrivit ISTAT (institutul de statistică al Italiei), economia Italiei a înregistrat o creştere zero în trimestrul doi din 2019, după un avans de doar 0,1% în primele trei luni din acest an, în condiţiile în care nici comerţul şi nici cererea internă nu au avut o contribuţie pozitivă.
 
Conform Istat, citat de Reuters şi Agerpres, industria şi agricultura s-au contractat în perioada aprilie-iunie 2019, în timp ce sectorul serviciilor a înregistrat o uşoară creştere.
 
Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca a treia economie a zonei euro să înregistreze un declin de 0,1% în ritm trimestrial şi de 0,2% în ritm anual. 
 
Conform datelor Eurostat, economia zonei euro a crescut cu 0,2% în trimestrul doi din 2019, după un avans de 0,4% în primele trei luni ale anului. 
 
Guvernul de la Roma se aşteaptă în acest an la un avans al Produsului Intern Brut de 0,2%, după o expansiune de 0,9% în 2018.
 
„Posibilitatea unui declin al PIB-ului în trimestrul doi din 2019 este relativ ridicată”, avertiza luna trecută Gian Carlo Blangiardo, preşedintele Istat, la prezentarea în Parlament a raportului anual 'Starea naţiunii'.
 
Pentru acest an, Istat se aşteaptă la o creştere a economiei de 0,3%, confirmând estimarea publicată de Banca Centrală a Italiei.
 
„Consumul gospodăriilor, în pofida unei uşoare încetiniri comparativ cu 2018, va reprezenta principala componentă care va susţine economia în trimestrul doi din 2019. Consumul va fi sprijinit de creşterea salariilor şi, într-o măsură limitată, de venitul minim adoptat de Guvern la începutul acestui an”, a explicat Blangiardo. Acesta a avertizat că investiţiile „vor scădea semnificativ anul acesta din cauza incertitudinilor persistente privind mediul macroeconomic intern şi extern”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Utilizator Adevărul
2.08.2019, 15:49:52

Comentariu considerat abuziv.

cloudvick
2.08.2019, 16:14:08

serios? de ce mi-ati anulat comentariul? pentru ca ne arati dispret folosind astfel de poze la articole cand va referiti la diasporeni?

+3 (5 voturi)
cloudvick
2.08.2019, 16:15:29

daca va supara faptul ca v-am atras atentia la poza articolului cand vorbiti de diaspora si anulati comentarii atunci imi puteti anula si contul si nu o sa va mai vizitez site-ul doamna afrodita

+3 (5 voturi)
daco getul
2.08.2019, 16:23:16

asa zisa crestere economica a statelor vestice e un simptom care tine de mult timp. Multe dintre sectoarele economice ale tarilor vestice au fost tinute in moarte clinica de amaratii veniti din tarile estice, disperati dupa un pumn de euroi munciti mult prea din greu in timp ce burcile vesticilor lafaindu se in generoasele ajutoare sociale.Oameni carora li s a promis o munca in conditii decente departe de crunta realitate. Semnele crizei economice sunt clare. Proprietarii banilor nu mai castiga nimic la milionul investit in afara de creditarea statelor, deci sunt foarte multi bani in circulatie.

+3 (3 voturi)
Augustin Man
2.08.2019, 16:36:56

Noroc ca pe noi, astia mai fricosi care am RAMAS in Romania, ne asteapta numai "progresul" economic si implinirea tuturor visurilor, in principal cel sa murim cit mai repede! Cunoasteti zicala populara "ciinele more de drum lung si prostul de grija altuia"?

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările