„Ţintele“ preferate ale Fiscului. Ce firme primesc cele mai multe controale de la ANAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANAF preferă să controleze firmele de construcţii
ANAF preferă să controleze firmele de construcţii

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a derulat anul trecut mai multe inspecţii inopinate, iar „ţintele“ preferate au fost firmele de construcţii, cele cu pierderi sau care au tranzacţii cu părţile afiliate.

„Ne aşteptăm ca şi în 2020, organul fiscal să controleze cu precădere anumite categorii de contribuabili, în funcţie de rezultatele analizei de risc efectuate”, afirmă Sorana Cernea, consultant fiscal, într-o analiză pentru firma de consultanţă TPA România.

Potrivit analizei, anul trecut ANAF a desfăşurat un număr în creştere de inspecţii fiscale inopinate având ca tematică preţurile de transfer, un tip de control care a devenit tot mai frecvent începând cu 2018.

Din ceea ce s-a putut observa în cursul anului precedent, printre firmele verificate au fost cele care înregistrează pierderi recurente sau cele care au avut o sumă importantă de TVA de recuperat de la buget şi nu au rambursări frecvente.

„Criteriile de risc şi modul în care se realizează selecţia firmelor ce vor fi controlate nu sunt însă transparente. Noi, în calitate de consultanţi fiscali, putem observa tendinţe, dar nu le putem spune clienţilor cu certitudine dacă şi când vor fi controlaţi”, afirmă Sorana Cernea, partener al TPA România.

Specialiştii susţine că nu se poate vorbi despre sectoare de activitate vizate mai des de inspecţiile inopinate, însă se sesizează totuşi o frecvenţă a controalelor mai ridicată în rândul firmelor de construcţii, la care au avut loc verificări în special în legătură cu tratamentul fiscal al diurnelor acordate salariaţilor.

Ce firme ar putea fi controlate în 2020

Pot fi însă identificate anumite categorii de contribuabili care prezintă riscuri, probabilitatea ca aceştia să primească vizita organelor fiscale fiind mai mare în anul 2020. Printre aceşti contribuabili se numără:

firmele cu pierderi, mai ales companiile ce fac parte dintr-un grup şi care au tranzacţii cu părţile afiliate;

companiile ce deţin solduri mari de bani în casierie sau sume importante acordate ca avans spre decontare şi care nu distribuie dividende;

firmele ce raportează sume mari de TVA de recuperat, dar care nu solicită rambursarea o perioadă lungă de timp.

„Firmele profitabile, care îşi achită la zi datoriile faţă de stat, sau cele care au controale recurente de rambursare de TVA şi nu au avut sume semnificative refuzate la rambursare, nu au fost controlate, fapt ce ne conduce la concluzia potrivit căreia organul fiscal efectuează analize de risc şi ţine cont de acestea atunci când alege contribuabilii ce vor fi controlaţi”, concluzionează Sorana Cernea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite