Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ţiriac nu mai e cel mai bogat român. Cine i-a luat locul

17
12 Sep 2019 09:24:47
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Forbes
Foto Forbes

Cel mai recent top al miliardarilor lumii publicat de Forbes, arată că Ion Ţiriac are o avere  estimată la 1,1 miliarde de dolari (locul 1.818 mondial). Omul de afaceri de 80 de ani a fost însă  detronat de un alt român, de numai 47 de ani.

Programatorul român Daniel Dines, fondator şi director general al firmei IT UiPath, este primul miliardar în dolari din afaceri cu roboţi software (bots), scrie, miercuri, ediţia americană a revistei de business Forbes, într-un articol cu titlul „De la comunism la coding”.
 
Daniel Dines apare pe coperta ediţiei americane a Forbes, alături de titlul ”Boss of the Bots” (Şeful boţilor).
 
Potrivit Forbes, care i-a luat un interviu lui Dines la Bucureşti, omul de afaceri român mai deţine în prezent mai mult de 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologie RPA  - robot process automation, o companie evaluată la 7 miliarde de dolari după ultima rundă de finanţare obţinută. Asta înseamnă că lui Dines îi revine o avere de cel puţin 1,4 miliarde de dolari.
 
„În aprilie, investitorii de pe Wall Street, inclusiv Wellington Management, au investit 568 milioane dolari (în UiPath - n.r.), la o evaluare de 7 miliarde de dolari, făcând din Dines, care deţine mai mult de 20%, primul miliardar din boţi din lume” - aminteşte Forbes.
 
Dacă ne luăm după cel mai recent top al miliardarilor lumii publicat de Forbes, Ion Ţiriac are o avere  estimată la 1,1 miliarde de dolari (locul 1.818 mondial). Aceasta ar însemna că Ion Ţiriac (80 de ani) a fost detronat de Daniel Dines (47 de ani) în topul celor mai bogaţi români
 
Totuşi, Ţiriac apărea cu o avere mai mare, de 1,8-2 miliarde de euro în anul 2018, în evaluările publicaţiei româneşti Top 300 Capital. De asemenea, trebuie ţinut cont şi de faptul că în cazul unei companii ca UiPath, ca la mai toate startup-urile de tehnologie care strâng runde de investiţii, valoarea firmei are un caracter destul de teoretic, care ţine cont de evoluţia pieţei în care activează (automatizări software, în cazul de faţă), de portofoliul de clienţi existent şi potenţial, de avansul tehnologic şi aşa mai departe. O evaluare mai concretă se face abia pe bursă. De partea cealaltă, averea lui Ţiriac are fundamente solide în proprietăţi imobiliare, maşini de colecţie, tranzacţii efectuate etc. 
 
Revenind la Daniel Dines, Forbes scrie despre român că în copilărie voia să se facă scriitor. Mama sa era profesoară, iar tatăl, inginer.
 
 
Mai târziu, Daniel a descoprit că era bun la matematică şi apoi a virat către programare când a văzut că în anii '90 un programator câştiga în jur de 300 de dolari pe lună, un salariu mare pentru România acelor ani, lovită de inflaţie şi crahuri financiare.
 
Dines a învăţat singur limbajul de programare C++, dintr-o carte pe care a împrumutat-o de la bibliotecă şi exersa noaptea pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea, mai notează Forbes.
 
Alex Konrad, jurnalistul de la publicaţia americană, care l-a intervievat pe Dines la Bucureşti, remarcă obsesia antreprenorului român pentru simplitate. Dines îl zorea la telefon pe un director din centrul de dezvoltare al UiPath de la Bellevue, statul american Washington. „Vreau să mai gândeşti o dată asta. Mie mi se pare foarte complicat. Ar trebui să meargă ca Gmail”, îi spunea Dines omului din SUA, unde era 6 şi jumătate dimineaţa, potrivit Forbes.
 
„Modestia” este una dintre cele patru valori principale ale UiPath, în genul primului slogan al Google, „Don’t be evil!” (Nu fi rău!) - remarcă cei de la Forbes.
 
Dar şi de la Microsoft, la care a lucrat Daniel Dines la începutul anilor 2000, în SUA, a învăţat omul de afaceri român.
 
„Bill Gates obişnuia să vorbească la Microsoft despre un computer în fiecare locuinţă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, a declarat Daniel Dines, pentru Forbes.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Lucifer
12.09.2019, 09:38:50

Mă bucur că securistul ăsta bătrân a fost depăşit de un specialist român în înaltă tehnologie, care a făcut o firmă prin forţe proprii nu prin furt de la stat.

+9 (11 voturi)
Papa Raţă
12.09.2019, 09:57:55

Nu-i bai, acuș âși scoate la vânzare jucărelele - cea mai grandomană investiție a sa la progresul societății, apoi mistreții, apoi avionul și iahtul .. și iar urcă. La contracte cu statul acești milionari de carton au ,,sponsorizat” mereu mafia . Patria lor e banul murdar. Cu ce va rămâne acesta în memoria poporului român ?

+2 (6 voturi)
Constantin Caratase
12.09.2019, 09:42:07

Tiriac este cel mai bogat roman, pentru ca are, ce nu mai are nimeni: un GS la Wimbledon adus pe tava de angajata lui, asa ca nu il mai suparati pe batranul Gepetto cu fitile de astea. Sa va fie rusine ca nu aveti respect fata de batrani si realizarile lor pentru tara! Jos guvernul!

-2 (4 voturi)
Marcel Panciu
12.09.2019, 10:24:03

Semnele timpului... un om de afaceri „de modă veche”, care și-a făcut averea prin muncă și al cărui fiecare bănuț are un corespondent tangibil în realitate, depășit de unul care a făcut o afacere peste noapte, o iluzie în fapt, căci averea lui nu se bazează pe nimic concret, e un castel de nisip, o himeră ce se va destrăma precum tunurile efemere din perioada dotcom-urilor.

-8 (12 voturi)
Ludwig
12.09.2019, 11:00:01

Marcel Panciu Vadim Tudor il numea miliardarul in chiloti pe Tiriac. A venit in 1990 in chiloti si in 30 de ani a facut ditamai averea in romania cea fara de lege. De remarcat ca acest miliardar sta intr-o casa a RAPPS data de stat deci, pentru care plateste chirie. Oare nua vea bani sa-si cumpere o casa de a trebuit sa-i de-a statul una?

+5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările