Ştiri economice

articolul anterior

Abuzul de taxe se pedepseşte la vot

5
2 Jul 2019 11:45:35
Ionel Bogdan

Aflat în plină campanie pentru diverse funcţii politice în partid, ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a anunţat că ia în calcul introducerea unei noi taxe pentru firmele mici, o sumă fixă, stabilită anual de către stat, pe care să o plătească circa 1,1 milioane de firme. Un soi de impozit forfetar, gândit de data aceasta de Teodorovici.

Nu contează dacă ai profit sau nu, filosofia lui Teodorovici e: de ai, nu ai, dai.

Întelegem cu toţii că economia ţării merge prost, cresc deficitele, creşte inflaţia, oamenii se plâng deja de scumpirile în lanţ, dar o taxă nouă, aruncată de-a valma pe piaţă, nu va face altceva decât să creeze haos şi nesiguranţă printre micii antreprenori.

Cum era de aşteptat, propunerea ministrului de Finanţe a stârnit deja reacţii negative din partea asociaţiilor micilor întreprinzători, care se confruntă cu probleme în piaţă şi fără intervenţia lui Teodorovici. Pe bună dreptate, oamenii sunt bulversaţi de schimbările pe bandă rulantă făcute asupra legislaţiei fiscale, pentru că nimeni nu îşi mai poate face o strategie sau un plan de afaceri fără să se gândească la ce taxe va mai inventa guvernul. Creşterea fiscalităţii este spaima mediului de afaceri din România, iar Teodorovici ţine morţiş să confirme acest lucru.

Conform datelor oficiale, în primele şase luni ale lui 2019, cadrul legislativ în domeniul fiscal a fost modificat intens. Astfel, au fost adoptate nu mai puţin de 614 acte normative, din care 120 de legi, 4 Ordonanţe de Guvern, 46 de Ordonanţe de Urgenţă, 444 Hotărâri de Guvern, la care se adaugă desigur şi diverse ordine de miniştri. Toate aceste acte normative vorbesc cel mai bine despre instabilitatea legislativă care domneşte în România şi care sperie mediul de afaceri şi investitorii.

După toate semnalele trase de reprezentanţii IMM-urilor, sper ca ministrul Teodorovici să dea dovadă de înţelepciune şi să renunţe la această taxă, care nu face altceva decât să aducă nemulţumiri. Nu poţi să vii cu amnistii fiscale pentru companiile de stat şi cu taxe noi pentru micile firme, pentru că se creează frustrări, iar acest abuz de taxe este pedepsit cel mai adesea la vot.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Bănăţanu v.2
4.07.2019, 03:02:07

Cum să nu poți, domnule Bogdan, când ai și pâinea și cuțitul? Micii antreprenori sunt furnicile ale căror destin e să astâmpere foamea de bani a dinozaurilor social-democrați. Ăia de împart „bunăstarea” la tot poporul... Sau ce mai rămâne din ea după ce-și trag ei partea care li se cuvine „pentru că pot”.

+1 (1 vot)
Constantine Constantine
5.07.2019, 08:03:40

Tot in firmele mici vor sa dea? In loc de taxe forfetare mai bine ar reintroduce impozitul in trepte.10% e pentru tarile bananiere.Tarile capitaliste avansate au impozit pe trepte de venit.Clasa bogata terbuie impozitata.Sa le dai in cap tot timpul firmelor mici echivaleaza cu imposibilitatea de a avea o clasa de mijloc, esenta chisistentei capitaliste.S daca voi guvernanntii nu sinteti in stare, nu mai faceti prognoze de 1000 de miliarde lei pentru viitorul PIB.Mai ales ca banii vin din taxe si consum.Lasati firmele mici sa prolofereze si atunci o sa aveti si PIB-ul in crestere.

Galeriu Crestinu
5.07.2019, 20:31:27

...care vot...?...ce pedeapsa...? ..iese numai "cine trebuie"....adica cine-i hotarat de statul-CIA-SRI- mafiot...

cib
7.07.2019, 10:13:55

Eu am alta propunere. Cine e de "dreapta" sa nu mai plateasca taxe, ca e european si progresist. Sa plateasca numai aia de stanga care sunt stirbi si retrograzi!

+1 (1 vot)
Cristian saileanu
16.07.2019, 07:18:54

nicand economia unei tari nu a putut creste prin... taxare...

+1 (1 vot)
Modifică Setările