Victor Ponta: Acciza de 7 eurocenţi la carburanţi se aplică de la 1 aprilie. Cred că, până la urmă, preşedintele va înţelege că este important să avem acord cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a anunţat seară rezultatul negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială FOTO Marian Iliescu
Premierul Victor Ponta a anunţat seară rezultatul negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială FOTO Marian Iliescu

Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara, în urma discuţiilor finale cu reprezentanţii misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie şi că scrisoarea de intenţie va fi semnată de preşedintele Traian Băsescu, întrucât acesta le-a transmis finanţatorilor internaţionali că va semna dacă "acciza" nu va apărea în document.

"Am încheiat discuţia de final de misiune cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, discuţii conduse de ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi de ministrul Bugetului, Liviu Voinea. Acum putem să anunţăm un proiect important, să spun că încheierea vizitei, cred eu o încheiere cu succes, care vine într-un moment extrem de important, în care pe pieţele internaţionale financiare există o stare de instabilitate, şi cu atât mai mult pentru România msajul de stabilitatea este unul foarte important", a spus Ponta. 

Premierul a mai spus că, în urma negocierilor, s-a stabilit că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi, benzină şi motorină, se va aplica de la 1 aprilie, iar minusul de 670 de milioane de lei neîncasate din amânarea cu trei luni urmează să fie acoperit prin măsuri stabilite după 1 iulie. 

"Sigur, acciza intră în vigoare de la 1 aprilie. Preşedintele a zis că, dacă nu mai apare scris acciza, va semna. Am fost asigurat că în urma discuţiei de ieri dintre FMI, CE, BM şi preşedintele Traian Băsescu că şi preşedintele va semna. Eu cred că, până la urmă, preşedintele României va înţelege, dincolo de jocurile politicianiste, că este important să avem un acord cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. ", a spus Ponta. 

Ponta a mai spus că a discutat cu reprezentanţii finanţatorilor internaţionali despre măsuri ce ţin de reducerea arieratelor la companii de stat, în special la companiile din domeniul feroviar, dar şi la altele, cum ar fi Poşta Română. 

Sprijin pentru datornicii la bănci cu lefuri mici

De asemenea, premierul a prezentat măsura de sprijin a persoanelor fizice cu venituri sub medie care au credite contractate de la bănci comerciale.

"Avem acordul pentru două măsuri cu impact important în economie. Este vorba despre o măsură care va fi aprobată prin Ordonanţă, măsură de sprijin pentru persoanelor fizice care au credite la bănci. Condiţia este ca acestea să aibă un venit mediu lunar mai mic sau egal cu salariu mediu net, de  1.610 lei, şi să nu aibă restanţe mai mari de 90 de zile. De măsură poate beneficia oricare dintre cei 907.000 de români persoane fizice, salariaţi sau pensionari. Este vorba de înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani, dar nu mai mult de 500 de lei pe lună. E vorba de un credit fiscal. În baza calculelor făcute, asta presupune că numai în 2014 o sumă de 4 miliarde de lei să fie disponibilizate din partea băncilor comerciale", a explicat premierul.  

Prin aceeaşi schemă, statul urmează să ofere o reducere la plata impozitului cu cel mult 200 de lei, dar nu mai mult decât impozitul datorat de fiecare persoană în parte, iar aceasta va fi aplicată doar la expirarea perioadei de reeşalonare, a explicat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Potrivit calculelor lui Voinea, impactul peste doi ani va fi de circa 0,1% din PIB, bani care în mare parte se vor încasa până atunci prin efectele de antrenare ale restructurărilor. "Azi, mâine, pe stat nu-l costă nimic, iar peste doi ani costul va fi de maxim 0,1% PIB, dar care se recuperează în avans în aceşti doi ani din creştere economică şi TVA", a spus Voinea.

El a arătat că schema va intra în vigoare începând cu luna aprilie. În aceste condiţii, impactul bugetar este minim în primii ani de aplicare a sistemului de facilităţi. Sistemul este opţional pentru bănci, iar Guvernul nu a anunţat că ar fi încheiat vreo înţelegere cu instituţiile de credit.

"A doua măsură, care se adresează companiilor private, este schema de ajutor de stat pentru companiile care creează minimum 20 de locuri de muncă, pentru aceştia, Guvernul va plăti jumătate din cheltuiala salarială", a mai spus premierul. 

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, înaintea întâlnirii cu reprezentanţii finanţatotilor internaţionali,  că o eventuală amânare a aplicării accizei la motorină cu încă trei luni ar însemna alte 400 de milioane de lei lipsă la încasări bugetare şi a arătat că la benzină în mod sigur nu se va amâna aplicarea accizei.

„Azi avem întâlnire cu cei de la Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială şi e una din variante. Altfel, însă, după cum ştiţi, acciza intră în vigoare la 1 aprilie. Anunţăm deciziile după discuţia de azi“, a declarat luni Ponta, solicitat să detalieze declaraţia sa referitoare la o posibilă amânare a aplicării accizei cu încă trei luni şi întrebat dacă luni se va discuta varianta finală cu FMI.

Întrebat dacă o eventuală amânare a accizei ar fi posibilă doar pentru motorină sau şi pentru benzină, Ponta a precizat: „Nu, la benzină în mod sigur suntem pe locul 28 din 28 de ţări ale UE, deci acolo nu există un impact puternic care ar dezavantaja sau ar marca competitivitatea economiei româneşti. Şi la motorină suntem de asemenea în partea de jos a topului“.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat duminică, după o întalnire cu delegaţia FMI, că nu susţine introducerea unei accize suplimentare pentru benzină şi motorină, deoarece nu o consideră necesară.

„Fondul este flexibil şi insistă doar pe acoperirea deficitului creat prin amânarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Nici măcar modul de compensare nu va fi detaliat în scrisoare, dar este evident că până la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere. După cum era de aşteptat, cele mai importante reduceri o să fie operate acolo unde s-au dat cei mai mulţi bani. Dacă la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfinţii o reducere de cheltuieli la aceste ministere“, au explicat sursele citate de Mediafax.

Experţii FMI ar  fi propus ca deciziile privind accizele să nu fie trecute în scrisoarea de intenţie şi să fie la latitudinea Guvernului măsurile de compensare a deficitului bugetar de venituri din amânarea acestei accize, estimat pentru primul trimestru la 0,1% din PIB.

Anterior, premierul Ponta parea să agreeze amânarea accizei la motorină cu încă trei luni, ceea ce ar corespunde şi cu solicitarea lui Băsescu.

Liberalii ar dori ca accizele să fie introduse simultan, pentru a nu periclita posibilitatea reducerii CAS la jumătatea anului, măcar cu 2-3 puncte procentuale.

Ce spun experţii FMI

Dacă după primele luni veniturile se vor afla sub program, atunci se diminuează drastic orice şansă ca la jumătatea anului să se mai reducă CAS.

Partea română a arătat că prima lună s-a închis cu un grad de încasare la nivelul programat, însă experţii internaţionali argumentează că un nivel bun de încasare s-a obţinut şi în prima lună a anului trecut, chiar în primele trei luni, iar după aceea veniturile bugetare s-au prăbuşit.

FMI insistă pe respectarea strictă a estimărilor din legea bugetului, cel puţin până când vor exista date care să ateste o evoluţie bună a veniturilor.

O altă problemă aflată în discuţie, unde Fondul a cerut măsuri mai drastice din partea autorităţilor române, este cea a arieratelor companiilor de stat, care au crescut în ultima parte a anului trecut. La acest capitol se discută chiar de intrarea în insolvenţă şi lichidarea unor societăţi.

Totodată, Guvernul încearcă să introducă o prevedere privind scutirea de impozit până în limita a 350 de lei pentru persoanele care beneficiază de restructurarea creditelor bancare în anumite condiţii stabilite prin lege. Eexcutivul nu a reuşit să calculeze impactul bughetar al unei asemenea măsuri, întrucât este dificil de cuantificat pe ce perioade se vor face restructurările creditelor şi de când încep să curgă obligaţiile bugetare. 

O misiune a FMI se află la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by, vizită care se va încheia miercuri.


Mai puteţi citi: 

Ce presupune sprijinul anunţat de Ponta pentru datornicii la bănci, cine poate beneficia de schemă şi în ce condiţii. Premierul Victor Ponta a anunţat luni seară, în urma dicuţiilor finale cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că va aproba prin ordonanţă o schemă de sprijin pentru românii cu venituri sub medie care sunt datornici la bănci. „Adevărul“ vă prezintă în ce constă această schemă şi cine sunt cei care vor putea beneficia de ea.

Ponta: „Nu se poate renunţa la acciza de 7 eurocenţi la carburant, asta i-a spus FMI şi lui Băsescu. Nu se poate redeschide bugetul“. Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără această taxă, afirmă premierul Victor Ponta, care susţine că acest punct de vedere i-a fost transmis şi preşedintelui Traian Băsescu de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE).

Băsescu: Între mine şi FMI nu e o dispută, sunt un susţinător al continuării acordului. Nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile. Preşedintele Traian Băsescu se declară un susţinător al continuării acordului cu FMI şi a anunţat că între el şi instituţia financiară internaţională nu este o dispută, însă respinge accizarea suplimentară a carburanţilor, care este folosită pentru "cheltuieli inutile".

Băsescu poate bloca acordul cu FMI din cauza accizei de 7 eurocenţi. Acordul cu FMI este din nou în pericol, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că nu semnează memorandumul dacă acciza suplimentară de 7 eurocenţi este aplicată.

Oamenii de afaceri cer Guvernului o politică de dezvoltare în detrimentul celei de austeritate, promovate de FMI. Scutirea impozitului reinvestit, pe listă. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Guvernului să susţină în cadrul următoarelor negocieri cu FMI scutirea impozitării profitului reinvestit, creşterea finanţării unor programe care generează locuri de muncă şi reducerea impozitării salariilor pentru dezvoltarea economică.

Cât pierde statul din revoluţia şoferilor: amânarea introducerii accizei de 7 eurocenţi la motorină produce o gaură de aproape 125 de milioane de euro în buget. După ce a cedat la presiunile transportatorilor de marfă aflaţi în grevă şi a amânat cu trei luni supraaccizarea motorinei, statul va încasa cu peste 120 de milioane de euro mai puţin la buget.

Comisia Europeană: Propunerile alternative la acciză trebuie să aibă acelaşi impact bugetar.Alternativele pe care le propune România în locul accizei de 7 eurocenţi la motorină trebuie să aibă acelaşi impact bugetar ca această taxă, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.

Tom Bugeţel, cu acciza la Bruxelles. Pe când se potcovea acciza cu 99 de ocale de fier şi se dădeau economiştii Guvernului peste cap să spuie năzdrăvănia că vaca bugetară va da mai mult lapte păscând pe lângă staţia de benzină, Victor Ponta ce-mi făcea?

Liviu Voinea, ministrul Bugetului: Se putea face bugetul pe 2014 şi fără acciza de 7 cenţi pe combustibil. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a explicat astăzi, la emisiunea „După 20 de ani“, modul în care a fost construit bugetul pe 2014. Voinea a precizat că în timpul negocierilor cu FMI s-a luat în calcul majorarea cotei unice de la 16% la 18%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite