Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Achiziţii de pandemie: măşti cu preţ de 60 de ori mai mare între două contracte

5
12 Aug 2020 16:54:31
Autor: Elena Deacu

Spitalele din România au făcut achiziţii proaste de materiale sanitare în starea de urgenţă, preţurile crescând şi de 60 de ori între două contracte, arată un raport realizat de Curtea de Conturi.

Instituţia a verificat achiziţiile efectuate de unităţile sanitare în condiţiile speciale impuse de starea de urgenţă şi a descoperit numeroase deficienţe sistemice şi dificultăţi.

Potrivit raportului, la unele unităţi sanitare, preţurile de achiziţie a materialelor sanitare în perioada stării de urgenţă s-au menţinut, deoarece furnizorii cu care spitalul avea acorduri - cadru în derulare au încheiat contractele subsecvente şi au livrat produsele la preţurile din acordurile cadru

În schimb, unele unităţi sanitare au fost refuzate de către operatorii economici cu care aveau acorduri - cadru în derulare să încheie contracte subsecvente la preţurile adjudecate într-o procedură de atribuire competitivă, respectiv licitaţie deschisă. Prin urmare, achiziţia acestor produse s-a realizat prin achiziţie directă sau prin procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, fie de la aceeaşi furnizori, fie de la alţi furnizori, cu precizarea că, în toate cazurile, preţul acestora a crescut semnificativ.

Un exemplu elocvent este cel constatat la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, unde s-au înregistrat creşteri de 60 de ori în cazul măştilor chirurgicale, de 10 ori în cazul halatelor nesterile şi de 6 ori în cazul halatelor sterile şi al bonetelor.

O situaţie asemănătoare s-a înregistrat şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, unde preţurile produselor achiziţionate conform acordului cadru şi preţurile produselor cumpărate prin achiziţie directă diferă foarte mult. De exemplu preţul unui halat în acordul-cadru este de 5,26 lei, însă prin achiziţie directă el a ajuns să coste 19 lei. Şi o mască de protecţie FFP2 care ar fi trebuit să coste numai 4,2 lei, conform acordului-cadru, a fost cumpărată de spital la preţul de 13,5 lei.

Curtea de Conturi arată că unele produse achiziţionate nu au înregistrat fluctuaţii mari ale preţurilor (ex. soluţii biocide pentru dezinfecţie), în timp ce pentru alte produse variaţia preţurilor a fost foarte mare. Astfel, în cazul măştilor de protecţie de unică folosinţă, preţurile la care s-au efectuat achiziţiile au variat de la 11,90 lei la data de 30 martie 2020, până la 2,85 lei la data de 14 mai 2020, achiziţii efectuate prin consultarea catalogului electronic pus la dispoziţie de SICAP. Aceste variaţii ale preţurilor au fost generate de lipsa de pe piaţă a produselor de bază specifice situaţiei de urgenţă în special în perioada de început a stării de urgenţă.

De exemplu, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, preţul de achiziţie la măşti chirurgicale cu elastic a fost fluctuant, de la 0,08 lei/bucata la 14,25 lei/bucata, ceea ce reprezintă o creştere de 178,13 ori. Evoluţia preţului de achiziţie pentru masca FFP2 este oscilantă, preţul maxim de achiziţie fiind înregistrat la mijlocul lunii aprilie, de 37,90 lei.

Preţul maxim la care spitalul a achiziţionat combinezoane a fost de 78 lei/combinezon în 13 aprilie 2020, de 3,5 ori mai mare decât preţul de achiziţie din 9 aprilie 2020, pentru ca în data de 14 aprilie 2020 preţul să fie de 22,30 lei.

Un fenomen asemănător s-a înregistrat şi la unităţile sanitare din judeţul Prahova, unde, de exemplu, la Spitalul Municipal Câmpina, preţul măştilor chirurgicale a crescut de 57,12 ori, de la 0,08 lei/bucata înainte de starea de urgenţă, la 4,57 lei/bucata în timpul stării de urgenţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mihai Popescu
12.08.2020, 17:25:22

La Romanica merge si asa !

+1 (3 voturi)
Ionel Marcu
12.08.2020, 17:55:24

Nu înțeleg, spitalele cumpără materialele astea, nu ministerul? Atunci de ce îl acuză Ciolacu pe Orban de prețurile la care s-au achiziționat aceste materiale?

-1 (3 voturi)
Constantine Constantine
12.08.2020, 19:48:20

E simplu: pentru ca s-au folosit achizitii publice facute cu banii statului prin indicarea cu degetul.Amintiti-va de episodul cu fosta bucatareasa de la Uzunu_Giurgiu. E clar ca s-au tras tunuri mari. Priviti tabelele unde se fac vinzari succesive de la o zi la alta. spre ex: combinezon in 13 aprilie se cumpara cu 78 lei buc, a doua zi se cumpara din nou la 22 lei buc !!! E imposibil ca in 24 de ore preturile sa aiba o asemenea diferenta. La fel si la amstile chirurgicale: 14,50 in 25 februarie si doar 4,50 in 26 februarie.Trebuie sa se tina cont de faptul ca furnizorii vin cu ofertele care se discuta in comisiile de achizitii si verdictul se da in citeva zile.Ori aici zilele in care s-au furnizat marfurile sint succesive. Atunci se naste intrebarea: de ce s-a achizitionat cele la preturi mari? Raspunsul e clar: face parte din jocul intereselor financiare de grup.

+1 (1 vot)
Taranul Vasile
12.08.2020, 17:48:06

Daca nu cad capete in public pentru specula, ne meritam soarta.

+2 (2 voturi)
M Costi
12.08.2020, 18:58:38

"...Spitalele din România au făcut achiziţii proaste de materiale sanitare în starea de urgenţă..." !?! Dragnea , CCR si PSD-ul sunt de vina , Iohannis si PNL-ul sunt complet nevinovati ....!

+2 (2 voturi)