Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Guvernul a încheiat negocierile pentru un nou acord cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Ce presupune acesta

1
29 Jul 2013 19:12:34
Autor: Adina Vlad
Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI la Bucureşti, a discutat cu autorităţile române condiţiile încheierii unui nou acord cu finanţatorii internaţionali
Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI la Bucureşti, a discutat cu autorităţile române condiţiile încheierii unui nou acord cu finanţatorii internaţionali

Guvernul a încheiat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială pentru un nou acord, a anunţat premierul Victor Ponta. Acordul va fi unul de tip preventiv, adică statul român va trage sume doar dacă va avea nevoie, şi va avea o valoare între 3 şi 5 miliarde de euro.

UPDATE Noul acord de finanţare, de tip preventiv, care va fi încheiat cu FMI va include şi o prevedere legată de privatizarea CFR Marfă, care este foarte bună pentru România, dar foarte proastă pentru "toţi cei care se bucură la lucruri mici".
 
Întrebat de jurnalişti, la finele discuţiilor cu FMI, dacă există o precizare legată de privatizarea CFR Marfă în noul acord, premierul a precizat că există o astfel de precizare, alături de privatizări precum cele de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz.
 
"Legat de CFR Marfă, miercuri vă prezentăm exact prevederile. Este o prevedere foarte bună pentru România şi foarte proastă pentru unii", a spus Ponta.
 
Solicitat să precizeze pentru cine anume este o prevedere proastă, Ponta a spus că pentru "toţi cei care se bucură la lucruri mici".

O misiune a FMI se află până mâine la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de împrumut cu România, autorităţile precizând anterior că doresc ca un nou acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani. Premierul Victor Ponta a declarat că România va conveni, până în această toamnă, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu o valoare între 3 miliarde euro şi 5 miliarde euro şi cu mai puţine condiţii decât cele două înţelegeri anterioare.

 
Următorul acord cu România, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomică şi de reforme structurale, urmărind în principal disciplina politicilor, şi va presupune privatizarea şi restructurarea unor companii de stat, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, în cadrul vizitei pe care a făcut-o săptămâna trecută la Bucureşti.
 
Reformarea sistemului sanitar, restructurarea companiilor de stat şi privatizarea unora dintre acestea, continuarea liberalizării pieţelor de energie electrică şi gaze vor fi părţile principale ale noului acord, alături de consolidarea macroeconomică şi o mai mare atenţie acordată sectorului bancar.
 
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârşitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România. Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.
 
Ultimul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să fie finalizat în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunãtţire a managementului companiilor de stat.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Claudiu Ionut
30.07.2013, 09:30:31

..."continuarea liberalizării pieţelor de energie electrică şi gaze" - cu alte cuvinte continua politica de colonizare a Romaniei de catre SUA (prin FMI) si UE. Tot ce avem la comun, venituri/salarii ca la noi. Cu ce ma incalzeste pe mine ca roman daca gazul si petrolul extras de aici imi este vandut la pret "european" atata timp cat statul roman nu incaseaza decat o redeventa de toata jena iar eu am venituri ca la noi, incomparabil cu ce este in UE? Ca putere de cumparare ma pot compara eu cu un german, francez, olandez sau alt cetatean "european"? Poate doar cu unul bulgar, ambele tari fiind tinute in genunchi de Europa. Bine au facut ungurii ca i-au dat afara pe astia de la FMI + UE, pe ei nu ii intereseaza decat castigul din dobanzi, nicidecum ce ramane in urma. Cate tari au prosperat de pe urma interventiei FMI? Iar politicienii romani au in ADN proverbul "capul plecat sabia nu-l taie" invatat pe vremea turcilor - capul jos si fundu' sus... Cu un venit de 200 euro/luna despre ce vorbim? Unde in Europa mai sunt profesori platiti cu 200 euro/luna?

Modifică Setările