Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Acrobaţiile bugetare ale Guvernului Ponta

7
3 Dec 2014 19:17:35
Autor: Daniel Ionascu
Premierul Victor Ponta şi Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, au creat câteva artificii bugetare pentru a-şi uşura sarcina de a se încadra în ţinta de deficit pe 2015
Premierul Victor Ponta şi Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, au creat câteva artificii bugetare pentru a-şi uşura sarcina de a se încadra în ţinta de deficit pe 2015

Guvernul a aprobat, prin derogare de la legislaţia în vigoare, cea de-a treia rectificare bugetară, însă Consiliul Fiscal avertizează că plata în avans a sumelor câştigate de bugetari în instanţă nu va ajuta prea mult pentru atingerea ţintei de deficit pe anul viitor.

Executivul se prevalează de faptul că România are un surprinzător excedent bugetar de 0,29% din Produsul Intern Brut (PIB) pe primele zece luni din acest an, în vreme ce Consiliul Fiscal contraatacă şi spune că excedentul vine din reducerea investiţiilor publice, nu dintr-o colectare mai performantă.
 
Rectificarea suplimentează bugetele Justiţiei, Agriculturii, Transporturilor, Educaţiei, Apărării, în principal pentru plata în avans a titlurilor executorii pentru bugetari, dar taie din sumele alocate Preşedinţiei, Parlamentului, Externelor şi Economiei. Atât veniturile, cât şi cheltuielile bugetului general consolidat cresc cu câte 1,3 miliarde de lei, iar deficitul se menţine ca valoare la 14,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o pondere de 2,2% în PIB.
 

Ponta atacă experţii

 
Premierul Victor Ponta a declarat că nu înţelege opinia Consiliului Fiscal, din moment ce oricum aceste sume trebuiau plătite anul viitor, în vreme ce delegaţiile Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene (CE) sunt deja de acord cu rectificarea. „Putem să nu mai plătim nimic din ce trebuie să plătim în 2015, terminăm anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie să plătim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urmă. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Nu am să înţeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti. Această rectificare ne ajută să plătim hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori, de funcţionari publici, de magistraţi şi este prima dată când nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autorităţilor locale“, a afirmat Ponta, ieri, în şedinţa de guvern.
 
La fel, Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, a afirmat că titlurile executorii acumulează dobânzi penalizatoare, iar acestea afectează în proporţie de 0,1%-0,2% deficitul de anul viitor calculat conform metodologiei ESA. Problema este că, potrivit acestei metodologii, sumele intră în calculul deficitului chiar din momentul deciziei instanţelor, şi nu în momentul plăţii. 
 

Un nou artificiu legislativ

 
Consiliul Fiscal reclamă că rectificarea bugetară este ilegală, din moment ce legislaţia prevede că nu pot exista mai mult de două astfel de operaţiuni într-un an. Or, acum Guvernul o operează pe cea de-a treia, suspendând efectele legii printr-un tertip. Anterior, prevederea care limita abilitatea Guvernului de a face rectificări pe bugetul de stat a fost inclusă tocmai pentru a nu mai acorda pomeni electorale şi pentru a forţa autorităţile să fie mai responsabile cu proiecţia şi execuţia bugetară.
 
De altfel, Consiliul Fiscal consideră că cea de-a treia rectificare „este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi execuţie a bugetului“.
 

Dezastru la investiţii

 
Problemele sunt evidente, în special, la capitolul investiţiilor, unde nivelul a scăzut îngrijorător. Astfel, la finele lunii octombrie cheltuielile cu investiţiile erau mai mici cu 2,3 miliarde de lei faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, în condiţiile în care la nivelul întregului an 2014 programarea bugetară indica faptul că o să avem investiţii mai mari cu 5,8 miliarde de lei decât în 2013.
 
„Din punctul de vedere al Consiliului Fiscal, situaţia este departe de a reflecta o bună gestiune şi execuţie a bugetului public, fiind dimpotrivă mărturia unei evidente incapacităţi la nivelul administrării portofoliului de proiecte de investiţii publice, de natură să inducă nejustificat un impuls fiscal negativ în economie“, conform Consiliului Fiscal. Aceasta susţine că programul de investiţii publice consemnează o reducere cu încă 1,3 miliarde de lei faţă de nivelul din cea de-a doua rectificare, în condiţiile în care aceasta tocmai ce a fost făcută în septembrie.
 

Taxele petroliere se menţin şi în 2015

 
Atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, au anunţat că sistemul actual de redevenţe va fi prelungit şi în 2015 pentru a putea trece la negocieri cu companiile din domeniile petrolier şi gazier, cât şi pentru consultări cu opinia publică. Ponta a invocat din nou „predictibilitatea“: „Ce mare companie din energie care investeşte miliarde de euro va spune «Da, aţi discutat azi, pe 3 decembrie, aţi adoptat-o pe 7 decembrie şi pe 1 ianuarie mă puneţi să îmi fac tot planul de afaceri pe nişte reguli pe care le luaţi peste noapte»“, a precizat el.
 
Ponta ştia încă din 2012, de când a fost numit premier, că sistemul actual de redevenţe va expira în 2014, dar nicio consultare publică nu a avut loc şi niciun draft de lege nu a fost prezentat. În prezent, redevenţele petroliere se situează între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, Guvernul neavând posibilitatea de a modifica aceste procente din anul 2004, când au fost înscrise în legea de privatizare a Petrom. Statul colectează anual în jur de un miliard de lei din aceste redevenţe.
 

Investiţiile, sacrificate şi anul viitor

 
Guvernul va fi forţat să taie şi în 2015 din cheltuielile pentru investiţii, asta în condiţiile în care Executivul trebuie să se încadreze în ţinta de deficit structural de 1% din PIB (1,4% pe cash), dar, în acelaşi timp, să acopere găurile bugetare generate de reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, indexarea pensiilor, reducerea taxei pe stâlp, dar şi de alte promisiuni electorale. 
 
Reducerea CAS are un impact bugetar de 5 miliarde de lei, iar indexarea pensiilor va crea un alt gol de 2,7 miliarde de lei. Concomitent, Executivul a promis creşterea salariilor în sănătate şi educaţie. Pe de altă parte, în ultimii cinci ani, statul a cheltuit foarte mult pe proiecte ineficiente, iar în alte cazuri o serie de şantiere au fost pornite şi, ulterior, abandonate. Guvernul a majorat anul trecut bugetul Ministerului Dezvoltării, iar preşedintele Traian Băsescu a acuzat atunci că banii colectaţi din acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litru se vor scurge pe astfel de cheltuieli cu caracter electoral şi fără mare utilitate.
 
Premierul Victor Ponta, care va avea marţi dimineaţă prima întâlnire cu misiunea comună FMI-CE, a solicitat Ministerului Finanţelor să facă simulări în special pe reducerea cheltuielilor, pentru a putea respecta promisiunea din campania electorală că taxele şi impozitele nu vor fi majorate în 2015.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

alexandru biris
3.12.2014, 19:45:40

Deci sa rezumam: artificii legislative, ca in statele bananiere, dezastru la investitii, paguba la impozitarea celor care folosesc resursele nationale, canci investitii pentru la anu', dar dottore ataca specialistii. Marele plagiator le stie pe toate. De pe goagal, cu copy-paste.

+6 (6 voturi)
Carmen Florea
3.12.2014, 20:58:30

Acum da din colt in colt si e vina oricui numai nu a lui si a gramezii de penali analfabeti si incompetenti,pe care o ghideaza de 2 ani si 7 luni si dupa ce a imprastiat miliardele pe pomeni numai sa se vada la Cotroceni.

+4 (4 voturi)
Mug TheMug
3.12.2014, 21:44:52

Deci Dl Ponta ne vinde sectorul energetic pentru încă un an pe mai nimic, ca si mentorul sau Nastase, ca sa își strângă undeva, printr-un paradis fiscal, niște bănuți cu care sa își i-a o mașina F1 (formula unu) ce ii va produce, dupa ce nu o mai fi prim-ministru, faima, glorie si iar putere plus măcar zece de milioane de dolari pe an numai din participări, căci de asta se pare ca a dat o fuga pana in Emirate dupa alegeri împreuna cu Dl Ghita. Cum oare sa pierzi, fie doar si numai o secunda din oportunitatea de a spori PIBul țării tale prin valorizarea resurselor naturale pe care le mai detinem! Darămite un an întreg?! Sa știi tu din 2012 ca ai șansa asta si sa o ratezi doi ani mai târziu!? Dar ce, negocierea valorii resursele naturale se compara cu licitarea unor manuale școlare, care pe lângă o asa catastrofa arată ca un cataclism național? Daca s-ar fi ocupat măcar jumate din timpul si ar fi cheltuit măcar o jumătate din energia menită sa semene ura între romani la alegeri pentru a pregăti mai degrabă o strategie de exploatare a resurselor energetice naționale, nu se ajungea la asa pierdere. Sarman popor naiv! Miroase a Lukoil de la o posta, asa cum mirosea a OMV pe vremea lui Nastase. Cu cât il vom lăsa pe Ponta si ai lui sa ne "administreze" mai mult tara, cu atât vom ajunge la sapa de lemn mai repede, oameni buni, pentru ca nu se pricep, sunt rău intentionati, si ne cred fraieri dupa cum am văzut in Noiembrie. L-au trimis acasă Acu ceva vreme pe MRU cand a vrut sa finanțeze bugetul țării din vinderea aurului de la Roșia Montana, ca sa nu ne mai îndatoram la FMI si alții, iar acum ne dau petrolul pe nimic străinilor... Acesta este marele negociator Ponta, care era tot timpul nemulțumit cu ce venea Basescu de pe la vreun summit sau altul in sacoșa.

+4 (4 voturi)
Emm Emanuel
4.12.2014, 03:14:42

Nu ma opun la blamarea lui ponta pt. multele rele facute, dar redeventele au efect de bumenrang pt. noi, romanii. ponta are ceva experienta cu acciza suplimentara de 7 centi ce a dus la vanzari reduse de carburanti, iar in final incasari reduse din accize per total. Practic s-a impuscat in picior cu 7 centii lui. Asa se poate intampla si daca se adopta cresterea redeventelor fara a mai scadea acciza pe carburant a.i., pretul final la pompa devine prea mare. Probabil aici tontalaul nu stie cum sa procedeze si la ce rezultate sa se astepte. Daca stai sa faci lucrul prost, adica lucrul PSD, ajungem la preturi mai mari la pompa, si mai apoi ii cerem demisia. Daca vrei sa faci lucrul bine facut, lui ponta ii trebuie alti oameni, probabil nesimpatizanti PSD avand in vedere ca in PSD nu exista oameni capabili, cei capabili ori fiind suspndati ori se retrag de rusine, oameni ce stiu sa analizeze situatia si cum sa proiecteze legea incat sa nu ne afecteze.

Aurel Paun
3.12.2014, 23:58:48

Guvernul lui Ponta aplica tactica guvernelor ceausiste care, de 1 Mai si 23 August declarau natiunii ca planul cincinal se facea in 4 ani, ca recoltele agricole erau mai mari decat in Occidentul decazut, iar in restul anului, nivelul de trai sub orice critica, se justifica prin lipsa indeplinirii maretelor planuri comuniste, anuale si cincinale.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările