Activităţi de tip „Big Brother” pentru limitarea răspândirii Covid-19. Companiile de telefonie au trimis Comisiei Europene datele utilizatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt mari companii de telefonie, printre care şi Vodafone, Orange şi Deutsche Telekom ( acţionarul Telekom România) au transmis deja datele utilizatorilor săi către Comisia Europeană, în scopul monitorizării deplasării acestora.

Companiile de telecomunicaţii care şi-au dat acordul pentru partajarea datelor de localizare a telefoanelor mobile ale utilizatorilor pentru a urmări răspândirea coronavirusului sunt Vodafone, Orange şi Deutsche Telekom, Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia şi A1 Telekom Austria.

Comisia Europeană va folosi date anonimizate pentru a proteja confidenţialitatea şi agregarea datelor privind localizarea telefonului mobil pentru a coordona măsurile de urmărire a răspândirii virusului, a spus un oficial al UE, citat de Reuters.

Pentru a asigura în continuare preocupările legate de confidenţialitate, datele vor fi şterse odată ce trece criza, a spus oficialul, adăugând că planul UE nu vizează centralizarea datelor mobile.

Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor (AEPD) a declarat că proiectul nu încalcă regulile de confidenţialitate atât timp cât există garanţii.

Luni, într-o convorbire cu directorii companiilor de telecomunicaţii, Thierry Breton, comisarul european pentru piaţă internă, a cerut companiilor să predea date anonimizate şi agregate de pe telefoanele mobile ale oamenilor pentru a urmări modul în care s-a răspândit virusul, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Acest lucru ar permite oficialilor europeni – şi nu operatorilor de telecomunicaţii – să deţină controlul asupra datelor de pe sute de milioane de telefoane mobile. Totodată, executivul UE ar putea fi tras la răspundere pentru eventualele amenzi, dacă informaţiile digitale ar fi piratate sau folosite greşit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite