Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Adio dobânzi de 10% pe an la depozitele în lei - Revista presei economice

0
5 Feb 2010 04:22:00
Autor: adevarul

Presa economică de astăzi scrie despre reducerea dobânzilor la depozite, ocupaţia agenţilor CIA sau profitul instituţiilor de credit în 2009. Printre alte subiecte, Pizza şi shaorma scapă de taxa fast-food, iar Antibiotice Iaşi tratează criza cu exporturi.

Adio dobânzi de 10% pe an la depozitele in lei. La numai o zi după ce BNR a redus dobânda-cheie cu jumătate de punct procentual, până la 7% pe an, dobânzile de două cifre la depozitele în lei au dispărut aproape cu desăvârşire de pe piaţă. Volksbank, Alpha Bank, Piraeus sau RBS, bănci care până săptămâna trecută încă ofereau dobânzi de peste 10% pe an la depozitele în lei, au făcut ajustări, intrând pe palierul de o cifră. Doar portughezii de la Millennium, o bancă mică, mai plătesc 10% pe an, şi doar pentru depozitele pe trei luni, restul dobânzilor fiind deja pe linia de 8%, scrie Ziarul Financiar.

Agenţi CIA lucrează în mari companii financiare. Decizia nu este urmare a salariilor mici practicate la CIA. Deşi tot de bani este vorba. Confruntată cu plecarea masivă a angajaţilor săi către instituţii mult mai darnice în schimbul cunoştinţelor lor, conducerea CIA a decis să permită agenţilor să realizeze câştiguri supli­men­tare lucrând în calitate de experţi în com­panii financiare. Aşa scrie „Daily Telegraph”, cu referire la o carte apărută recent despre viaţa spionilor americani, potrivit Fianciarul.

Mai mult de jumătate din bănci au obţinut profit în 2009. Puţin mai mult de jumătate din cele 42 de instituţii de credit au închis anul trecut fără pierderi, profitul realizat de acestea depăşind de trei ori nivelul câştigului rezultat la nivelul sistemului bancar, a declarat pentru Mediafax directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. "Din 42 de bănci, doar 22 au înregistrat profit, iar 20 au închis anul cu pierderi. Băncile fără pierderi au raportat un profit de trei ori mai mare decât câştigul rezultat la nivelul sistemului bancar", a spus Cinteză, citat de Money.

Pizza şi shaorma scapă de taxa fast-food. Adrian Streinu Cercel a declarat, ieri, că lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma şi apa minerală. "Nu ne propunem să taxăm carnea şi produsele din carne, brânza şi produsele lactate, pizza şi shaorma. În schimb, ne gândim să luăm în discuţie produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, dar nu apa minerală şi sucurile naturale", a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, potrivit Curierul Naţional.

Antibiotice Iaşi tratează criza cu exporturi. Compania farmaceutică ieşeană Antibiotice a fost desemnată cea mai dinamică firmă de export în domeniul medicamentelor, în cadrul Galei ANEIR (Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România) - 2009. Topul general a luat în calcul performanţele a 820 de companii cu un export mai mare de cinci milioane de euro. Exporturile au constituit o orientare strategică a managementului companiei Antibiotice, în cursul anului trecut, considerându-se că, în condiţiile crizei din sistemul naţional de sănătate, preţurile sunt mai avantajoase pe piaţa externă decât pe cea naţională, iar marjele de profit sunt mai importante, anunţă Bursa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările