Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Adio, dar rămân cu tine! Cum scaldă Teodorovici tema concedierilor şi tăierilor de salarii la bugetari

10
11 Jun 2019 16:04:47
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a semnat şi trimis ministerelor un document prin care solicită „reducerea numărului de angajaţi şi/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”. Documentul a fost publicat pe pagina de Facebook a senatorului USR, Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul condus de Dacian Cioloş.

„Guvernul PSD-ALDE pregăteşte concedieri şi tăierea salariilor din sectorul public. Măsurile fiscale şi economice inconştiente adoptate de către guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, sub oblăduirea infractorilor Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, au creat o criză bugetară majoră”, scrie senatorul USR Vlad Alexandrescu, argumentând, cu documente, intenţia de reducere a cheltuielilor.
 
În documentul publicat pe pagina senatorului se arată că Ministerul Finanţelor a aprobat repartizarea pe trimestre a cheltuielilor de personal, dar că sumele propuse pentru ultimul trimestru din acest an „nu pot acoperi integral plata salariilor”. „Precizăm că Ministerul Finanţelor nu poate fi de acord cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificărilor bugetare, întrucât acest lucru s-ar putea realiza numai cu afectarea procesului investiţional (reducerea cheltuielilor de investiţii)”, se arată în documentul semnat de Eugen Teodorovici.
 
Potrivit lui Alexandrescu,  informarea a fost trimisă tuturor instituţiilor publice din ţară, inclusiv instituţiilor de cultură şi institutelor de cercetare, deşi „este responsabilitatea guvernului să găsească soluţii adecvate care să soluţioneze problemele bugetare pe care tocmai acest guvern le-a cauzat prin măsurile inconştiente adoptate în ultimii doi ani”.
 
Teodorovici a dat un răspuns ambiguu
 
Ulterior, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că există bani pentru pensii, salarii şi investiţii pentru întregul an 2019, dar "dacă o cheltuială publică poate fi ajustată într-un mod logic, de ce să nu se facă acest lucru?". 
 
”Nu există aşa ceva (reduceri de personal – n.r.). Fiecare minister trebuie să facă o analiză şi să-şi adapteze cheltuielile. (...) Până la final de an, sunt bani pentru ce ne-am angajat să facem. Dar, dacă o cheltuială publică poate fi ajustată, de ce să nu o facem?”, a afirmat ministrul.
 
Astfel a răspuns, marţi, ministrul la acuzaţia potrivit căreia a cerut „reducerea numărului de angajaţi şi/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”.
 
Ministrul de Finanţe a avansat, totodată, ideea, că ministerele trebuie să se încadreze în nişte limite, chiar dacă au bani şi "să-şi stabilească cheluielile într-o logică normală". 
 
Teodorovici a mai spus că fiecare minister în parte, orice agenţie publică, trebuie să facă o analiză, şi dacă sunt astfel de cheltiueli să şi le adapteze în mod corespunzător.
 
Citeşte şi:
 
DOCUMENT: Guvernul pregăteşte concedieri şi tăieri de salarii în sectorul bugetar

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

ovidiu preda
11.06.2019, 16:43:11

O catastrofa de ministru

+2 (2 voturi)
ovidiu preda
11.06.2019, 16:45:32

Poticnit in exprimare si actiune

+2 (2 voturi)
Freedom Truth
11.06.2019, 17:14:40

Comentariu considerat abuziv.

stelian PREDA
11.06.2019, 16:52:41

Asta este papagalul ,, TODO,, !!!

+2 (2 voturi)
¡Ay, caramba
11.06.2019, 17:14:21

Chiparos prost și mincinos.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările