Administrator judiciar: Vom reface tabelul creditorilor pentru a introduce şi restituirea ajutoarelor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Bălan, administratorul judiciar al Oltchim, a declarat pentru „Adevărul” că în primăvară va fi refăcut tabelul creditorilor, astfel încât să includă şi cererea Comisiei Europene de a restitui statului român ajutoarele de stat considerate neconforme.

”Cumpărătorul activelor viabile ale Oltchim, Chimcomplex, nu poate avea nicio obligaţie privind restituirea ajutoarelor de stat. Acestea vor fi achitate de Oltchim, nu de Chimcomplex. Vom întocmi un nou tabel al creanţelor în care vom introduce suma stabilită de Comisia Europeană. Oltchim mai are câteva active, dar sunt neviabile, iar vânzarea acestor active nu poate aduce suma necesară. Planul de reorganizare deja aprobat de creditori se-ntinde până în luna aprilie 2019. Ulterior vom reface tabelul creanţelor”, a declarat Nicolae Bălan, Partener Coordonator BDO Business Restructuring.

Comisia Europeană cere României să recupereze ajutoarele de stat acordate Oltchim, companie abia cumpărată de Ştefan Vuza, după ce a constatat că, de la privatizarea eşuată a societăţii petrochimice Oltchim din România, în septembrie 2012, aceasta a beneficiat de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro. 

Privatizarea eşuată la care face referire Comisia Europeană  este cea în care Dan Diaconescu, pe-atunci patronul televiziunii OTV, a vânturat un sac de bani în faţa comisiei de privatizare, pentru ca într-un final să se dovedească, de fapt, că nu avea bani suficienţi.

Acum, la şase ani de la acea tentativă de privatizare, după ce combinatul abia a fost vândut omului de afaceri Ştefan Vuza, patronul Chimcomplex, Comisia Europeană cere României să recupereze aceste ajutoare de la Oltchim.

Comisia consideră că, deoarece au achiziţionat activele în condiţiile pieţei, societăţile care le-au cumpărat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societăţii Oltchim. Aceasta înseamnă că răspunderea pentru rambursarea ajutoarelor îi revine Oltchim.

„De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. În urma investigaţiei am constatat că măsurile respective au conferit societăţii un avantaj economic neloial, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care România trebuie să îl recupereze în prezent. În acelaşi timp, vânzarea majorităţii activelor Oltchim în condiţiile pieţei poate asigura un viitor durabil pentru activităţile economice ale societăţii, fără a fi nevoie de sprijin public suplimentar”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Oltchim este una dintre cele mai mari societăţi petrochimice din România şi din sud-estul Europei. Statul român deţine o participaţie de control de 54,8 % în cadrul societăţii. În ianuarie 2013, Oltchim a intrat în insolvenţă.

Recent, cea mai mare parte a activelor combinatului au fost cumpărate de Chimcomplex, companie deţinută de Ştefan Vuza, pentru suma de 124 milioane de euro, finanţată de VTB Bank (Europe), filială a băncii ruseşti VTB Bank.

Chimcomplex a cumpărat pachetele 1-5 şi parţial 7.

Activele rămase nevândute în urma primului proces de vânzare sunt: Divizia Petrochimică Bradu (Pachetul 8), Instalaţia Anhidridă Ftalică din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 9) şi, parţial, Instalaţia PVC II din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 7).

Citeşte şi:

România, obligată să recupereze ajutoarele de stat acordate Oltchim, companie abia cumpărată de Ştefan Vuza

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite