Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Adrian Câciu: „Ministerul Finanţelor este implicat în derularea a două analize împreună cu OCDE”

1
28 Jan 2022 18:18:11
Autor: Melania Agiu
Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

Ministerul Finanţelor este implicat în derularea a două analize împreună cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), una privind Codurile de liberalizare a mişcărilor de capital şi a operaţiunilor curente invizibile şi alta privind aplicarea principiilor guvernanţei corporative a întreprinderilor publice din România, a declarat, vineri, ministrul Adrian Câciu.

La finalul întrevederii avute cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, ministrul a transmis:
 
„Sunt mulţumit că astăzi am primit avizul pozitiv pentru aderarea la recomandările OCDE la principiile Instituţiilor Fiscale Independente. Sunt încrezător că în perioada următoare vom face progrese la nivel tehnic în acest domeniu alături de Consiliul Fiscal şi OCDE. Ministerul Finanţelor este implicat în prezent în derularea a două analize cu OCDE, una privind Codurile de liberalizare a mişcărilor de capital şi a operaţiunilor curente invizibile şi o alta privind aplicarea principiilor guvernanţei corporative a întreprinderilor publice din România. În ambele cazuri discuţiile avansează foarte bine. Am mai avut un proiect comun care a vizat analiza procesului bugetar şi care s-a încheiat de curând. Acum, aşteptăm publicarea raportului OCDE", a afirmat Adrian Câciu, transmite MF.
 
Ministrul Finanţelor şi secretarul general al OCDE au discutat despre Studiul economic al OCDE pentru România, aceasta fiind prima întâlnire din cadrul negocierilor foii de parcurs pentru aderarea României la prestigioasa organizaţie.
 
Potrivit Ministerului Finanţelor, discuţiile s-au axat pe evoluţiile din domeniul finanţelor publice, precum reducerea deficitului bugetar şi menţinerea sprijinului fiscal dedicat, digitalizarea administraţiei fiscale, implementarea eficientă a investiţiilor publice şi guvernanţa companiilor de stat.
 
În discursul său, Adrian Câciu a subliniat menţinerea angajamentului României de revenire în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în anul 2024 şi consolidarea fiscală graduală.
 
În plus, ministrul Finanţelor a prezentat măsurile adoptate la nivel naţional, precum şi cele asumate de Ministerul Finanţelor în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care vor duce la accelerarea modernizării continue a administraţiei fiscale, ceea ce va avea un rol crucial în îmbunătăţirea colectării impozitelor.
 
Adrian Câciu a menţionat că prioritatea Guvernului este implementarea eficientă a investiţiilor publice asumate în bugetul pe 2022, la nivelul de 6,7% din PIB, cea mai mare alocare din ultimii ani.
 
La discuţii au mai participat, din partea OCDE, Alvaro Pereira, director, Direcţia Studii de ţară, Departamentul de Economie, Andreas Schaal, director al Secretariatului pentru Relaţii Globale al OCDE şi Sherpa G7/G20, şi Abby Symes, consilier special al Secretarului-General.
 
Din partea României, la întâlnire au mai participat Luca Niculescu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar în Republica Franceză, şi Cristian Stănică preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.
 
Consiliul OCDE a decis, la data de 25 ianuarie 2022, să facă primul pas în discuţiile de aderare cu România, în paralel cu Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru. Din acest moment, se vor pregăti foi de parcurs individuale, care vor prezenta termenii, condiţiile şi procesul de aderare, cu condiţia ca ţările respective să confirme adeziunea la valorile, viziunea şi priorităţile reflectate în declaraţia privind viziunea OCDE, făcută cu ocazia aniversării a 60 de ani de existenţă, şi în declaraţia din 2021 al Consiliului Ministerial.
 
Înfiinţată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

TARII GARDIANUL
29.01.2022, 13:47:59

Nebunia nebunilor ca cineva ar dori revitalizarea ROMANIEI, este o iluzie. Nimeni in lume, afara de romanii adevarati, precum, declarativ cei de la AUR, si P Umanist nu vor dori vreodata resuscitarea acestei tari. Demagogii din PSD si PNL in cardasie cu UDMR ne-au lamurit ca vor doar, cu orice pret sa imparta ciolanul vacii muribunde, ROMANIA. Neamtzul anti-holocaust uita ca ai lui din Jermania Hitlerista sprijinita de Horty, fraili lui, au provocat HOLOCAUSTUL pentru peste sase milioane de evrei si plus niste rromi nevinovati, dar acum, J.O de la Trecoceni, nu-si face "mea culpa", dar da din clanta. Mai e unul, Rares al lui Bogdan, cu boul nu cu bourul, care demagogea pe romani, ca, dupa ce va fi ales "mahar" printre PNLei, in 30 de zile, va interzice toate pensiile nesimtite, ca si el. Dupa el, insa, potopul.

+1 (1 vot)
Modifică Setările