Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Adrian Chesnoiu: Am iniţiat o modificare a Legii privind irigaţiile, astfel încât fermierii să-şi poată crea microsisteme de irigat

0
7 Apr 2022 10:49:35
Autor: Melania Agiu
Foto: MADR
Foto: MADR

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat miercuri, la Slatina, că a iniţiat o modificare a legislaţiei privind irigaţiile, în care se vor introduce şi sisteme locale sau microsisteme de irigat la ferme, fapt ce ar permite reducerea costurilor cu energia şi apa şi pentru fermierii ce folosesc astfel de sisteme.

Chesnoiu a punctat că vor fi făcute modificări legislative şi referitor la obţinerea avizelor şi documentaţiilor pentru înfiinţarea sistemelor de irigaţii locale, astfel încât fermierii vor depune o cerere de înfiinţare a sistemului iar ANIF va obţine toate avizele şi autorizaţiile necesare, informează Agerpres.
 
„Am iniţiat cu domnul deputat Florin Barbu, preşedintele Comisiei pentru agricultură, o modificare a Legii 138 privind irigaţiile, astfel încât să introducem sistemele de irigaţii locale, sistemele de irigaţii la nivelul fermelor, astfel încât fermierii să-şi poată crea microsisteme de irigat şi să le deservească nevoia lor principală. În normele de aplicare ale legii, vom aduce o modificare prin care ANIF se va ocupa de întreaga documentaţie, fermierii vor depune doar o cerere pentru înfiinţarea sistemului de irigaţii local, iar angajaţii ANIF vor fi cei care vor obţine toate avizele de la autorităţile cu atribuţii în domeniu. Totodată, prin această modificare legislativă vom extinde şi vom rezolva, practic, o situaţie pe care fermierii o solicitau, aceea a decontării cu până la 50% a energiei utilizate pentru irigaţii.
 
În momentul de faţă beneficiau doar acei fermieri care aveau contracte cu ANIF de furnizare a apei. Căutăm soluţii şi sper să le implementăm pentru reducerea costurilor cu apa pentru irigat, pentru că cei care au contracte cu ANIF beneficiază de apă gratuită până la staţiile de punere sub presiune", a precizat Adrian Chesnoiu.
 
Ministrul Agriculturii a menţionat că sunt fermieri care au început să irige iar umplerea canalelor pentru irigaţii a început în luna martie.
 
„Primele umpleri de canale au început în 19 martie şi am continuat după aceea în toată luna martie, în majoritatea zonelor în care suprafaţa de irigat este viabilă, vorbim de 1,3 milioane de hectare. Sunt deja contracte încheiate între fermieri şi ANIF şi se poate iriga. Deja am văzut că mulţi fermieri au aplicat irigări", a spus Chesnoiu. 
 
Potrivit datelor furnizate de  Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), la data de 22 martie 2022, suprafaţa potenţial irigabilă a ţării noastre era de 1.289.381 ha, fiind deservită de infrastructura de îmbunătăţiri funciare funcţionabilă, din care 3.009 km de canale.
 

„Până la această dată au fost  încheiate 768 de contracte pentru o suprafaţă de 681.397 ha.”, au transmis, la rândul lor, reprezentanţii MADR.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările