AFM despre suprataxarea ambalajelor: „Operatorii economici plătesc Fondului de Mediu contribuţii, nu sancţiuni pentru nerealizarea obiectivelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reciclarea ambalajelor este tot mai scumpă
Reciclarea ambalajelor este tot mai scumpă

Operatorii economici care pun pe piaţa naţională ambalaje nu plătesc sancţiuni la Fondul pentru Mediu, ci taxe sub forma unor contribuţii pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare sau de reciclare, a precizat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

„Operatorii economici care pun pe piaţa naţională ambalaje nu plătesc sancţiuni la Fondul pentru Mediu, ci taxe sub forma unor contribuţii pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare/reciclare.
Aceste taxe se plătesc în urma depunerii unor declaraţii lunare pe propria răspundere ce se procesează în permanenţă“, menţionează AFM, într-o notă remisă la solicitarea Agerpres.

„Începând cu data de 25 ianuarie 2016 se procesează declaraţii aferente lunii decembrie 2015. Această activitate se va încheia în cursul lunii februarie, urmând ca datele aferente lunii decembrie 2015 să fie centralizate în luna martie.
Aceste taxe se plătesc în urma depunerii unor declaraţii lunare pe propria răspundere, ce se procesează în permanenţă“, precizează AFM.

Încă nu se cunosc toate datele pieţei

Pe de altă parte, instituţia aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a precizat că activitatea de valorificare/reciclare a deşeurilor de ambalaje „este reglementată de 13 ani“, iar aceasta „se va desfăşura în continuare prin prisma ţintelor asumate de ţara noastră prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană“.

AFM notează, de asemenea, că nu deţine informaţii privind situaţia la zi a operatorilor economici autorizaţi de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului pentru preluarea responsabilităţii.

Ce ţinte avem de atins

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, în ceea ce priveşte deşeurile, are de îndeplinit, conform prevederilor Directivei nr. 2004/12/CE privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje ce modifică Directiva nr. 94/62/CE, o serie de obiective.

Astfel, până în anul 2020 trebuie să reutilizeze şi să recicleze minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri, cum ar fi: hârtie, metal, plastic, sticlă provenind din deşeuri menajere şi, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din deşeurile menajere.

De asemenea, România trebuie să atingă, până în anul 2020, un obiectiv de 60% de valorificare a deşeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piaţa naţională.

În acelaşi timp, România are un obiectiv de colectare a deşeurilor electrice şi electronice din total echipamente electrice şi electronice introduse pe piaţa naţională, de 40%, din 1 ianuarie 2016, de 45% din 1 ianuarie 2017, şi de 65% din 1 ianuarie 2021.

Ce spune legislaţia actuală

Directiva europeană privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje este transpusă în legislaţia românească prin HG nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.

Conform prevederilor acestui act normativ, agenţii economici responsabili îşi pot realiza obligaţiile de valorificare/reciclare în mod individual sau prin operatori economici ce preiau responsabilitatea realizării acestora.

Potrivit AFM, în scopul conformării agenţilor economici, s-a prevăzut în OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, o contribuţie de 2 lei/kg, datorată de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate, care distribuie pentru prima dată pe piaţa naţională ambalaje de desfacere.

Aceeaşi taxă mai trebuie plătită şi de către operatorii economici care închiriază, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare prin reciclare şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate în instalaţii speciale, cu recuperare de energie şi valorificate prin reciclare.

Producătorii ameninţă că ies în stradă

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară au anunţat, la jumătatea săptămânii trecute, că vor picheta în data de 9 februarie sediul Ministerului Mediului, ca urmare a problemelor generate de obligaţiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalităţi de 2 lei pentru fiecare kilogram de deşeu de ambalaj necolectat şi nereciclat.

Protestul va avea loc în Piaţa Constituţiei, începând de la ora 11,00, iar potrivit organizatorilor la acţiune sunt aşteptate peste 2.500 de persoane.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristina Paşca Palmer, a declarat, în data de 3 februarie, după şedinţa săptămânală de Guvern, referitor la scandalul reciclării ambalajelor, că va avea loc o întâlnire tehnică între ministere şi discuţii cu producătorii în vederea identificării unor soluţii pe acest subiect.

Potrivit oficialului, un număr de 20.000 de contribuabili şi-au depus declaraţiile până la termenul legal de 25 ianuarie 2016, fiind colectaţi astfel peste 130 milioane de lei la Fondul de Mediu, faţă de 8 milioane de lei anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite