Agenţiile de turism cer efectuarea unui test COVID-19 la întoarcerea în ţară, în locul carantinării de 14 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto INQUAM Photos/Octav Ganea
Foto INQUAM Photos/Octav Ganea

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a transmis o scrisoare deschisă Guvernului în care solicită efectuarea unui test covid-19 la întoarcerea în ţară, în locul carantinării de 14 zile.

„Niciun român nu doreşte şi nu îşi permite să stea în carantină 14 zile la întoarcerea dintr-o călătorie sau vacanţă. Acest aspect generează un nou val de anulări ale pachetelor de servicii de călătorie contractate, restituiri şi litigii.

Având în vedere cele menţionate mai sus şi faptul că turiştii care se întorc din aceste ţări şi stau în carantină nu ştiu dacă sunt infectaţi şi dacă pot infecta, la rândul lor, alte persoane, propunem abordarea acestei situaţii prin varianta în care un călător care se întoarce dintr-o ţară aflată pe lista galbenă, să aibă ca alternativă la carantinare efectuarea unui test în termen de 3 zile de la întoarcerea în România. Se poate menţine măsura de carantinare până la obţinerea rezultatului unui test negativ sau se poate introduce posibilitatea efectuării de teste rapide pe aeroport”, subliniază Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a trimis, la finele săptămânii trecute, o scrisoare deschisă către Guvernului României, domnului Prim Ministru Florin Cîţu, către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, domnului ministru Claudiu Năsui, respectiv către Ministerului Afacerilor Interne, domnului Raed Arafat, secretar de stat, prin care solicită implementarea acestor măsuri.

De asemenea, ANAT consideră că trebuie revizuită şi măsura conform căreia, în cazul în care părinţii sunt vaccinaţi, la întoarcerea dintr-o călătorie într-o ţară din lista galbenă, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână în carantină o perioadă de 14 zile.

Pe de altă parte, NET (Reţeaua pentru Sectorul Privat European în Turism – Network for European Private Sector in Tourism), unde ANAT este membru prin intermediul ECTAA (Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism şi Touroperatorilor), salută decizia şefilor de stat sau de guvern din UE de a-şi coordona răspunsurile la pandemia COVID-19 în ceea ce priveşte restricţiile de călătorie, testarea şi vaccinările pentru a stopa răspândirea virusului. Este necesară o coordonare suplimentarăşi urgentă  pentru asigurarea unei baze solidă în urma căreia industria turismului poate fi reclădită.

Chiar dacă accentul ar trebui să fie pus în prezent pe stoparea Covid-19 răspândită în Europa, nu ar trebui să pierdem din vedere ce va urma apoi, precizează NET. Turiştii caută un semnal clar despre cum şi când pot călători din nou în siguranţă. Iar industria turismului trebuie să aibă o perspectivă clară pentru a reîncepe afacerea. Acesta este motivul pentru care NET solicită statelor membre şi factorilor de decizie din UE să continue discuţiile şi să convină asupra unor măsuri coordonate care sunt necesare pentru reluarea cu succes a călătoriilor şi turismului în cazul în care situaţia epidemiologică se îmbunătăţeşte. NET invită astfel toţi factorii de decizie la nivel european să:

• Accelereze ratele de vaccinare pe întregul continent;

• Adopte o abordare comună a UE pentru a defini ratele de incidenţă, care ar putea asigura relaxarea restricţiilor şi ar spori încrederea publicului prin urmărirea progresului;

• Continue discuţiile cu privire la formularul digital comun de localizare a pasagerilor pentru toate tipurile de transport;

• Construiască un sistem comun pentru teste şi vaccinări;

• Asigure testări fiabile, accesibile şi eficiente pentru a înlocui cerinţele de carantină şi alte restricţii la libera circulaţie a persoanelor;

• Continue evaluarea utilizării testelor antigen în locul testelor PCR;

• Anunţe în mod clar, cuprinzător şi în timp util (cu cel puţin 5 zile înainte) informaţii despre restricţii şi cerinţele corespunzătoare;

• Ofere stabilitate evitând modificarea continuă a restricţiilor de călătorie;

• Implementeze o strategie cu o perspectivă pe termen lung, care să ia în calcul apariţia altor boli, pandemii sau ameninţări în viitor.

Toate speranţele se bazează pe succesul acestor măsuri coordonate, cu scopul de a restabili încredere şi de a face posibile din nou călătoriile în siguranţă.

Între timp, industria va avea nevoie de sprijin financiar continuu pentru a rezista provocărilor permanente generate de pandemie şi pentru a-şi putea regândi planurile de afaceri pe termen mediu şi lung.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism este membru ECTAA (Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism şi Touroperatorilor), care, la rândul său, este membru al NET. Printre membrii NET se numără cele mai importante asociaţii şi federaţii europene de turism, precum ETOA (European Inbound Tourism), Eurogîtes (Asociaţia Europeană de Turism Rural), HOTREC (Asociaţia Europeană a sectorului HoReCa), EFCO & HPA (Federaţia Europeană a Organizaţiilor de campinguri şi parcuri de distracţie), IAAPA (Asociaţia Globală pentru Industria Atracţiilor) şi IRU (Asociaţia Mondială a Transportatorilor Rutieri). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite