Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Agricultura ecologică scade dramatic producţia de cereale. UE ar putea ajunge să importe pentru a-şi acoperi necesarul

1
24 Jun 2021 10:01:21
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Planul Uniunii Europene de a aloca agriculturii ecologice 25% din totalul suprafeţelor agricole ar putea reduce dramatic producţia de cereale, potrivit Asociaţiei Europene a Producătorilor de Cereale (Coceral), nefiind exclus ca UE să devină importator din exportator.

Conform strategiei „de la fermă la furculiţă” a Comisiei Europene, stabilită anul trecut, obiectivele pentru 2030 includ extinderea producţiei organice la 25% din terenul agricol, de la 8% în prezent, şi reducerea folosirii pesticidelor cu 50%.
 
Obiectivele au fost criticate de reprezentanţii agricultorilor, care le-au caracterizat ca fiind nerealiste, informează Agerpres.
 
Propusele obiective de mediu ar putea duce la scăderea producţiei UE de grâu comun, principala cultură de cereale a blocului comunitar, la aproximativ 109 milioane de tone în 2030, de la aproximativ 128 milioane de tone aşteptate în 2021, conform scenariului mediu al Coceral, relatează Reuters.
 
„Deci, nu vom mai fi unul dintre cei mai mari exportatori, dar poate vom fi unul dintre cei mai mari importatori”, a afirmat Oliver Balkhausen, membru al Board-ului Coceral şi director de cercetare la Archer Daniels Midland.
 
De asemenea, obiectivele de mediu ar putea spori dependenţa UE de importurile de rapiţă, prin reducerea suprafeţei cultivate. Astfel, UE ar urma în mod potenţial să importe peste zece milioane de tone de rapiţă, faţă de aproximativ şase milioane de tone în prezent, arată datele Coceral.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Andrei Adrian
24.06.2021, 10:27:25

Imi aminteste de o pytzy influienceritza pe net care isi creste patrunjelul ei "bio" si "organic" pe balcon, inecat in poluarea de pe Calea Mosilor (Bucuresti) si ne invata pe noi sa mancam sanatos... Deci noi facem "agricultura sanatoasa" si pentru rest importam otravuri de la ceilalti, care fac profit...

Modifică Setările