Alba-neagra cu proiectul privind politizarea ANCOM. „Miza e uriaşă: o piaţă de miliarde şi, potenţial, accesul Huawei la 5G în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alfred Simonis a redepus proiectul retras de Florin Iordache FOTO debanat.ro
Alfred Simonis a redepus proiectul retras de Florin Iordache FOTO debanat.ro

Deputatul PSD Florin Iordache şi-a retras joi proiectul controversat privind politizarea Autorităţii pentru Comunicaţii (ANCOM), însă ideea, cu mici ajustări, ar fi fost „înviată” de deputatul PSD Alfred Simonis, care a depus un proiect similar în aceeaşi zi. Deputatul USR Cătălin Drulă avertizează că miza este uriaşă: o piaţă de miliarde şi, potenţial, accesul Huawei la 5G în România.

Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, a depus, marţi, un proiect de lege care modifică modul în care este aleasă conducerea Autorităţii pentru Comunicaţii, astfel încât şi membri ai unui partid politic să poată ocupa o astfel de funcţie. În plus el a propus crearea unui Comitet de Reglementare în care să se alăture încă patru persoane, posibil politice, celor doi vicepreşedinţi şi preşedintelui ANCOM.

Proiectul a fost depus în contextul în care, cu numai câteva zile înainte, actualul preşedinte al ANCOM, Sorin Grindeanu, a anunţat că s-a reîntors în Partidul Social Democrat. În această situaţie el se află în incompatibilitate şi are la dispoziţie trei luni ca să remedieze această situaţie.

Proiectul lui Florin Iordache a scandalizat totuşi opinia publică, aşa că iniţiatorul l-a retras, joi.

Cu toate acestea, un proiect similar, din care au fost scoase o serie de prevederi, a fost depus tot joi de deputatul PSD Alfred Simonis.

Noul proiect păstrează ideea creării unui Comitet de reglementare, format din şapte membri, printre care preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai autorităţii.

În schimb, din noul proiect au fost eliminate prevederile prin care cei şapte membri ai noului consiliu ar fi putut face parte din partide politice, precum şi cele care îi exonerau de răspunderea penală şi care le permiteau să ocupe funcţii chiar şi cu studii din domeniul ştiinţelor sociale.

Situaţia a fost semnalată de deputatul USR Cătălin Drulă, care afirmă că prin aceste modificări PSD vrea să se asigure că va avea controlul ANCOM.

Totodată, el afirmă că miza ANCOM este de asemenea uriaşă, în contextul licitaţiei 5G şi al încercărilor Huawei de a avea acces la această infrastructură.

Postarea integrală a lui Cătălin Drulă:

„SEMNAL DE ALARMĂ - ATACUL PSD LA ANCOM CONTINUĂ. Din păcate şi cu sprijinul unor parlamentari PNL, de data aceasta. Miza e uriaşă: o piaţă de miliarde şi, potenţial, accesul Huawei/Chinei la 5G în România.

ANCOM, arbitrul uriaşei pieţe telecom din România, este sub atacul PSD de câteva zile.

Zilele trecute, PSD prin Florin Iordache, a încercat să treacă rapid un proiect de lege prin care să creeze şi la această instituţie un Consiliu (pe model ANRE, ASF) de control care să înlocuiască modelul actual de conducere.

Tentativa aceasta vine pe ultima 100 de metri a actualului parlament, cât mai au majoritate pesediştii, ca să se asigure că vor avea controlul ANCOM, pe 6 ani.

A ieşit scandal public şi Iordache şi-a retras astăzi proiectul de lege. Proiectul a fost însă redepus de liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis de data aceasta şi cu un deputat PNL între co-semnatari, respectiv Gabriel Andronache. Proiectul este acelaşi minus vreo două din prevederile cele mai toxice.

Din 2016 încoace PSD a tot schimbat modelul de guvernanţă la ANCOM. Dragnea întâi a mutat la Parlament numirea (aceasta era atributul guvernului până atunci). Apoi ca să se asigure că-l are la mână pe Grindeanu, a introdus un mod de demitere, eliminând mandatul fix de 6 ani.

Acum Grindeanu pleacă pentru că se întoarce în politică şi funcţia de preşedinte ANCOM e incompatibilă. Vorba bine, se întoarce, pentru că el a fost acolo tot timpul, dar acum e obligat să o facă şi formal (înscriere în PSD).

Interimatul poate fi asigurat de un vicepreşedinte până la alegeri. Din fericire, cei doi vicepreşedinţi actuali sunt oameni tehnici, profesionişti.

În mod normal, viitorul Parlament ar trebui să numească noul preşedinte al ANCOM. Un parlament în care PSD nu va mai avea controlul. O majoritate reformistă după decembrie, ar trebui să pună acolo un profesionist.

Miza acestei lege este schimbarea modului de conducere al ANCOM, adică formarea unui consiliu cu 7 poziţii care ia decizii prin vot.

Şi dacă PSD are majoritate acum cu sateliţii săi (PRO ROMANIA, etc) îşi pot asigura şi 4 poziţii în consiliu, adică majoritatea. Pe celelalte 3, probabil le-or fi promis la PNL, UDMR.

Au încercat şi pe noi, USR-ul, să ne tenteze să fim co-iniţiatori şi am respins categoric această propunere! USR este de altfel singurul partid care nu a semnat această nouă propunere toxică a PSD. Adică aceeaşi ca propunerea retrasă de faimosul Iordache, dar puţin coafată.

Propunerea legislativă schimbă şi mandatul să fie fix de 6 ani, deci se asigură controlul PSD pe ANCOM pe termen lung.

În condiţiile în care Huawei/China încearcă pe toate căile şi agresiv, umblând pe la parlamentari, să nu fie exclusă de la furnizarea de echipamente 5G în România, e clar ce miză importantă are ANCOM-ul.

Facem un apel la toate partidele anti-PSD să-şi retragă semnăturile şi să nu voteze această lege. Iar dacă cumva reuşeşte PSD să o treacă, îi cerem preşedintelui Iohannis să nu o promulge!”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite