Alertă: 3 tone de alimente stricate, descoperite în restaurante, pensiuni şi supermarketuri din zone turistice. Ce amenzi au primit comercianţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controale ANSVSA în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare în sezonul estival 2019, au scos la iveală o serie de nereguli, inspectorii confiscând spre distrugere 3.016 kg de produse alimentare de origine animală care prezentau risc pentru sănătatea consumatorilor.

În perioada 1 iulie – 31 august 2019 au fost efectuate controale pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic în sezonul estival 2019.

Inspectorii ANSVSA au verificat 10.133 de unităţi, dintre care:

- 3.325 de restaurante;

- 207 pizzerii;

- 401 cantine;

- 204 unităţi de tip catering;

- 284 de cofetării şi patiserii;

- 426 de laboatoare de cofetărie şi patiserie;

- 431 de pensiuni turistice;

- 665 de hipermarketuri şi supermarket;

- 2.908 magazine alimentare;

- 940 de rulote;

- 342 de depozite alimentare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 740 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.544.767 de lei. 

De asemenea, au fost emise 21 de Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 25 de Ordonanţe de interzicere a desfăşurării activităţii unor unităţi din sectorul alimentar.

Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reţinere oficială şi expediere către unităţi de neutralizare pentru 3.016 kg de produse alimentare de origine animală care prezentau risc pentru sănătatea consumatorilor. 

Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate în urma controalelor menţionăm:

- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi temperatură în spaţiile de producţie şi comercializare a produselor alimentare; 

- deficienţe privind etichetarea, manipularea şi depozitarea produselor alimentare; 

- deficienţe privind asigurarea trasabilităţii cărnii de porc şi a altor produse alimentare; 

- comercializarea alimentelor în unităţi care nu au fost înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; 

- operatorii unor unităţi  de vânzare nu au elaborat şi implementat programe proprii de control.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite