Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

DOCUMENT Guvernul pregăteşte concedieri şi tăieri de salarii în sectorul bugetar. Ce spune Teodorovici

13
11 Jun 2019 11:31:37
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

„Guvernul PSD-ALDE pregăteşte concedieri şi tăierea salariilor din sectorul public. Măsurile fiscale şi economice inconştiente adoptate de către guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, sub oblăduirea infractorilor Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, au creat o criză bugetară majoră”, scrie senatorul USR Vlad Alexandrescu, argumentând, cu documente, intenţia de reducere a cheltuielilor.

Redăm integral postarea senatorului USR:
 
„Cheltuielile sunt în creştere, iar veniturile nu reuşesc să ţină pasul.
 
Promisiunile electorale populiste şi măsurile fiscale care avantajează companiile şi instituţiile camarilei politice de la Bucureşti şi ale baronilor din teritoriu riscă să creeze un colaps bugetar în toamnă.
 
În faţa unei astfel de crize, Orlando Teodorovici a trimis tuturor instituţiilor publice din ţară, inclusiv instituţiilor de cultură şi a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, în mod expres, „reducerea numărului de angajaţi şi/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”.
 
Practic, instituţiile publice, inclusiv teatre, spitale, şcoli şi centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici că trebuie să impună o austeritate cruntă, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat în primăvară, cu o întârziere de aproape jumătate de an, să nu ducă la deficite bugetare galopante.
 
După schimbările legislative promovate de guvernarea Dragnea-Dăncilă, inclusiv creşterea indemnizaţiilor demnitarilor şi creşterea nediscriminată a salariilor funcţionarilor publici, Teodorovici îndeamnă acum instituţiile publice să strângă cureaua şi să sufere de pe urma proastei guvernări a PSD-ALDE, apelând la austeritate şi tăieri de salarii pentru a evita reducerea personalului.
 
Toate acestea în condiţiile în care multe instituţii sunt deja subfinanţate şi nu îşi pot îndeplini menirea stabilită de legislaţia în vigoare.
 
Creşterea veniturilor şi a nivelului de trai al populaţiei trebuie să fie un deziderat pe care toate guvernele trebuie să îl urmărească, dar acest deziderat trebuie urmărit prin măsuri realiste şi care pot fi îndeplinite fără a afecta funcţionarea instituţiilor statului. Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arată caracterul heirupist, nerealist şi toxic al unei guvernări care acţionează într-o logică populistă şi ipocrită, crescând cheltuielile fără să se asigure că veniturile pot să le acopere.
 
După ce au adoptat pensii speciale şi au crescut indemnizaţiile demnitarilor, guvernarea PSD-ALDE ameninţă acum cu tăieri de salarii şi concedieri în sectorul public. Din informaţiile primite din instituţiile publice, fondul de salarii are lipsă în lunile septembrie şi decembrie, din pricina "trimestrializării", o inovaţie marca Valcov.
 
Solicit prim-ministrului Viorica Dăncilă şi ministrului Orlando Teodorovici să anunţe public că nici un cetăţean al acestei ţări, profesori, cercetători, doctori, pompieri, actori, nu vor avea de suferit de pe urma măsurilor fiscale inconştiente adoptate de această guvernare.
 
Este responsabilitatea guvernului să găsească soluţii adecvate care să soluţioneze problemele bugetare pe care tocmai acest guvern le-a cauzat prin măsurile inconştiente adoptate în ultimii doi ani”, se arată pe pagina de Facebook a senatorului USR Vlad Alexandrescu.

Ulterior după întâlnirea cu primarii, Teodorovici a subliniat că nu a cerut o astfel de măsură, dar recunoaşte că fiecare minister ar trebui să facă o ajustare a cheltuielilor, acolo unde este cazul.

”Nu există aşa ceva (reduceri de personal – n.r.). Fiecare minister trebuie să facă o analiză şi să-şi adapteze cheltuielile. (...) Până la final de an, sunt bani pentru ce ne-am angajat să facem. Dar, dacă o cheltuială publică poate fi ajustată, de ce să nu o facem?”, a afirmat ministrul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

marius cristian
11.06.2019, 11:47:46

nu pricep nimic din bolboroselile acestui gangav : masurile fiscale PSD+ALDE sunt bune si atunci de ce le critica , sau sunt rele si atunci de ce doreste perpetuarea lor?!? Logica PLUSR gen Oana Maria Bogdan = noaptea mintii.

-4 (6 voturi)
nbdy
11.06.2019, 12:39:29

noaptea mintii e ceea ce se ntampla de 30 de ani in tara asta, sub PSD USL

+1 (1 vot)
dominic paul
11.06.2019, 12:01:09

Solutia PSD pentru salarii "europene": cresterea salariilor pe datorie. Cand o sa ajunga PNL la guvernare, ce va face? Va taia iar salariile la jumatate, cum a fost pe vremea lui Basescu?

+2 (4 voturi)
OmTacut
11.06.2019, 12:33:03

Mai devreme sau mai târziu se va ajunge la măsuri fiscale drastice in Romania.

+1 (1 vot)
mircea miricioiu
11.06.2019, 12:38:53

e clara politica falimentara a psd-alde. rezultatul este deja sesizat de toti cei informati si va fi seizat in curand de noi toti. solutia : alegeri anticipate. daca mai vine un guvern nou, ca guvernul ciolos, pana la alegerile ce vor veni curand, psdul abia se spala de rahat si o ia de la capat. este necesar un mandat intreg.

Vezi toate comentariile (13)