Alianţa Pentru Turism: Fondurile acordate sectorului sunt insuficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotel din România Foto Roxana Mazilu
Hotel din România Foto Roxana Mazilu

Alianţa Pentru Turism APT a transmis o scrisoare deschisă către premierul Ludovic Orban în care exprimă nemultumirea organizaţiilor din turism cu privire la fondurile insuficiente acordate acestui sector grav afectat de pandemia Covid-19 şi lipsa de măsuri specifice.

„Faptul că industria turistică din România a fost şi este în continuare profund afectată de pandemia de coronavirus nu mai trebuie demonstrat. Industria a beneficiat în ultimele 6 luni de măsuri generale (de tip şomaj tehnic) cot la cot cu celelalte sectoare ale economiei. Au fost măsuri utile şi fără de care deja la acest moment o bună parte din industrie ar fi închisă. Cu toate acestea, măsuri SPECIFICE nu au existat”, arată APT.

Scrisoarea deschisă:

„Faptul că industria turistică din Romania a fost şi este în continuare profund afectată de pandemia de coronavirus nu mai trebuie demonstrat.

În România peste 45.000 de companii activează în mod nemijlocit în această industrie (agenţii de turism, unităţi de cazare, unităţi de alimentaţie, companii de evenimente, transport turistic, rent a car etc.) şi multe alte zeci de mii deservesc prima categorie (de exemplu producători de alimente).

Peste 190.000 de oameni lucrează în companiile din aceasta industrie şi peste 210.000 de angajaţi regăsim la firmele care contribuie indirect la cei 5,7% din PIB-ul României generat de turism.

Industria a beneficiat în ultimele 6 luni de măsuri generale (de tip şomaj tehnic) cot la cot cu celelalte sectoare ale economiei. Au fost măsuri utile şi fără de care deja la acest moment o bună parte din industrie ar fi închisă. Cu toate acestea, măsuri SPECIFICE nu au existat.

Ne-am bucurat acum multe luni când am discutat si decis împreună alocarea unei sume de 1 miliard euro din fonduri europene turismului şi ospitalităţii româneşti. Ieri, 22.10.2020 ora 10:00 a demarat, cu multă întârziere, programul de înscrieri pentru IMM-uri la alocarea grant-urilor pentru capital de lucru. Lista codurilor CAEN care au fost acceptate a fost una largă, nu s-a rezumat nicidecum la turism. Astfel doar ieri, în prima zi, s-au înscris peste 20.000 de firme. Care va fi numărul final nu ştim şi nici nu mai are vreun rost să ştim.

Trecem peste „curiozităţile“ administrative (de exemplu, deşi platforma a fost accesibilă la ora 10:00 şi încărcarea datelor durează câteva minute, avem 7 firme care ieri figurau cu ora depunerii ca fiind 10:00, alţi 380 la 10.01 şi multe alte sute la 10.02 – lucru practic imposibil, ceea ce ridică multe suspiciuni cu privire la accesul unor aplicanţi la conţinutul şi forma cererii înainte de deschiderea oficială a aplicaţiei, în condiţiile în care nici tutorialul transmis nu cuprindea toate informaţiile necesare) dar ne permitem să comunicăm faptul că principiul folosit ca şi prim criteriu de acordare („primul venit, primul servit) duce nu numai la posibile fraudări ale modului de înregistrare ci şi la ineficienţa banilor alocaţi, neţinându-se cont de performanţă, de comportamentul anterior al companiilor, de viabilitatea afacerilor etc. Cu alte cuvinte, bani irosiţi fără a genera cu adevărat plus valoare pentru economia ţării.

Având în vedere cele de mai sus vă solicităm să găsim împreună soluţiile cele mai bune de îndreptare a situaţiei. O posibilă variantă este alocarea unor fonduri semnificativ mai mari pentru a satisface întreaga cerere, altfel se introduce suplimentar o concurenţă nedreaptă între companiile care au fost mai „repede de mână“ şi celelalte, ceea ce duce la distorsionare inacceptabilă a industriei turismului. Niciuna dintre companiile care au dorit sau vor dori să aplice nu este vinovată de închiderea industriei şi toate trebuie sprijinite. Presupunând că nu sunt suficienţi bani pentru toţi (deşi observăm că se găsesc bani pentru tot felul de alte cheltuieli) atunci cei care trebuie sprijiniţi sunt cei care au avut un comportament fiscal adecvat în trecut şi care au cele mai bune şanse de supravieţuire şi revenire în viitor.

Dorim să menţionăm că deşi IMM-urile au un oarecare acces la fonduri, firmele care nu se încadrează în zona IMM (fie ca sunt firme mari fie ca sunt firme legate) nu au acces decât la fondurile şi garanţiile oferite prin EXIMBANK, care sunt extrem de puţine şi unde, la acest moment, subvenţionarea dobânzii nici măcar nu este operaţională (ce să mai vorbim de faptul că banii nu sunt deloc alocaţi). O altă distorsionare a unei pieţi care oricum este lovită din toate părţile.

Stimate Domnule Prim Ministru, vă rugăm să vă aplecaţi cu atenţie asupra acestei industrii, care ar putea reprezenta un pilon esenţial în planul de redresare si rezilienţă al României după 2021 şi să găsiţi, în colaborare cu noi, soluţiile care deblochează fondurile atât de necesare supravieţuirii şi modalitatea corectă de acordare în aşa fel încât piaţa să nu fie distorsionată.

Vă garantăm de toată deschiderea noastră în purtarea unor discuţii la nivelul diferitelor ministere, împreună cu reprezentanţii noştri din dorinţa de a expune mai clar situaţia delicată în care ne aflăm şi specificul activităţii noastre”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite