Alocaţia de hrană pentru bolnavii din spitale va creşte începând din luna mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre care prevede ca, începând cu luna mai 2021, alocaţia de hrană pentru pacienţii din unităţile sanitare se va actualiza cu indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72%.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de Guvern de astăzi, 21 aprilie 2021, Hotărârea pentru modificarea şi completarea art.1 din Hotărârea Guvernului nr.429/2008 privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice. 

Conform actului normativ, începând cu luna mai 2021, alocaţia de hrană pentru pacienţii din unităţile sanitare se va actualiza cu indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72%”, informează Ministerul Sănătăţii.

Mai mult, spitalele care au şi alte resurse bugetare în afară de fondurile CNAS şi de la bugetul de stat pot creşte alocaţia şi mai mult.  

"De asemenea, a fost reglementată modalitatea de majorare a alocaţiilor de hrană la solicitarea conducătorului unităţii sanitare, cu avizul consiliului de administraţie, în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat. S-a reglementat ca în unităţile sanitare să nu mai existe tarife maximale în ceea ce priveşte norma de hrană", anunţă MS.

Potrivit sursei citate, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri, unităţile sanitare publice au obligaţia de a afişa pe site-ul propriu nivelul alocaţiei de hrană stabilit pentru consumurile colective, precum şi orice modificare a acestora. 

Fosul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, în urmă cu puţin timp, că MS are un proiect lansat în dezbatere publică prin care se ridică nivelul alocaţiei de hrană de la maxim 10 lei la minim 16 lei. 

Într-o posatare pe pagina sa de Facebook, ministrul Sănătăţii afirma că, propunerea Ministerului, aflată deja în transparenţă decizională va face câteva schimbări precum eliminarea plafonului maximal al alocaţiilor de hrană din spitale, o reglementare de mai bine de 10 ani, ajustată în 2016, uitată apoi de guvernările ulterioare.

De asemenea, conform proiectului propus de MS, nivelul alocaţiilor de hrană se stabileşte de către conducătorul unităţii sanitare, cu avizul consiliului de administraţie. ”Responsabilitatea trebuie să fie comună şi datele trebuie transmise la MS pentru transparenţă”, precizează Vlad Voiculescu.

Potrivit acestuia, nivelul minim al alocaţiilor de hrană la 16 lei/ zi /pacient este stabilit tocmai pentru a proteja pacienţii de economii făcute de conducerea spitalului acolo unde nu trebuie.

Sursa citată menţionează că, MS propune şi un Ghid pentru alimentaţie sănătoasă în unităţile sanitare, de urmărirea căruia va fi responsabil atât managerul cât şi Consiliul de Administraţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite