Alpha Bank Romania a lansat primul program de obligaţiuni ipotecare din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpha Bank Romania a lansat Programul de obligaţiuni ipotecare în valoare de 1 miliard euro. Acesta este primul program de obligaţiuni ipotecare din România. Prima emisiune de obligaţiuni ipotecare, cu o limită de 200 milioane euro, va avea loc în viitorul apropiat.

Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank Romania, a declarat: Avem plăcerea să anunţăm primul program de obligaţiuni ipotecare din România, o iniţiativă care continuă tradiţia noastră de pionierat în domeniul bancar, după lansarea în 2001 a primului împrumut imobiliar. Prin acest program, România va intra în rândul ţărilor care au atât o legislaţie modernă, cât şi o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare.

Proiectul se desfăşoară în colaborare cu banca de investiţii Barclays Bank PLC, ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra şi RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului şi Clifford Chance Badea şi Clifford Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului.  Alpha Bank Romania intenţionează să listeze obligaţiunile emise în cadrul Programului atât pe Bursa din Luxemburg, cât şi pe Bursa de Valori Bucureşti. Moody's va acorda rating obligaţiunilor emise în cadrul Programului. 

Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, cât şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.

Obligaţiunile ipotecare prezintă numeroase beneficii, atât pentru emitenţi, cât şi pentru investitori – de la posibilitatea obţinerii unui rating ridicat şi accesul la o bază largă de potenţiali investitori (din perspectiva emitenţilor), la praguri mai permisive de investire, un tratament favorabil din punctul de vedere al adecvării capitalului pentru instituţiile de credit şi posibilitatea utilizării acestui instrument financiar ca garanţie pentru obţinerea de finanţare de la bănci centrale (din perspectiva investitorilor).

„Prin această tranzacţie, piaţa de capital românească se îmbogăţeşte cu un nou tip de instrument financiar care permite instituţiilor de credit să atragă lichidităţi pe baza portofoliului de credite acordate şi reprezintă materializarea unui efort colectiv de transpunere în practică a legislaţiei pregătite împreună cu Asociaţia Română a Băncilor şi Banca Naţională a României. Acest efort nu a fost lipsit de provocările determinate de complexitatea acestui tip de tranzacţie, care a presupus alinierea tuturor mecanismelor contractuale în care să îşi exercite prerogativele o multitudine de părţi implicate – emitentul, agentul, reprezentantul obligatarilor”, a declarat Radu Ropotă, counsel în cadrul firmei de avocatură Clifford Chance Badea.

Potrivit Legii nr. 304/2015, obligaţiunile emise în cadrul Programului sunt garantate cu un portofoliu de creanţe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligaţiuni ipotecare să atragă modificări în privinţa termenilor contractuali agreaţi anterior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente contractelor de credit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite