Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Amânarea plăţii facturilor şi plafonarea preţurilor la energie ar putea crea efecte negative în lanţ. Ce soluţii propun furnizorii

3
15 Oct 2021 18:01:12
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Plafonarea preţului la energie sau amânarea plăţii facturilor de către consumatori, nu sunt cele mai potrivite şi benefice măsuri deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanţ, după aplicare, au transmis, vineri, reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Potrivit acestora, AFEER a luat act de măsurile comunicate de Comisia Europeană, pe care statele membre UE pot să le aplice pentru a reduce impactul creşterii explozive a preţurilor la energie. 
 
„Rămâne la latitudinea autorităţilor din fiecare ţară ce măsuri din setul prezentat de Comisia Europeană vor decide să fie aplicate, funcţie de politicile proprii. Reiterăm poziţia şi susţinerea noastră că este nevoie urgentă de soluţii atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, însă impactul acestora trebuie corect evaluat.”, precizează sursa citată.
 

Efectele plafonării preţului la energie 

Reprezentanţii AFEER consideră că, măsuri precum plafonarea preţului şi/sau amânarea plăţii facturilor de către consumatori, desi pe perioada aplicarii pot constitui un sprijin aparent pentru consumatorii carora li se vor aplica, nu sunt cele mai potrivite şi benefice deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanţ, după aplicare. 
 
Spunem acest lucru deoarece consumatorii care îşi vor amâna obligatiile de plată a energiei electrice si/sau a gazelor naturale din perioada următoare, vor ajunge în situaţia de a acumula sume mari de plată care se vor adauga consumului anului viitor.
 
În plus, am văzut cu toţii că o astfel de măsură, de amânare a plăţii facturilor, care s-a aplicat pe perioada stării de urgenţă, nu a rezolvat situaţia. Din contră, a condus la reeşalonări la plată pentru consumatori şi mari dificultăţi de cash flow pentru furnizori.”, explică sursa citată.
 
AFEER mai menţionează că, neîncasarea sumelor aferente de la clienţii finali se va resimţi în cascadă asupra tuturor părţilor implicate pe lanţul de alimentare, având în vedere că circa 90% din contravaloarea sumelor încasate de furnizori de la clienţii finali reprezintă sume în transfer (costuri pass-through) către operatorii de distribuţie, operatorul de transport şi producători. 
 
„Furnizorii sunt cei care, deşi îşi asumă toate riscurile legate de alimentarea cu energie într-un context de piaţă extrem de dificil, vor fi grav afectaţi de aceste măsuri încasand mai puţin, dar rămânând cu obligaţia plăţilor în avans pentru achiziţia de gaze naturale şi energie electrică, şi a celor către operatorii de retea, cat si la bugetul de stat.”, explică reprezentanţii AFEER.
 
Potrivit oficialilor Asociaţiei, în cazul furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale se poate ajunge în scurt timp la situaţii de insolvenţă şi faliment în rândul acestora, cu efecte directe negative asupra consumatorilor şi în piaţa de energie. 
 

Măsurile propuse de AFEER

Reprezentanţii AFEER se întreabă că, dacă furnizorii vor ajunge în aceste situatii, cine şi la ce preţ va asigura furnizarea de utilităţi. În acest context AFEER anunţă că a venit, în sprijinul autorităţilor, cu propuneri concrete pentru scăderea facturii consumatorilor. 
 
Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice şi a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei şi acoperirea parţială a facturii de utilităţi prin aplicarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil sunt, în continuare, propunerile asociaţiei pentru diminuarea imediată a facturii consumatorilor.
 
Ne bucurăm să constatăm că măsurile propuse de AFEER se regăsesc în pachetul de măsuri anunţat de Comisia Europeană. Ne exprimăm speranţa că si autorităţile din Romania vor lua în calcul aceste măsuri pentru a fi aplicate, masuri care vor reduce factura la consumatori in mod concret.
 
În plus, reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei va avea un impact indirect la toţi consumatorii, creşterea preţului la produsele finale urmând să fie diminuată.”, transmite sursa citată.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tăunu
17.10.2021, 10:26:22

Singura soluție viabilă este este supraimpozitarea profitului suplimentar practic, confiscarea de către stat a acestui supraprofit. Așa fac țări responsabile precum Italia. De ce să se realizeze supraprofit pe spinarea românilor multinaționalele ?

-3 (5 voturi)
Uccello Aciduzzu
17.10.2021, 17:53:38

Ai primit minus de la onanistii de pe aici. E clar ca o crestere a carburantilor cu 50% din februarie pana acum, a gazelor de 4-5 ori, a curentului de 2 ori e doar o foame de bani. De la producatori si furnizori desigur. Acum cer ca Statul sa micsoreze taxele sa rămâna ei cu banii in buzunar! E tupeu de borfas. De ce nu se poate ca de la un nivel de % in piata sa fie limitat adaosul comercial? Adica in % profitul. Ca poate trebuie sa fi piata libera dar nu e ok ca cei mari sa controleze preturile cum vor ei si in consecință si cei mai mici pe piata vor face la fel.

-8 (8 voturi)
Florin Ioanid
18.10.2021, 07:57:56

Nu înțelegeți ca 50% di prețul facturii la energie sunt taxe? Cu cât creste prețul pe kwh cu atât cresc și taxele TVA, accizele, certificatele verzi. Liberalizarea prețului la energie a băgat consumatorul în faliment. De ce ne mai trebuie ANRE ?

Modifică Setările