Ambasadorul american critică din nou: “90% din români nu au încredere în sistemul de achiziţii publice. De ce ar avea americanii?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii americani ar putea fi încurajaţi să vină în România, însă aceştia sunt împiedicaţi de lipsa de transparenţă a sistemului de achiziţii publice, susţine ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Acesta a participat la o dezbatere organizată de Institutul de Politici Publice (IPP) privind sistemul naţional de achiziţii publice.

"Dorim să vedem mai mulţi investitori americani în România, dar dacă 90% dintre români nu cred în sistemul de achiziţii publice, de ce ar face-o investitorii americani?", a spus ambasadorul SUA la Bucureşti. El s-a referit la un studiu realizat de IPP din care reieşea că aproape 90% dintre români cred că procesul de achiziţii publice din România este unul corupt.

De asemenea, oficialul american a precizat că toate achiziţiile publice ar trebui să fie realizate într-un sistem electronic transparent, un standard greu de atins pentru România, dar necesar.

El a subliniat că este nevoie de caietele publice pentru aceste achiziţii pregătite astfel încât să se asigure o competiţie liberă, nedeformată, pentru a se obţine cele mai bune oferte pe banii contribuabililor.

"Salut curenta revizuire a caietelor de sarcini pentru achiziţiile din sectoare cheie pentru tratarea apelor uzate, energie şi infrastructură. Este vital ca licitaţiile pentru achiziţiile publice să fie neutre din punct de vedere tehnologic, astfel încât furnizorii de tehnologie de ultimă oră să poată concura corect cu cei cu care s-au încheiat anterior contractele atunci când prezintă oferta pentru achiziţii publice", a afirmat Mark Gitenstein.

De asemenea, acesta a precizat că toate ministerele ar trebui să realizeze achiziţii publice în sistem electronic. El a spus că aşteaptă cu nerăbdare extinderea sistemului electronic de achiziţii publice dincolo de faţa de documentaţie aferentă ofertei.

"Odată extins şi îmbunătăţit sistemul electronic de achiziţii publice, este, de asemenea, important ca toate entităţile care efectuează aceste achiziţii, inclusiv companiile de stat, autorităţile centrale şi locale şi beneficiarii fondurilor structurale, să îl utilizeze la întregul său potenţial în efectuarea de achiziţii. Încurajez toate entităţile publice să continue consultările deschise cu reprezentanţii companiilor şi ai organizaţiilor de afaceri', declarat Mark Gitenstein.

Ambasadorul SUA la Bucureşti a precizat că România trebuie să se orienteze în dezvoltarea sistemului naţional de achiziţii publice în funcţie de exemplele altor state.

"Valorificând competenţele şi cunoştinţele lor, veţi reuşi să îmbunătăţiţi şi mai mult sistemul electronic de achiziţii publice şi să continuaţi reformele reglementărilor în domeniul achiziţiilor publice", a spus acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite