Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Americanii bagă taxă pe cola

0
8 Mar 2010 19:08:54
Autor: adevarul

Alimentele dăunătoare sănătăţii vor fi taxate similar cu produsele din tutun. În SUA, primele vizate sunt băuturile carbogazoase cu conţinut ridicat de zahăr, responsabile pentru numărul mare de obezi şi diabetici.

Taxa pe fast-food, care este avută în vedere de autorităţile de la Bucureşti pentru majorarea veniturilor bugetare şi îmbunăţirea stării de sănătate a populaţiei, mai ales în rândul copiilor, are corespondent şi peste Atlantic. Oficialii statului Columbia vor să taxeze băuturile carbogazoase, considerate dăunătoare pentru sănătate din cauza conţinutului ridicat de zahăr.

Citiţi şi:

Cseke Attila: Susţinem în continuare taxa pe fast-food. Reacţiile externe sunt foarte bune
România spune: "Este timpul să taxăm caloriile"

Fundamentarea acestei măsuri este asemănătoare cu taxele care sunt percepute pentru comercializarea produselor din tutun sau a băuturilor alcoolice. În toate aceste cazuri, scopul urmărit îl reprezintă creşterea încasărilor bugetare şi diminuarea consumului, mai ales în rândul copiilor.

12 cenţi pe sticlă

Promisiunea primarului New Yorkului, Michael Bloomberg, de a nu majora impozitele în primul an al celui de-al treilea mandat al său nu contravine lobby-ului pe care îl face pentru introducerea unei taxe pe băuturile răcoritoare carbogazoase. Primarul exercită presiuni pentru ca legislativul local să perceapă o taxă suplimentară pentru aceste băuturi care să constituie venituri pentru bugetul educaţiei şi al asigurării sănătăţii.

„O taxă de 12 cenţi (0,3 lei) pentru fiecare cutie de cola (330 ml) va aduce la bugetul local aproximativ un miliard de dolari pe an, ceea ce ne va permite să asigurăm în continuare servicii medicale sociale şi funcţionarea şcolilor. Iar în acelaşi timp vom putea lupta contra unui flagel de care suferă copiii noştri: obezitatea", a declarat Michael Bloomberg. Ideea nu-i no­uă, ea fiind susţinută şi de gu­vernatorul statului Columbia. Proiectul preve­de taxarea tuturor băuturilor carbogazoase cu adaos de îndulcitori din anul fiscal 2011.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările