Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Amnistierea evazioniştilor, la un pas de adoptare

2
19 May 2020 19:46:36
Autor: Elena Deacu
Dacă eşti prins ca faci evaziune fiscală, nu mai săvârşeşti nici o faptă penală, atât timp cât dai înapoi statului ceea ce trebuia să achiţi, afirmă Florin Roman, liderul deputaţilor PNL
Dacă eşti prins ca faci evaziune fiscală, nu mai săvârşeşti nici o faptă penală, atât timp cât dai înapoi statului ceea ce trebuia să achiţi, afirmă Florin Roman, liderul deputaţilor PNL

Proiectul de lege iniţiat de „deputatul mitralieră” Cătălin Rădulescu prin care evazioniştii scapă de închisoare dacă plătesc prejudiciul este la un pas de adoptare. Iniţiativa a fost deja declarată neconstituţională.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a întocmit un raport favorabil pentru proiectul de lege adoptat în februarie de senatori. Acesta urmează să meargă la vot final în Camera Deputaţilor.

Proiectul prevede că persoanele acuzate de evaziune fiscală nu vor fi urmărite penal dacă achită integral prejudiciul plus 20% din suma datorată. Iniţiativa mai prevede că, în cazul prejudiciilor sub 100.000 euro achitate, pedeapsa va putea consta doar în amendă, iar în cazul prejudiciilor sub 50.000 euro achitate, va putea fi aplicată doar o sancţiune administrativă. Toate persoanele inculpate pot scăpa de închisoare dacă una dintre ele achită integral prejudiciul.

„Mai pe româneşte spus, hoţul neprins e negustor cinstit, iar dacă eşti prins ca faci evaziune fiscală, nu mai săvârşeşti nici o faptă penală, atât timp cât dai înapoi statului, ceea ce trebuia să achiţi”, afirmă Florin Roman, liderul deputaţilor PNL.

Proiectul fusese iniţial adoptat de Parlament la finele anului 2018, dar Curtea Constituţională a decis, în martie anul trecut, că este neconstituţional. Acum, el a trecut din nou prin Parlament, dar cu modificări minore.

Iniţiatorul proiectului este deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru activităţi economice considerate incompatibile cu funcţia de deputat, fiind acuzat de dare de mită şi de administrarea unei firme.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Sorin Ionascu
19.05.2020, 19:56:52

Legea nu e tocmai corecta sau morala, dar ar putea fi un compromis acceptabil daca ar duce la cresterea colectarii taxelor. Unii ar prefera sa dea banii sa scape de bulau. Dar se poate si invers, sa stea o vreme la racoare si apoi sa ramana cu potul, ca pana acum nu prea am auzit sa-i fi executat (financiar) cineva pe infractori.

Lamuritorul
19.05.2020, 20:03:46

Putem spune, din ce in ce mai BINE SI APASAT ca PSD E PARTIDUL CARE IUBESTE HOTIA SI PE CEI CARE O PRACTICA. Cei care o sa-i voteze sa nu aiba cumva pretentii ca tara sa mearga mai bine!

+2 (2 voturi)
Modifică Setările