Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

ANAF a colectat, în primul trimestru, venituri de peste 50 de miliarde de lei

1
3 Apr 2017 15:52:59
Autor: Elena Deacu

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat, în primul trimestru al acestui an, venituri de 50,4 miliarde de lei, în creştere cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat al Agenţiei.

„Pe fondul implementării măsurilor de îmbunătăţire a colectării şi conformării voluntare, ANAF a reuşit să realizeze un total al veniturilor bugetare în trimestrul  I 2017 în cuantum de 50.423,1 mil.lei, ceea ce reprezintă  o depăşire cu 1,3% - indice nominal, respectiv 631,3 mil.lei în cifre absolute mai mult faţă de perioada similară a anului 2016 (49.791,8 mil.lei)”, transmite ANAF.

În luna martie, totalul veniturilor bugetare colectate de ANAF a însumat 18,42 miliarde lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 5,2% - indice nominal, respectiv 904,7 milioane de lei în cifre absolute mai mult faţă de perioada similară a anului trecut (17,52 miliarde lei).

În primele două luni, Fiscul colectase venituri de 31,99 miliarde de lei, în scădere cu 0,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totuşi, situaţia este departe de ratele de creştere ale bugetelor publice prognozate de Guvern.

Pentru 2017, bugetul de stat prevede venituri totale de 117,1 miliarde lei, în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat în 2016, iar bugetul general consolidat - care include toate bugetele, inclusiv cel de pensii şi cel de şomaj - are prevăzute venituri totale de 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% faţă de nivelul de anul trecut. 

Finanţele estimează încasări bugetare de 58 de miliarde

Luni, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat că încasările bugetare pe trimestrul I ale acestui an, potrivit primelor estimări, vor depăşi 58 de miliarde de lei.

Întrebat la reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România dacă este mulţumit de nivelul încasărilor ANAF pe primul trimestru, ministrul Finanţelor a răspuns afirmativ.

„Până acum sunt mulţumit. Aşa cum arată primele estimări, discutăm de 18,3 miliarde de lei colectate de ANAF în luna martie, ceea ce înseamnă că pe trimestrul I probabil că încasările totale vor depăşi 58 de miliarde, care raportat la 55,5 miliarde cât a fost în primul trimestru al anului trecut, avem indicii că vom avea încasare mai bună cu circa 2,5 miliarde”, a declarat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Măsuri de creştere a colectării                                                                                                       

Unităţile teritoriale ale Fiscului au termen-limită până pe 15 aprilie să ducă la îndeplinire măsurile ce creştere a colectării de taxe şi impozite, parte a planului de acţiune al Finanţelor.

Printre măsurile cuprinse în plan se regăsesc: îmbunătăţirea dialogului cu contribuabilii şi  îndrumarea acestora în vederea accesării unei eşalonări la plată, identificarea contribuabililor care înregistrează în evidenţele contabile facturi aferente unor operaţiuni fictive, intensificarea controalelor operative în acele zone şi domenii de activitate care prezintă risc fiscal, urgentarea implementării Serviciului Spaţiul Privat Virtual şi pentru persoanele juridice.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

commiekiller
3.04.2017, 16:06:22

ANAF s-a dus peste firme si a gasit nod in papura, amendand din senin oameni de afaceri, firme. Acest lucru nu face decat sa submineze increderea micilor si mediilor afaceristi in mediul de afaceri din Romania. ATENTIE POSIBILI INVESTITORI, OAMENI DE AFACERI, EXPATI ETC, CARE LUATI IN CALCUL INVESTITIILE IN ROMANIA. NU SE MERITA! VETI FI AMENDATI, INVARTITI, INTORSI DIN DRUM SI TRIMISI PE DRUMURI , ISI VOR BATE JOC DE INVESTITIILE DVS, DE BANII DVS DE O VIATA. NU INVESTITI IN ROMANIA! NU INVESTITI IN ROMANIA! NU INVESTITI IN ROMANIA! SAU VETI REGRETA AMARNIC.

Modifică Setările