ANAF se digitalizează din 2021. Procesul a fost întârziat de Teodorovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO Mediafax/Andreea Alexandru
Eugen Teodorovici FOTO Mediafax/Andreea Alexandru

Procesul de digitalizare a ANAF a demarat la 14 decembrie, la mai bine de un an de când fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, ar fi trebuit să aloce banii.

Proiectul „Consolidarea capacitãţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã de a susţine iniţiativele de modernizare” - cod SIPOCA 604” a demarat la 14 decembrie şi se va derula pe o perioadă de 24 de luni, în scopul de a introduce „servicii publice electronice ce optimizeazã procesele decizionale orientate cãtre mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fişier standard internaţional de audit pentru toţi operatorii economici”.

Potrivit ANAF, rezultatele aşteptate în urma implementãrii proiectului sunt:

·        Analiza activitãţilor A.N.A.F. realizatã, precum şi bune practici în materie de administrare fiscalã însuşite

·        Fişierul Standard de Audit (SAF-T) implementat, reprezentând o structurã standardizatã a informaţiilor relevante pentru controalele fiscale în vederea reducerii costului conformãrii pentru societãţi

·        Propuneri de amendare a legislaţiei primare şi secundare privind obligaţia contribuabilului de a depune Fişierul Standard de Audit – formulate

·        Îmbunãtãţirea cunoştinţelor şi abilitãţilor personalului din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã (nivel central şi nivel local) prin derularea unor sesiuni de instruire specifice administrãrii fiscale.

Digitalizarea şi aplicarea de standarde în colaborarea dintre administraţia fiscalã şi contribuabili determinã creşterea gradului de încredere reciprocã prin asigurarea unui nivel ridicat de transparenţã şi predictibilitate.

SAF-T va contribui la asigurarea echitãţii în derularea activitãţilor economice, precum şi la îmbunãtãţirea conformãrii voluntare prin reducerea efortului ambelelor pãrţi în ceea ce priveşte alocarea resurselor umane şi materiale.

Valoarea totalã eligibilã a proiectului este: 84,700,017.03 lei, din care:

·        valoarea eligibilã nerambursabilã din Fondul Social European: 71,134,346.12 lei;

·        cofinanţarea eligibilã a Beneficiarului: 13,565,670.91 lei.

Deşi a început în decembrie 2018, iar Ministrul Finanţelor de la acea vreme, Eugen Teodorovici, ştia de el, în bugetul pe 2019 nu au fost alocaţi bani, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din ANAF. Astfel, s-a stagnat până la rectificarea din august, când abia atunci s-au alocat sumele necesare pentru cofinanţarea proiectului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite