Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

ANAF începe controalele pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice

4
1 Jul 2022 10:45:06
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va demara de vineri, 1 iulie, controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane, a anunţat, la jumătatea lunii iunie, preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit.
 
Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici, care majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc niciun impozit în viaţa lor.
 
Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale. Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constaţi că ele sunt aproape inexistente", a declarat Heiuş la vremea respectivă, transmite Agerpres.
 
El a spus că în aceste zone se vor concentra controalele pentru a verifica dacă averile acumulate sunt în concordanţă cu veniturile obţinute.
 
Preşedintele ANAF a menţionat că a transmis Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice să realizeze o analiză de risc şi s-a pornit de la 20 de milioane de CNP-uri.
 
„Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare şi cu revoltă, de-a dreptul, că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, şi am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului, atenţie, au acumulat 561.000 de persoane o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro.
 
Practic, cum am făcut această analiză? Am luat din bazele noastre de date, ale ANAF-ului şi din bazele de date ale altor instituţii ale statului, primării în special şi conturi bancare, şi am văzut în fiecare an ce bunuri mobile şi imobile s-au achiziţionat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele de bani în conturile bancare, cu ce sume şi-au creditat propriile societăţi, cu ce sume şi-au majorat capitalurile societăţilor pe care le au, sau ce alte cheltuieli au putut să angajeze. Sunt convins că nu am reuşit să găsim toate cheltuielile pe care le-au angajat, că nu avem bazele de date suficient de bine puse la punct, şi după aceea am luat şi am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat", a afirmat şeful ANAF.
 
Acesta a explicat că legea spune că dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanţă la declarare şi există un risc în acest domeniu. 
 
Totodată, în cursul acestei săptămâni, Agenţia a anunţat că inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au iniţiat controale şi pentru verificarea veniturilor obţinute în perioada 2016 - 2021 din tranzacţionarea criptomonedelor prin intermediul unor diferite platforme descentralizate, precum Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX ş.a.
 
Într-o primă etapă, au fost identificate venituri de peste 131 milioane de euro obţinute de 63 de cetăţeni români. Până în prezent, inspectorii DGAF au identificat circa 48,67 milioane euro omişi de la declarare, parţial sau integral.
 
Până în prezent, pentru recuperarea obligaţiilor fiscale nedeclarate au fost emise decizii de impunere pentru o sumă totală de aproape 2,10 milioane euro.
 
 
Citeşte şi: ANAF verifică veniturile obţinute din tranzacţionarea criptomonedelor. Circa 48 milioane euro, omise de la declarare

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

imacandi
1.07.2022, 11:11:12

poate or fi si cativa pitifelnici care vor fi gasiti cu discrepante dar cu siguranta 95% dintre cei chestionati vor invoca galeata cu cocosei gasita in gradina sau banii de sub saltea stransi de bunica(in dolari americani desigur).cei bogati din afacerile c ustatul sau din salariile de bugetari,vor ramane fideli vaiantei matuasa Tamara.ce vor face in acest caz cei de la ANAF?

kitty kat
1.07.2022, 11:21:49

1. Politicienii --> 2. BOR --> 3. manelistii...

Vladescu Adrian
1.07.2022, 12:06:18

....pai, mai baieti, incepeti cu voi ca voi stiti mai bine cate apartamente aveti de caiula, cate masini si arme de vanatoare d'alea de la 10000 euro in sus!

Iacob Ganj
1.07.2022, 12:56:04

In mod sigur vor fi prinsi tot felul de amarati care au uitat sa declare ca au vandut 500kg de cartofi. In timpul asta inspectorii Anaf circula cu masini personale de sute de mii de euro ... cumparate din salarii. Si sa nu vorbim de medici, primari, politicieni, etc. Anaf doar incearca sa stranga bani la buget ca acum trebuie sa platim datoriile facute de Orban si Catu sub acoperirea "pandemiei". Nu are nici o treaba cu corectitudinea.

Modifică Setările