Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

ANAF, cu ochii pe comenzile online cu plata ramburs: Vrem să-i identificăm pe cei care nu plătesc taxele şi impozitele

10
19 May 2022 08:22:44
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă care prevede obligaţia ca firmele de curierat să raporteze ANAF cazurile în care comenzile online sunt achitate în numerar la primirea coletului.

Ulterior anunţului Executivului privind adoptarea acestui act normativ, ANAF a venit cu o serie de precizări, explicând că scopul modificării Legii privind Codul de procxedură fiscală este menit să protejeze interesele cumpărătorilor.
 
„Scopul acestei modificări legislative este atât prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale din domeniul comerţului on-line, cât şi protejarea intereselor cumpărătorilor.
 
Prin această măsură se urmăreşte identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele şi impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poştale, a veniturilor obţinute din tranzacţii efectuate în mediul on-line”, a informat ANAF.
 
Astfel, prin stabilirea realităţii relaţiei comerciale dintre cumpărătorul şi vânzătorul implicaţi în comerţul online, ANAF poate avea acces la confirmarea cel puţin a beneficiarului, care are interesul direct să primească factură fiscală şi să beneficieze astfel de garanţia legală şi indirect să determine plata taxele şi impozitele aferente veniturilor încasate de vânzător din comercializarea produselor respective.
 
„Subliniem faptul că datele colectate respectă normele constituţionale privind viaţa intimă, familială şi privată, precum şi secretul corespondenţei, fără a se referi la conţinutul coletului. (...) personalul ANAF este obligat să păstreze secretul asupra informaţiilor de care a luat cunoştinţă ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu, iar aceste informaţii se referă inclusiv la cele obţinute din declaraţii ori documente prezentate de contribuabili/plătitori sau terţi”, se arată în comunicarea Fiscului.
 

Ce informaţii vor transmite firmele de curierat către ANAF

 
În scopul asigurării conformării fiscale, furnizorul de servicii poştale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectării inviolabilităţii secretului corespondenţei, să furnizeze lunar, organului fiscal central informaţii referitoare la trimiterile poştale care au ca şi particularitate achitarea de către destinatar expeditorului, prin intermediul reţelei poştale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poştale înregistrate.
 
Astfel, firmele de curierat vor transmite către ANAF următoarele informaţii:
 
  • numărul de înregistrare şi data trimiterii poştale;
  • datele de identificare a expeditorului;
  • numele şi prenumele în cazul persoanelor fizice şi denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;
  • adresele de expediţie respectiv livrare;
  • contravaloarea bunului livrat.
 
Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca datele să fie şterse automat, după împlinirea acestui termen.
 
Furnizorul de servicii poştale informează persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate privind transmiterea acestora către organul fiscal central.
 
Furnizarea informaţiilor se face prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere.
 
Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, iar transmiterea datelor se va realiza ulterior adoptării ordinului preşedintelui ANAF, în care va fi prevăzut modelul declaraţiei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Stefan din Nord
19.05.2022, 09:05:01

De acum inainte o sa cumpar doar din bazar ,sa nu stie fiscul ce sume platesc pe produsele achizitionate

+3 (3 voturi)
Ciolac Marcel
19.05.2022, 15:00:23

Stai linistit. ANAF are angajati de la cretini in jos. Platesti cash din banii care i-ai strans toata viata. Este interzis?

+2 (2 voturi)
Un nimeni
19.05.2022, 10:55:38

Ce-i drept trebuie, dar presupun ca se refera la oamenii ce vand constant produse noi etc, nu cine isi vinde bicicleta etc

+1 (1 vot)
tac tic
19.05.2022, 11:29:13

Personal, mi se pare aberant. Exista cel putin 15 firme de curierat rapid pe piata; fiecare dintre ele operand zilnic de la cateva sute la cateva mii de comenzi si colete la nivelul intregii tari, majoritatea dintre ele cu plata ramburs. S-ar aduna astfel cca 200 de mii de expeditii colete in fiecare zi pe teritoriul tarii; inmultiti cu 365 de zile si vedeti ce iese intr-un an! Mai mult, daca datele astea se pastreaza timp de 5 ani, rezulta o baza de date imensa si pestrita (de cel care si-a comandat un televizor, frigider sau un telefon la Altex sau la EMAG si pana la cel care si-a comandat un set de cuie de la Dedeman sau 5 becuri de la Hornbach). In fine, se pare ca la ANAF sunt multi angajati care n-au incarcare, altfel nu-mi explic prostia asta. Bine ca au trecut de la monitorizarea manelistilor, a bacsisurilor chelnerilor, a meditatiilor profesorilor, a spagii medicilor, a cadourilor de la nunti si botezuri, a spagilor popilor si groparilor de la inmormantari (pe care deja le-au rezolvat!), la aia care-si cumpara on-line cate o surubelnita, cate un parfum sau niste suruburi, cu plata ramburs...:)))

-10 (14 voturi)
Ana Dariana
19.05.2022, 15:30:07

De cate platesc cash, o fac pt ca nu am suficienta incredere in acel site, pt a-mi scrie datele bancare. O sa procedez in continuare la fel, chiar daca voi fi raportata la ANAF.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările