Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

ANAF verifică apartamentele românilor. Reacţia Fiscului

25
4 Dec 2019 10:53:22
Autor: Afrodita Cicovschi
ANAF anunţă controale în apartamentele românilor FOTO Shutterstock
ANAF anunţă controale în apartamentele românilor FOTO Shutterstock

Fiscul ia în calcul să verifice proprietarii de locuinţe, în cadrul măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, în special pentru a depista eventualele venituri nedeclarate. În replică, ANAF susţine că nu are în prezent în derulare astfel de acţiuni de verificare.

UPDATE 18.45 ANAF a trimis un comunicat de presă în care face precizări „cu privire la posibilele acţiuni de control demarate de ANAF în perioada următoare”, spunând că în prezent nu are în derulare astfel de acţiuni de verificare.
 
„Referitor la articolele apărute în spaţiul public, cu privire la posibilele acţiuni de control demarate de ANAF în perioada următoare, este important să facem următoarele precizări: 
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu are în prezent în derulare astfel de acţiuni de verificare. Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF dispune de o gamă largă de instrumente, astfel cum sunt definite de Codul de procedură fiscală. Precizăm că toate verificările ANAF se realizează în baza analizelor de risc, care pun în evidenţă riscurile de neconformare la declarare şi plată”, transmite Fiscul.

Procedural, verificările ar putea demara în urma discuţiilor cu  administratorii de bloc în blocurile mai mari, în special în zonele considerate sensibile, ulterior fiind notificaţi şi proprietarii asupra controalelor şi sancţiunilor ce pot fi aplicate, au declarat pentru „Adevărul” surse avizate.

Obligativitatea proprietarilor de apartamente sau case supuse închirierii de a declara Fiscului veniturile obţinute a fost mutată în Declaraţia Unică.
 
Pe de altă parte, cei care obţin venituri din chirii trebuie să încheie un contract între ei şi chiriaşi, pe care trebuie să-l depună la ANAF în maxim 30 de zile de la semnarea contractului. 
 
În cazul în care veniturile obţinute din chirii nu au fost declarate, în urma unei inspecţii fiscale ANAF, proprietarul va trebui să plătească impozitul şi contribuţia la asigurările sociale de sănătate datorate, dobânzile şi penalităţile de nedeclarare, potrivit informaţiilor ANAF.
 
Ultimele date oficiale, publicate în luna mai 2019 în „Strategia Naţională a Locuirii”, arată că 98% dintre locuinţele din România sunt în proprietate personală. 
 
„Cifra oficială pentru locuinţele închiriate este de 3% din fondul imobiliar total; totuşi, estimările neoficiale situează cifra la 7-15% la nivel naţional şi 15-20% în oraşele mai mari precum Bucureşti şi Cluj. Cele mai multe tranzacţii de închiriere au loc informal. Chiar dacă un contract este înregistrat, de multe ori chiria stipulată în contractul de închiriere este mult mai mică decât cea plătită efectiv de chiriaş proprietarului”, se arată în documentul citat. 
 
Din luna mai 2018, persoanele care obţin venituri din chirii nu mai trebuie să înregistreze contractele de închiriere la ANAF. Deşi înregistrarea contractelor de închiriere nu mai este obligatorie, le-ar putea aduce o serie de beneficii, subliniază specialiştii avocatoo.ro
  
Prin Hotărarea de Guvern nr. 354/2018 au fost modificate normele de aplicare ale Codului Fiscal şi astfel persoanele care obţin venituri din chirii nu mai trebuie să înregistreze contractele de chirie la ANAF, ci doar să ”depună o declaraţie pe fiecare sursă de realizare a venitului, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului”. 
  
Aşadar, obligaţia de a depune declaraţia unică pentru persoanele fizice trebuie indeplinită în termenul de 30 de zile de la încheierea contractului. 
  
Totuşi, există situaţii în care părţile trebuie să facă dovada că au înregistrat contractul de locaţiune la ANAF (de exemplu, pe site-ul ONRC, atunci când este vorba despre înfiinţarea unei firme, deschiderea unui punct de lucru sau schimbarea sediului social.
  
Mai mult, dacă ai încheiat contractul de închiriere sub semnătură privată (adică nu în faţă unui notar), trebuie să ştii că înregistrarea acestuia la ANAF îi conferă calitatea de titlu executoriu conform art. 1798 din Codul Civil, astfel încât îţi va fi mult mai uşor să recuperezi banii datoraţi în cazul unui chiriaş rău-platnic. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

kitty kat
4.12.2019, 11:06:47

Acum v-ati trezit, dupå 30 de ani?

-2 (8 voturi)
dominic paul
4.12.2019, 11:21:11

Halal stat de drept! Inspectorii ANAF trimiși sa violeze apartamentele românilor. Ei nu știu că nu pot intra pe proprietate privată fără mandat de la judecător?

+6 (12 voturi)
defu gabi
4.12.2019, 11:56:04

In locuintele interlopilor, politicienilor si unei anumite "hetnii" nu vor intra sub nicio forma! Garantat 1000%... In principal vor fi "calcati" pensionarii - cea mai fricoasa si vulnerabila categorie si tinerii prea ocupati sa stie ce-i in jurul lor... Oamenii bazati si in putere, ceva mai putin, deoarece au habar de legislatie si nu pot fi dusi cu vorba...

+12 (12 voturi)
Mihai Popescu
4.12.2019, 12:04:09

Bai ANAF, controleaza pe marii borfasi din politica, politie, justitie etc. care fac averi de milioane de euro si nu te lua de paduchii astia cu chiriile. Astia sunt niste amarasteni fata de marii borfasi. Dar acolo va este frica sa controlati sau nu va dau voie sefii mari. Evaziunea mare nu este de la chirii ci din afaceri. Rusinica ANAF !!!

+7 (9 voturi)
foarte atent
4.12.2019, 12:36:13

da, corecta actiunea , dar....avem legislatie si institutii care sa se ocupe /reglementeze domeniul ? NU ! pai tu stat doar vii si vrei parte la cashtigurile proprietarului ! care proprietar e vai de mama lui, baga banui, n-are protectie, n-are avocat, vin chiriasi si nu platesc, distrug, nu mai vor sa plece, etc o multime de belele !! faceti ma organ care sa se ocupe, sa acorde sprijin/asistenta proprietarilor, dar si chiriasilor...IMPLICATI_VA !! nudoar bagati mana acolo unde vedeti ca cineva risca si face bani ! sa vezi cum declara toti daca AU SPRJIN ! corect, nu abuziv ! atunci e OK sa platesti taxe! altfel, pe banii tai, pe proprietatea ta de ce sa platesti taxe? ca ce? ca ai un venit? pai atunci faceti ma legea aia scoasa in 2001 cu ACORD GLOBAL ! altfel, evaziune la greu ! si apropo, ce e articolul asta ? sperietoare?!

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările